Image
Dubrovnik

Slimme reizigers mijden het massatoerisme en kiezen resoluut voor de zogeheten underdogs. Anders gezegd: wijk eens af van het klassieke lijstje citytripbestemmingen en kies voor een van deze 10 alternatieve pareltjes.

Schrap Amsterdam en zet Rotterdam op je lijstje. Of trek naar Bilbao of Valencia in plaats van het übertoeristische Barcelona. Parijs, daar kun je een gans leven naartoe, maar welke andere Franse steden heb je al breedvoerig bezocht?
Kortom, elk land heeft zijn zogeheten underdogs, die qua troeven vaak niet moeten onderdoen voor hun grote concurrenten.

Waarom je dat zou doen? Wel, sommige steden zoals Barcelona, Venetië, Reykjavik, Rome, Praag enzovoort, kunnen het toerisme letterlijk niet meer aan. De lokale bevolking lijdt eronder, en ook de monumenten en musea zijn niet opgewassen tegen de grote drommen toeristen. Moet je deze steden dan definitief van je lijstje schrappen?
Natuurlijk niet, maar als je per sé naar Rome wil, of naar Parijs of Amsterdam, blijf er dan weg tijdens het hoogseizoen.
Je doet er trouwens niet enkel de lokale bewoners een plezier mee, maar ook jezelf. Of vind je een halve dag (of langer) aanschuiven aan het Vaticaan of het Louvre een prettig vooruitzicht?

Kijk eens naar deze 10 waardige alternatieven:

1. Rotterdam, Nederland

Geen overvolle grachten in Rotterdam, maar wel veel ruimte. Start je wandeling bij het stadhuis en stap via de Coolsingel naar de gezellige Witte de Withstraat.
Van daar sta je in luttele minuten in het Museum Boijmans van Beuningen. Einde van de wandeling: de Kunsthal en/of de iconische Erasmusbrug. Onze motivatie? De eclectische architectuur. Instagrammen maar!

Image
Rotterdam

2. Valencia, Spanje

Valencia is zo’n stad waar je prompt verliefd op wordt. En waar je meteen naar wil terugkeren. Culinair, cultureel, architecturaal, … Valencia heeft het allemaal.
Fietsvriendelijk en gastvrij, dit is het perfecte Spanje, ver weg van de massa en de toeristenvallen.

Image
Valencia

3. Verona, Italië

Niet Rome maar Verona is de stad van de liefde. Het balkon van Julia (uit Romeo en Julia) is slechts een van de vele trekpleisters in de binnenstad, die trouwens integraal op de Werelderfgoedlijst van UNESCO prijkt. Terecht!
En het Gardameer ligt op nauwelijks 20 kilometer. Wat een heerlijke combo!

4. Dubrovnik, Kroatië

Wie er al eerder was, zal het beamen: Dubrovnik is een juweel. De stad aan de Adriatische kust is ommuurd en die stadswallen kun je integraal bewandelen (betalend weliswaar). De brede muren bieden een unieke blik op de oude vestingstad met zijn rijke erfgoedaanbod.

5. Ljubljana, Slovenië

Wacht niet te lang om deze parel aan je ontdekkingen toe te voegen, want steeds meer toeristen vallen voor de charmes van deze kleine maar oergezellige versie van Praag.
Ljubljana is trouwens geliefd bij tal van Italiaanse toeristen omwille van hun lekkere - geen tikfout - pizza's …

6. Bilbao, Baskenland

Ben je een foodie? Niet twijfelen, ticketje en hotelletje boeken. In Bilbao zijn tapas, daar pintxos geheten, simpelweg pure kunst. Ook architecturaal en cultureel zal Bilbao je overdonderen.
Het Guggenheim? Een must!

7. Edinburgh, Schotland

Haggis en whisky, twee Schotse specialiteiten die je in de hoofdstad Edinburgh op menig menu terugvindt. Een kilt is geen must als je door de kleine straatjes en parken van deze verrassende stad-aan-zee trekt, maar niemand die vreemd zal opkijken als je dat wél doet.
Zowel cultureel als culinair een topper, en qua gezelligheid en gastvrijheid een voorbeeld voor veel andere bestemmingen op het Britse eiland.

Image
Edinburgh, Schotland

8. Bristol, Engeland


Vermijd Londen tijdens het hoogseizoen en ga eens kijken hoe Bristol zijn industrieverleden deskundig van zich afschudde. Getipt als nieuwste creatieve hotspot van Engeland.

9. Montpellier, Frankrijk


Toegegeven, het is moeilijk kiezen uit het brede aanbod Franse steden die ook zonder een trekpleister als de Eiffeltoren meer dan de moeite lonen: Lyon, Marseille, Bordeaux, Toulouse, Nantes, Perpignan, … Of Montpellier?
Studentenstad bij uitstek en bijgevolg bijzonder levendig. Paleizen en allerhande musea vervolledigen het aanbod.

10. Leipzig, Duitsland


Net als Frankrijk telt Duitsland meerdere zogeheten underdogs. Zoals Heldenstad Leipzig. Na de val van de Berlijnse Muur wist de stad verleden, heden en toekomst met zin voor harmonie te omarmen.
Over harmonie gesproken: Johann Sebastian Bach, Richard Wagner, Felix Mendelssohn Bartholdy, Robert Schumann en Edvard Grieg hebben allemaal in Leipzig gewoond, gestudeerd en gewerkt.

Deel deze inhoud