Image
Lekker Namen
Bourgondisch, dat is het minste dat je kan zeggen over de gemiddelde Belg. Geen wonder dat we in zoveel provincies, regio’s en gemeentes overstelpt worden met streekgerechten en traditionele en familiale producenten die topproducten aan onze ‘terroir’ weten te ontlokken.


In de provincie Namen, ver weg van de industrie, selecteerden we op onze Ronde door België deze 9 plekjes voor fijnproevers. Tip: wie wil degusteren, moet op de meeste plaatsen vooraf reserveren. Geniet ervan.


1. & 2. Waalse (schuim)wijn

Namur-Namen-viticulture


Jawel, ook in Namen wordt aan wijnbouw gedaan. Bij onder meer het Domain Viticole du Chenoy en Chateau de Bioul. Beide wijnhuizen halen het spreekwoordelijke onderste uit onze Belgische terroir en produceren zowel witte, rode als mousserende wijnen. De opbrengsten zijn uiteraard niet groot, dus de voorraden slinken snel.


3. Houppe en Philomène

Namur-Namen-brasserie Houppe


Eveneens in de directe omgeving van Namen produceren twee jonge brouwers bieren die een omweg meer dan waard zijn. Het Houppebier, afkomstig van de brouwerij van Echasse, zal bierkenners bekoren omwille van zijn fijne en evenwichtige bittere smaak. Het Philomènebier, dat wordt gebrouwen in de Brasserie du Clocher, wordt gekenmerkt door een ingetogen bitterheid en rijke moutsmaak.


4. Het rode goud

Een verrassende ontdekking in de provincie Namen: saffraan. Bij ‘Le Safra de Patr’Ann’ in Profondeville worden tienduizenden saffraankrokusbollen geplant waarna het rode goud wordt geoogst en gedroogd. Het bedrijf kan individueel of in kleine groepen bezocht worden. Je kunt een rondleiding boeken die wordt afgesloten met een degustatie.


5. Les petits-gris

Namen voor lekkerbekken en fijnproevers: de 9 beste adresjes


De slak is niet alleen de bijnaam voor de bewoners van Namen maar het is tevens een culinaire specialiteit uit de streek. In onder meer Warnant en Fernelmont worden de petits-gris gekweekt die je nadien in allerlei gerechten kunt degusteren in de restaurants in de buurt. Ga eens kijken bij Escargotière de Warnant; nog tot eind november open voor het grote publiek.


6. De Witte van Namen

Te midden van de Ardennen, in een idyllisch dorpje in de vallei van de Bocq, wordt sinds 1858 een brouwers-traditie in eer gehouden. Brasserie du Bocq is een traditionele familiale brouwerij. Ze produceert een brede waaier aan witte, blonde, amberkleurige, bruine en gearomatiseerde bieren. De Blanche de Namur is wellicht het meest bekende product maar ook de Gauloise en de Deugniet komen uit deze brouwerij.


7. De aardbei van Wépion

Wépion-fraises


Nog meer streekgeluk: de aardbeien van Wépion. Hun bijzonder lekkere smaak wordt niet alleen bepaald door de volle grond maar ook door de speciale, lokale variëteit. Wil je er meer over weten? Bezoek dan het aardbeienmuseum in Wépion. Rondleidingen op verzoek; te boeken via de website.


8. 21 soorten koffie

Café


Het familiebedrijf Cafés Delahaut is gelegen in de rue de l’ Ange 21 in Namen. Toeval of niet, je kunt er 21 soorten koffie ontdekken. Het bedrijf importeert de beste bonen uit Costa Rica, Colombia, Brazilië, Kenia, Ethiopië, Papoea, … en vervolgens worden de bonen opgeslagen in de magazijnen waarna ze – voor het oog van de voorbijgangers – op de drempel van de winkel worden gebrand.


9. Karamel uit Namen: biétrumé

Deze typische, gesuikerde specialiteit uit Namen duikt voor het eerst op in 1954. De zachte karamel is gemaakt op basis van gekookte slagroom en gegrilde nootjes. De snoepjes worden afgewerkt met chocolade en boter en ze smelten zo in je mond. Onder meer verkrijgbaar bij La Maison des Desserts.


Zin in nog meer tips?

Klik door naar De Ronde van België en ga grasduinen in de honderden andere tips die we voor jou per provincie hebben klaargezet.


Als je zelf een route wil gaan plannen, check dan onze workshop RouteYou. In maximaal 4 stappen stel je je eigen wandel-, fiets-, motor- of autoroute samen.


Ga goed voorbereid maar ook gerust op weg en check onze pechverhelpingsformules. Met Touring Move On België helpen we jou overal in België uit de nood, of je nu met de motor, fiets of auto op weg bent!

Deel deze inhoud