Een halve eeuw al kan er geskied worden op de Stubaier gletsjer in het Oostenrijkse Tirol. Reden om te vieren dus, ook al heeft deze verjaardag een donker randje. Want of er over 50 jaar een eeuwfeest gevierd zal worden, lijkt vandaag erg onzeker.

Hetere zomers en drogere winters doen de gletsjers in de Alpen aan een verontrustend tempo wegsmelten, en zelfs op meer dan 3000 meter hoogte ontsnapt de Stubaier gletsjer niet aan de gevolgen van het opwarmende klimaat. Touring was alvast getriggerd om ter plaatse te gaan kijken hoe het met de toekomst van de wintersport gesteld staat en hoe de regio zich voorbereidt op de fundamenteel veranderende realiteit. Het werd een uiterst leerrijke trip, waarbij realisme, aanpassingsvermogen en veerkracht het pad (en de piste) effenen naar een duurzamere wintersport.
Duurzaam verhaal
“Wintersport kan en zal ook bestaan zonder de alpengletsjers”, zo begint Reinhard Klier op een verrassende manier zijn betoog. Deze dertiger, geoloog van opleiding, staat aan het hoofd van het bedrijf dat de pistes op de Stubaier gletsjer uitbaat. “Vandaag zijn wij voorbereid om op een duurzame manier wintersportfaciliteiten te bieden die ons verzekeren van nog eens 50 jaar verantwoorde sport- en natuurbeleving. De energie die wij gebruiken voor onze skiliften, restaurants en andere installaties komt van hernieuwbare bronnen. En ook onze sneeuwkanonnen werken op de meest efficiënte en ecologische manier, waarbij we smeltwater opvangen en hergebruiken voor de aanmaak van sneeuw. Dat moet ons in staat stellen om een volwaardig wintersportaanbod te blijven verzekeren, ook wanneer de gletsjer volledig zou verdwijnen.”

Op de vraag van Touring of groene stroom en kunstsneeuw alleen voldoende zijn om wintersport duurzaam te kunnen noemen, komt een even kordaat en overtuigd antwoord. “Driekwart van de CO2-uitstoot die een wintersporter veroorzaakt, wordt geproduceerd tijdens de reis naar hier. Die verplaatsing klimaatneutraal en uitstootvrij maken, is dus de belangrijkste en meest noodzakelijke stap. Elektrische auto’s en een kwaliteitsvol aanbod aan treinverbindingen zijn op dit vlak de eerste antwoorden. Maar zelf kunnen we ook nog dingen doen. Zo moeten we voor onze ‘pistenbully’s’ (de machines die de skipistes effenen en voorbereiden, nvdr) af van de fossiele diesel, en dus onderzoeken wij of bio- of synthetische brandstoffen een haalbare kaart zijn. Maar willen we écht impact hebben, dan moeten we het aanbod aan vlees in onze restaurants verder terugschroeven. Dat zou het grootste effect hebben. Stap voor stap gaan we die richting uit.”
Ook zomervakanties
Als we vragen of het winterseizoen met het verdwijnen van de gletsjer niet sowieso korter dreigt te worden, krijgen we een bevestigend antwoord. Reinhard Klier: “Ja, onze winters - en dus ook het skiseizoen - worden korter. Daarom mag onze regio niet puur inzetten op wintersport. Wij moeten onze andere troeven net zo goed uitspelen: de rust, de ruimte en de overweldigende natuur die fietsers en wandelaars alles kunnen bieden waar zij van dromen. Wij durven de toekomst resoluut positief te bekijken: onze regio Tirol, en bij uitbreiding het hele Alpengebied, wordt met de opwarming van het klimaat een heerlijke plek om ook je zomervakantie door te brengen, ver weg van de verzengende hitte die bijvoorbeeld dreigt in het Middellandse Zeegebied.”
Hotel Jagdhof
Voor het korte verblijf in het Stubaital had Touring het geluk te kunnen overnachten in het vijfsterrenhotel ‘Jagdhof’ in Neustift. Die keuze was geen toeval: de geschiedenis van hotel Jagdhof en die van het lokale skigebied zijn immers erg nauw met mekaar verbonden. Het was de samenwerking tussen beide eigenaarsfamilies die een halve eeuw geleden het Stubaital heeft ontsloten (onder andere door de aanleg van een weg door het dal) en het begin betekende voor wat vandaag een van de toonaangevende toeristische trekpleisters is in Tirol.
Het luxehotel Jagdhof weet vanzelfsprekend wintersporters te bekoren, maar kan ook de rest van het jaar rekenen op een internationaal cliënteel. Niet alleen omwille van z’n uitzonderlijke spa-en wellnessfaciliteiten, maar ook door hoog te scoren op culinair vlak.
Meest recente artikelen
Hoe kies je fietstassen voor kleine en grote uitstappen?
Fietsen met bagage? Ontdek de beste fietstassen voor jouw avontuur. Van bagagedrager- tot stuurtassen, we adviseren je hoe je alles meeneemt zonder comfortverlies. Kies de juiste, verdeel het gewicht goed en beleef je droomtocht!
All-in riviercruise: VIVA Cruises legt de lat hoog
De populariteit van riviercruises schuilt voornamelijk in de bijzondere reiservaring die ze bieden. De formule in een notendop? Ontspannen van stad naar stad en van land naar land reizen, terwijl je maar één keer je koffers hoeft uit te pakken.
Europa-Park bestaat 50 jaar maar glanst als nieuw
Europa-Park, het grootste attractiepark van Duitsland, viert zijn vijftigste verjaardag en pakt groots uit met talrijke nieuwigheden en evenementen voor jong en oud.
Calabrië is niet zomaar een bestemming, maar een ervaring
Partnerinfo - Calabrië is geen plek die je louter bezoekt, het is een ervaring die begint nog voor je er voet aan land zet. Deze zuidelijke regio van Italië intrigeert met zijn vele verhalen, legendes en eeuwenoude tradities en dat prikkelt om je koffers te pakken, toch?
Alles over milieuzones in Portugal
In Portugal is er momenteel enkel een lage emissiezone (LEZ) in Lissabon. Om in die lage emissiezone te rijden, moet je voldoen aan bepaalde voorwaarden.
Alles over milieuzones in Noorwegen
In Noorwegen zijn er steden met een lage emissiezone. Waar bevinden die milieuzones zich en hoe dek je jezelf in?