Image
vervoermiddel

Elk jaar in september organiseren de landen van de Europese Unie de Week van de Mobiliteit. Van 16 tot 22 september 2019 laten de Belgische openbaar vervoerbedrijven je kennismaken met hun aanbod. Dus waarom zou je dit niet eens uitproberen?

De Week van de Mobiliteit wil de Europese burgers sensibiliseren voor alles wat met dat thema te maken heeft. Dit jaar gaat ze van start op maandag 16 september, met als apotheose de welbekende ‘Autovrije zondag’ in Brussel. Je bent nog geen regelmatige gebruiker van ons Belgisch openbaar vervoer? Dan is dit de ideale gelegenheid om het dienstenaanbod uit te testen!

Onbeperkt reizen met de NMBS

Op 22 september mag iedereen onbeperkt gebruikmaken van het volledige NMBS-netwerk, en dat met het Mobility Ticket dat maar € 6 kost. Bovendien kost het die dag slechts € 1 om je auto achter te laten op een betalende parking van de NMBS. Je kan het Mobility Ticket kopen aan het loket, aan een verkoopautomaat of via de app of website van de NMBS. Een gedroomde kans om eens met de trein naar je bestemming – of naar verschillende bestemmingen – te reizen!

Verken het Vlaamse netwerk met De Lijn

Tijdens de Week van de Mobiliteit kunnen alle reizigers van De Lijn een dagpas kopen voor slechts € 4 in plaats van € 6 (volwassenen) en € 2,10 in plaats van € 4 (kinderen). Deze dagpasjes zijn uitsluitend geldig tijdens de Week van de Mobiliteit, van 16 tot en met 22 september. Je kan nog tot 22 september een voordelige dagpas kopen in de Lijnwinkels. Van 16 tot 22 september kan dat ook op de bus of op de tram, aan een verkoopautomaat van De Lijn of via een sms naar het nummer 4484 (15 eurocent operatorkosten). De toegangscodes voor deze dagpas via sms zijn “DLWM” voor volwassenen en “DLWMK” voor kinderen. Als geen van deze oplossingen jou schikt, kan je ook gewoon de chauffeur aanspreken om te genieten van dit aanbod.

Op 22 september reis je in de volgende steden gratis met de bussen en trams van De Lijn:

  • Brugge
  • Brussel
  • Gent
  • Kortrijk
  • Mechelen
  • Roeselare
  • Sint-Niklaas

Ontdek een tramstelplaats met de MIVB

Net als elk jaar zal de MIVB zijn reizigers gratis vervoeren op Autovrije zondag (22 september). En om deze feestelijke week af te sluiten, pakt de MIVB uit met een opendeurdag in de tramstelplaats van Elsene. Bezoekers kunnen de activiteiten van het depot ontdekken (de sporen en putten voor het onderhoud, het wassen van de trams, het slijpen en herprofileren van de wielen, noem maar op) en kennismaken met de technische en administratieve beroepen. Ze kunnen ook demonstraties bijwonen van de interventies en stilstaan bij de maquette op ware grootte van de toekomstige tram, de “Tram New Generation”. Meer informatie over de Week van de Mobiliteit in Brussel vind je op de website van Brussel Mobiliteit.

Reis goedkoper met de TEC

De TEC doet mee met de Week van de Mobiliteit en laat je van 16 tot 22 september gratis reizen buiten de piekuren (van 9 uur tot 15 uur en van 19 uur tot 6 uur ’s ochtends). Hiervoor dien je het promobiljet op voorhand op te laden op je MOBIB- of MOBIB Basic-kaart via de E-SHOP, een SELF-verkoopautomaat of een ESPACE TEC. Je kan het ticket ook gebruiken om over te stappen. Opgelet, want je moet het valideren telkens je op een ander TEC-voertuig stapt!

Als je deze kaart niet hebt en toch een gratis rit wil maken buiten de spitsuren, wend je je gewoon tot de chauffeur, die je met plezier een gratis ticket zal geven.

Deel deze inhoud