Image
Zero FX

Met de Zero FX kan je letterlijk alle kanten uit. Hij is handig en licht in het verkeer, snel en wendbaar op langere afstanden en stil en effiënt bij offroad gebruik.


Zero Motorcycles heeft een uitgebreid gamma elektrische motorfietsen, en daarin bekleedt de FX een speciale plaats. Niet alleen omdat de motor de laagste prijs heeft (13.370 euro) in het gamma van de Amerikaanse constructeur, maar ook omdat je er letterlijk alle kanten mee op kan. De Zero FX is handig en licht in het verkeer, snel en wendbaar op langere afstanden en stil en effiënt bij offroad gebruik.

Zero FX


Fluisterstil

Het is heerlijk om - bijna - fluisterstil over landwegels te razen zonder de wandelaars of ruiters te storen. En wat meer is: die wandelaars en ruiters vinden dat ook! In 2021 krijgt de FX een hippe kaki kleurstelling. Zo val je in de velden nog minder op!

Zero FX


Offroad test

En laat het nu juist die velden zijn waar de Zero FX een nog groter verschil maakt. Het is hoe dan ook verrassend leuk om stil rond te rijden op ’s lands wegen, maar als je met deze all-road een veldweg induikt, wordt het voordeel van zijn stille werking nog groter. Op plekken waar je met een traditionele enduromotor boze blikken krijgt, word je met de FX vriendelijk begroet. Wie toevallig een ruiter kruist, hoeft zich geen zorgen te maken over schrikreacties van het paard. Offroad rijden wordt een stuk aangenamer aan het stuur van de Zero FX.

Zero FX


Modi

Je hebt drie rijmodi op de FX, maar in de praktijk zal je vooral kiezen tussen de Eco-modus en de Sport-setting. In de Eco-stand wordt de topsnelheid beperkt tot 120 km per uur en gaat de batterij meer opladen als je van het gas gaat. Er is dan ook iets meer motorrem. In Sport accelereert de FX sneller, heeft hij een hogere topsnelheid en ligt ook het verbruik iets hoger. In elk geval kom je met de FX vlot 120 kilometer ver. Bij offroad gebruik ligt de snelheid lager en hou je beter rekening met de tijd die je ter beschikking hebt.

Zero FX


Twee uur

In dat geval mag je op onverharde wegen op een autonomie van ruim twee uur rekenen. Opladen doe je aan een gewoon stopcontact. Bij voorkeur ’s nachts, want het duurt ongeveer zeven uur om de batterij vol te krijgen. Dat is normaal bij een motorfiets waar geen snellader op voorzien is. Je gebruikt de FX dus best als een smartphone: je bedient je er overdag van en laadt hem ’s nachts weer op. Wie kortere laadtijden wil, opteert best voor een van de andere modellen uit het gamma, waar snelladers op voorzien zijn.

Zero FX


Eenvoud siert

Bij de FX staat alles in het teken van eenvoud. Zo blijft de motor licht en zeer breed inzetbaar. De acceleratie is fenomenaal, want hoewel je ‘amper’ 45 pk aan boord hebt, is er wel dat enorme koppel van 106 Nm dat uit het elektrische Zero-blok stroomt. Combineer dat met het gewicht van amper 131 kilogram, en je weet meteen dat dit een echte funmotor is ... ‘Plug and play’.

Zero FX


Toekomstvisie

En als je dat doet - zoals wij in deze test - kom je tot de vaststelling dat elektrisch offroad rijden misschien wel dé oplossing is voor de toekomst. Ook al is een verminderde uitstoot altijd belangrijk, als je met een motorfiets offroad gaat rijden, is het geluid de grote vijand. Met de FX stoor je mens noch dier, en dat is van kapitaal belang. Dat je dit ook nog goedkoper doet dan met een verbrandingsmotor (ongeveer één euro per 100 km) en niks vervuilt, is mooi meegenomen.


Bovendien mag je van de aankoopprijs nog eens 15 procent aftrekken. De federale overheid betaalt die terug in de vorm van een belastingsvoordeel. Met een maximum van 3.140 euro weliswaar, maar daar zal je met de 13.370 euro nieuwprijs van deze Zero FX lang niet aan komen.

www.zeromotorcycles.com

Zero FX


Technische gegevens Zero FX


Motor

Type: elektromotor
Cilinderinhoud: nvt
Maximaal vermogen: 45 pk – constant
Maximaal koppel: 106 Nm – constant
Transmissie: directe aandrijving
Eindoverbrenging: riem


Rijwielgedeelte

Frame: stalen buizenframe
Voorvork: 41 mm Showa Upsd, volledig instelbaar
Achterschokbreker: Showa monoshock, volledig instelbaar
Remmen voor: enkele 300 mm schijf met tweezuiger remklauwen
Remmen achter: 245 mm schijf met enkelzuiger remklauw
Voorwiel: 21 inch
Achterwiel: 18 inch


Afmetingen

Wielbasis: 1.428 mm
Zithoogte: 880 mm
Rijklaar gewicht: 131 kg
Tankinhoud: nvt
Laden: standaard stekker in standaard stopcontact
Laadtijd: van 0-100 % in 8 uur


Prijs:
13.370 euro

Nieuwigheden op de camping

Image

Voor elk type kampeerder bestaat er wel een tent. Meer nog: ook voor kampeerders in wording duiken er modellen op die twijfelaars over de streep kunnen trekken. Duik je mee in de wondere wereld van de kampeertent?

Fout getankt, wat nu gedaan?

Jaarlijks tanken zo’n 18.000 Belgen de verkeerde brandstof, zeg dus niet te snel dat het jou nooit zal overkomen. Ben je even verstrooid en gebeurt het bij jou, houd dan vooral het hoofd koel. Panikeer niet en start zeker je auto niet.