Image

Een reis naar Spanje zit er momenteel niet in. Maar wat wél kan, is de sfeer van jouw Spaanse droombestemming in huis halen.

Foto: Sinitta Leunen

Een reis naar je favoriete Costa zit er momenteel niet in. Maar wat wél kan, is de sfeer van jouw Spaanse droombestemming - stad, binnenland of kust - in huis halen. Met deze drie eenvoudige tips komt Spanje naar jou toe!

1. Spanje is meer dan tapas

Toegegeven, het is een cliché, maar bij Spanje denken we spontaan aan tapas en paella. En daar is voor alle duidelijkheid niks mis mee. De voordelen van tapas? Je hoeft niet per sé aan tafel te zitten of een bepaalde volgorde van gerechten te respecteren. Bij de typisch Spaanse hapjes draait alles om gezelligheid. Geen idee wat de Spanjaarden onder tapas verstaan ? Laat je inspireren door deze 20 populaire hapjes.

Spanje staat ook synoniem voor paella, maar dat is een ander verhaal. Een verhaal van tradities. We houden het kort: de enige echte paella komt uit Valencia. Sterker nog, de Valencianen worden nog geen klein beetje boos als chefs er een ‘eigen toets’ aan geven. Kortom: er horen geen garnalen, mosselen of vis in. Maar wél kip, konijn, Valenciaanse platte witte bonen, Valenciaanse snijbonen, tomaat, saffraan, olijfolie, water, zout, rozemarijn en uiteraard rijst uit Valencia.

Hoe het gerecht in Spanje bereid wordt, lees je hier. En dat het de Valencianen menens is, dat verneem je - we verzinnen het niet - via wikipaella.org. Voor alle duidelijkheid: enkel de Valenciaanse paella geniet een beschermde status. Je mag je rijstgerecht dus versieren met wat je maar wil, zolang je het maar niet ‘verkoopt’ als Valenciaanse paella.

Genoeg over de paella, want het gastronomische bereik van de Spaanse keuken is enorm. Zo staan in de top 50 van de beste restaurants ter wereld doorgaans meer Spaanse dan pakweg Franse restaurants, en dat wil wat zeggen. Toegegeven, daar heb je nu bitter weinig aan. Maar wegdromen bij de oog- en tongstrelende gerechten van Mugaritz of Disfrutar mag, toch?

2. Zomers drankje erbij

Spanje is - afhankelijk van de manier van tellen - na Italië en Frankrijk de derde grootste wijnproducent ter wereld. Dus als je bij je gerechten een Spaanse wijn wil serveren, heb je keuze genoeg. Bovendien hoeft een heerlijke fles rioja helemaal niet duur te zijn. Maar als de zon schijnt, schenk je wellicht liever zomerse drankjes als cava, sangria, Valencia water (sinaasappelsap met cava), rebujito (droge sherry met sprankelende limonade), tinto de verano (rode wijn met sprankelende limonade), calimocho (50/50 rode wijn en cola) of clara (pils met sprankelende limonade). En als het écht te warm wordt, probeer dan eens een ijskoffie: vul een glas tot de rand met ijs en giet er warme koffie met suiker overheen. Heerlijk!

3. Spaanse muziek en een dansje misschien?

Als de tafel gedekt is en de drankjes klaarstaan, ontbreekt er nog maar één ding: een streepje Spaanse muziek om de heupen te activeren. Het hoeft uiteraard geen flamenco te zijn, want Spanje is ook op muzikaal vlak van alle markten en genres thuis. Kijk eens in deze lijst van Spaanse radio’s en hou de tapas en je drankje(s) binnen handbereik.

Deel deze inhoud