Image

In de zomer pakt de Franse regio Savoie Mont Blanc uit met een gevarieerd sportaanbod voor iedereen. Foto: Clément Ducruet.

Les 3 Vallées is een populaire wintersportbestemming die bestaat uit drie bekende skistations: Les Menuires, Saint-Martin-de-Belleville en Val Thorens. Als het kwik de hoogte in gaat, komt de natuur weer tot leven en keert de rust terug. De bergen transformeren in duizend tinten groen tot een waar fiets- en wandelparadijs, zo ver het oog reikt.

Savoie Mont Blanc
Wandelen nabij het Lac du Lou. © Vincent Lottenberg


De Savoie Mont Blanc is een regio in de westelijke Alpen, bestaande uit de Franse departementen Savoie en Haute-Savoie. De term Savoie Mont Blanc is relatief recent en heeft als voornaamste doel een onderscheid te maken tussen het departement Savoie en de gelijknamige streek die beide departementen omvat.

De Savoie Mont Blanc is het ganse jaar rond een paradijs voor natuurliefhebbers. Het omvat één nationaal park, de Vanoise, twee regionale parken, twee geoparken en 18 natuurreservaten.


Smaakvolle génépi

We zijn naar hier gekomen om te wandelen. Onze eerste uitstap voert ons naar de Pointe de la Masse, zo’n 2800 meter boven de zeespiegel. De kabellift geeft ons een ruime voorsprong op ons tijdschema. Hij brengt ons naar ‘Le 2800’, een gezellig bergrestaurant met een uitnodigend zonneterras. Daar wacht een gids ons op die ons naar de ‘génépi’ zal leiden, een zeldzaam bloempje dat vanaf 1800 meter goed gedijt op hellingen van leisteen.

In deze prachtige natuur zijn er geen stilstaande skiliften, berghutten of andere bouwsels. Niets dan het ongerepte landschap. Hier woont niemand en hier komt verder ook niemand, vertrouwt onze gids ons toe. We vergeten al snel het doel van onze wandeling en troosten ons op de terugweg met een shotje génépi, de regionale likeur die de naam draagt van het onvindbare bloempje.


De enige echte Beaufort

De dag nadien kiezen we een andere bergflank. We wandelen naar een refuge waar als alternatief voor wifi en gsm-bereik een aperitief en hapjes geserveerd worden. Afgesneden van de buitenwereld staan we met open mond naar de bergtoppen te gapen. De stilte wordt alleen doorbroken door het gefluit van de marmotten.


Onze wandeling brengt ons vervolgens naar de Alpage des Combes, een afgezonderde plek in het glooiende groen. In de verte klinken koebellen. De koeien zijn van de rassen Tarentaise of Abondance, de enige twee soorten waarmee de Beaufort AOP (Appellation d'Origine Protégée) geproduceerd mag worden. De rauwe melk, die net geleverd is, wordt meteen verwarmd. Het is onmogelijk om het hele proces bij te wonen, maar het resultaat mag gezien worden: kazen van 40 tot 60 kilo per stuk, minstens één jaar gerijpt op grote hoogte. Authentieker wordt het niet.


Franse bieren

Tijdens ons korte verblijf in Les Menuires geven we ook toe aan de verleiding om de lokale microbrouwerij te bezoeken. Of dat een goed idee is met een groep Belgische journalisten die al eens graag een schuimkraag trotseren, is nog maar de vraag. We zijn sceptisch maar ook nieuwsgierig, en beloven eerlijk te oordelen. We schuiven aan bij Brâva Vela en krijgen onder meer een witbier voorgeschoteld dat populair is in de regio. Maar voor het Belgische gehemelte blijkt de smaak van citroenschil en vlierbloesem toch een brug te ver. De brouwer neemt ons advies ter harte en laat ons zijn ‘bière blonde’ proeven. Beter, véél beter.


Kijken naar de sterren

Ook op het programma: een avondklim en een nachtelijke afdaling. Onze gids kent de weg én de sterrenhemel. Bij het licht van onze hoofdlampjes klauteren we naar de eerste halte: de Refuge du Lac du Lou. Op het menu staat een stomende kaasondue. Midden in de zomer … Maar toegegeven, naarmate de klok verder tikt, daalt de buitentemperatuur zienderogen.

Eenmaal de buikjes rond gegeten zijn, is het tijd om de afdaling in te zetten. Onze gids last af en toe een pauze in, waarbij de hoofdlampjes uitgaan. Hier is geen lichtvervuiling, zodat we met het blote oog planeten, sterren en volledige sterrenstelsels aan het firmament zien verschijnen. Met een verrekijker wordt het spektakel nóg indrukwekkender. Een absolute must, maar neem een gids onder de arm.


Saint-Martin-de-Belleville, een authentiek dorpje

De laatste twee dagen van ons korte verblijf in de Savoie Mont Blanc brengen we door in Saint-Martin-de-Belleville, een authentiek dorpje met steile straatjes, gezellige terrasjes en kleine, pretentieloze winkeltjes.

Ons hotel, Lodji, wodt gerund door Belgen. Het blijkt dé hotspot van het dorpje te zijn, en dat heeft ongetwijfeld te maken met het enthousiasme van de eigenaars en het personeel. De keuken is uitstekend en er wordt Belgisch bier getapt.


Aan de ingang van het hotel bevindt zich een kabelbaan die je tot in de bergen brengt, maar we kunnen ook het dorp zelf ten zeerste aanbevelen. Ga zeker eens kijken in het gemeentelijk museum, in hetzelfde gebouw als de toeristische dienst. Je leert er meer over de geschiedenis van het dorp en zijn omgeving, maar ook over het ontstaan van de skistations in de regio.

Zin in authentieke producten? Bezoek de lokale kaasboer, slager en bakker en schuif mee aan met de lokale bevolking. Kaas en charcuterie ... meer moet dat niet zijn als souvenir.


Nog meer activiteiten in de Savoie Mont Blanc

Het spreekt voor zich dat je in de Savoie Mont Blanc véél meer kan doen dan wandelen. Elektrisch mountainbiken is hier erg populair. Recent aangelegde fietspaden brengen jou van 1850 naar 2400 meter hoogte. Maar je kan het natuurlijk ook met een gewone mountainbike proberen of gaan gravelbiken (al dan niet elektrisch).

Mag het voor jou iets spannender zijn? De mogelijkheden zijn legio: klimmen, paragliden, raften, canyoning … Voor een overzicht van alle zomeractiviteiten kan je terecht op de websites van Les Ménuires, Saint-Martin-de-Belleville en Savoie Mont Blanc.


Hoe geraak je ter plaatse?

Met de trein

Les Menuires en het aanpalende dorpje Saint-Martin-de-Belleville liggen op een half uurtje rijden van het treinstation Moûtiers - Salins - Brides-les-Bains (27 km). Je kan vanuit Brussel-Zuid rechtstreeks naar Lyon sporen en daar de trein nemen naar Moûtiers. De totale reistijd over het spoor is net geen 7 uur. Daarna kan je met de bus of een huurauto verder.

Met de auto

Wil je het volledige traject naar de Savoie Mont Blanc met de auto afleggen, dan doe je er ruim 10 uur over (circa 950 km vanuit Brussel).