Image

Tenways is een nieuwe fabrikant van verrassend betaalbare elektrische fietsen. Dat vraagt om een test ...

Zowat alle gekende fietsmerken zetten steeds meer in op de productie van e-bikes. Af en toe verschijnt er ook een gloednieuwe naam aan het firmament. Eentje met verrassende technische keuzes én een dito prijskaartje. Tenways is zo’n naam. Wij reden met hun CGO800S, die ze zelf omschrijven als de ideale pendelfiets voor school- of werkverkeer. Terecht?


Tenways is een jong merk van e-bikes met roots in het verre Hong Kong. Maar met een Europese hoofdzetel in Amsterdam, een assemblagefabriek in Litouwen en een distributiecentrum in Tilburg maakt het merk duidelijk dat het een stevige voet op Europese grond wil neerzetten.

Tenways elektrische fiets


Tenways verkoopt z’n fietsen online, maar timmert tegelijk ook hard aan een dealernetwerk binnen Europa. Zo heeft het nu al 400 verkooppunten in Europa waarvan 50 in België. Daarmee willen ze een verschil maken met de online only players, zoals Cowboy of VanMoof. Sommige Tenways-modellen delen de designtaal van die twee merken. Maar wij gaan met de allrounder op stap, de CGO800S.


Tenways met achterwielmotor

Wat meteen opvalt aan de Tenways CGO800S is z’n sobere design. Met name in de matzwarte uitvoering lijkt alles in het teken te staan van “minder is meer”. De uitneembare batterij is naadloos verwerkt in het frame, de Mivice-motor zit verstopt in de naaf van het achterwiel.

design Tenways


Die laatste wordt bijgestaan door een koppelsensor die de kracht meet die jij op de pedalen zet. Het resultaat is een erg natuurlijk aanvoelende ondersteuning. Niet te bruusk opkomend, maar wel krachtig genoeg om vanuit stilstand in beweging te komen en vlot door te accelereren tot 25 km/u.

Dat is belangrijk, want deze Tenways beschikt niet over versnellingen waarmee je even kan terugschakelen. We hebben die mogelijkheid echter niet gemist, precies dankzij die verfijnde koppelsensor en de voldoende krachtige motor. We reden overigens de meeste kilometers in het middelste ondersteuningsniveau (3 van de opties 1 tot en met 5).

achterwielmotor en tandriem


De Mivice-motor werkt overigens opvallend stil, wat ook kan gezegd worden van de aandrijving. Die gebeurt met een carbon-tandriem van het merk Gates. Die vereist geen onderhoud en moet slechts om de 30.000 km vervangen worden.

En zelfs dan zal de fietsenmaker er niet veel werk mee hebben, want Tenways heeft in het achterframe een plaats voorzien waardoor je de tandriem kan aanleggen. Lees: het achterwiel moet er niet uit voor deze klus.


Autonomie toereikend voor alledaags gebruik

Tenways claimt een autonomie tot 100 km met de 374 Wh sterke accu. Dat is misschien haalbaar met een pluimgewicht in het zadel en bij zomerse temperaturen. Jouw tester van dienst zet een flinke 85 kg op het zadel en reed de testkilometers bij 5° C. Resultaat: na een dikke 60 km was de batterij zo goed als leeg. Maar gelukkig kan je ook zonder ondersteuning nog prima fietsen met de Tenways CGO800S, met dank aan de lage weerstand van de motor en het relatief lage gewicht van de fiets.

verwijderbare batterij

Het laadpunt voor de batterij wordt afgedekt door een rubber klepje dat zich niet zo makkelijk laat ‘dichtklappen’ na de laadbeurt. Anders gezegd: het sluit goed af, maar het vraagt enige aandacht bij behandeling. De batterij zelf laat zich wel gemakkelijk verwijderen om binnenshuis op te laden.


Tenways afwerkingskeuzes

Ons testexemplaar van de Tenways CGO800S werd geleverd met een stevige zijstandaard, spatborden en een bagagedrager. Op de website staan die als keuzeopties bij de fiets, maar bij bestelling worden ze ‘gratis’ toegevoegd.

Een fietsslot is niet standaard voorzien en je kan het ook niet bestellen op de Tenways-website. “De verkoop van een fietsslot laten we graag over aan de fietshandelaar. Die kent het best de lokale voorkeuren, want die verschillen van land tot land”, aldus de fabrikant.

De CGO800S beschikt overigens wel over een display waarop je een code moet ingeven vooraleer je de elektrische motor kan starten. Een waterdichte beveiliging is dat uiteraard niet, wat ons doet twijfelen aan de meerwaarde van dat elektronische slot.

code display


We konden niet alle mogelijkheden van het erg goed leesbare display testen. Het schermpje kan via mirror screening de inhoud van de bijhorende smartphone-app tonen, om te navigeren met pijltjes bijvoorbeeld. Helaas was onze tesfiets al gekoppeld aan een andere smartphone, waardoor we die functie niet konden uitproberen.


Rijgevoel op de Tenways CGO800S

De Tenways CGO800S komt in één maat die zou moeten matchen met personen tussen de 155 en 190 cm. Met mijn één meter tachtig zat ik alvast comfortabel rechtop, met een relatief korte afstand tot het stuur. Dat zorgt voor een gevoel van controle dat nog wordt versterkt door de comfortabel verende voorvork.

controle


Mocht je nog wat meer comfort willen ervaren, dan kan je de bandendruk ietsje verlagen in de relatief brede banden (48mm). Het zadel lijkt ons comfortabel genoeg, ook voor iets langere ritten, al blijft dat vooral een kwestie van persoonlijke voorkeur.

De hydraulische schijfremmen laten zich goed doseren en zorgen voor voldoende stopkracht. De verlichting is vooraan sterk genoeg en biedt achteraan zelfs oranje pinklichten.


Een leuke gimmick voor de liefhebbers. Wij vonden de bediening echter niet erg intuïtief aanvoelen en staken met plezier weer onze arm uit bij het afslaan.


Conclusie: het uitproberen waard!

Het algemene gevoel dat we aan onze testweken overhielden, was positief. De Tenways CGO800S voelt erg evenwichtig aan. Van bij de eerste rit lijkt het alsof je de fiets al jaren kent. Een allemansvriend dus, die niet echt uitblinkt in een of ander domein. Tenzij we de prijs ook als domein mogen classificeren. Tenways verkoopt de CGO800S namelijk voor 1.899 euro. En dat lijkt ons een meer dan correcte prijs voor een prima afgewerkte elektrische fiets die bijzonder vlot rijdt. Ideaal voor stadskilometers of niet al te lange pendelafstanden naar het werk of naar school.

Tenways CGO800S


Ga je over tot de aankoop van een elektrische fiets, aarzel dan niet om een fietsbijstand af te sluiten bij Touring. Voor de prijs hoef je het niet te laten. En vroeg of laat komt die bijstand toch een keer van pas. Gewoon doen!