Image
Partnerinfo - Verscholen in Zuid-West Frankrijk ligt de schilderachtige Dordogne. Ongerepte natuur, cultureel erfgoed en authentieke levenskunst wachten op jou om ontdekt te worden. Tijdens een actieve kampeervakantie bijvoorbeeld. Copyright photo: Clara Ferrand.

De schilderachtige Dordogne ligt verscholen in het Franse zuidwesten. Met zowel ongerepte natuur als een bijzonder rijk erfgoed heeſt deze vakantiebestemming in de regio Nouvelle Aquitaine bijzonder veel te bieden. Kampeerders vinden er eindeloos veel keuze, maar deze Franse topper is eigenlijk een must voor al wie onder vrienden of met het gezin een onvergetelijke vakantie wil beleven.


Wist je dat de Dordogne van alle Franse departementen het grootste aantal beschermde monumenten telt? Het is een streek die je meevoert naar een ver verleden, met tal van beschermde dorpjes, vestingstadjes en kunststeden.


Middeleeuws en voorhistorisch patrimonium

Liefhebbers van de middeleeuwen kunnen er hun hart ophalen met de vele kastelen en romaanse kerken. Bovendien ontdek je dat unieke erfgoed vandaag op een andere manier dankzij de vele nieuwe bezoekmogelijkheden en belevenissen.

In de Dordogne ontdek je ook fascinerende overblijfselen uit de prehistorie. Denk maar aan Lascaux en zijn beroemde grotschilderingen. 15 prehistorische vindplaatsen zijn geconcentreerd in de Dordogne in het dal van de Vézère en geclassificeerd als werelderfgoed door de UNESCO.


Kamperen, middenin in de natuur van Dordogne

Met zijn sublieme landschappen en rijke geschiedenis is de Dordogne een paradijs voor wie graag kampeert en houdt van het buitenleven. Er is keuze uit meer dan 200 campings, van kleine natuurlocaties tot luxueuze complexen met zwembaden en tal van voorzieningen.

Een sterrencamping in Sarlat, een stacaravan bij Périgueux of Bergerac of een kampeerplaats voor je tent of camper dicht bij Brantôme of de Vallée de l’Homme: wat je ook kiest, elke camping vormt een ideaal vertrekpunt om een van de 6 gebieden van de regio te ontdekken, van noord naar zuid en van oost naar west.


Buitenactiviteiten voor ieders smaak

Houd je van een actieve vakantie? De prachtige natuurlijke landschappen van de Dordogne lenen zich uitstekend voor buitenactiviteiten. Trek je wandelschoenen aan of verken de streek met de fi ets langs een van de vele mooie fi etsroutes, waarvan er heel wat nieuw zijn aangelegd. Voor wandelaars zijn er trouwens meer dan 7600 km aan bewegwijzerde paden en tal van nieuwe themawandelingen.


Bovendien bevinden de meeste routes zich dicht bij de vele campings in de buurt. Ook avonturiers blijven hier niet op hun honger zitten. Trek met een lichte, 100% elektrische quad de natuur in, beklim rotswanden van wel 100 m hoog of vaar met een kano door omgevingen die zo van een postkaartje weggeplukt lijken … De mogelijkheden zijn eindeloos..


Authentieke sfeer en streekproducten

Niets heerlijkers dan de Dordogne ontdekken via een bezoek aan een van de vele lokale marktjes. Je vindt er elk seizoen voortreffelijke streekproducten, zoals truffels, de wijnen van Monbazillac en Bergerac, okkernoten, producten met eend of gans, aardbeien en ga zo maar door. En dan hebben we het nog niet over de vele festivals (muziek, theater, mime ...) en evenementen zoals het Fête du couteau in Nontron, waar je kennismaakt met authentiek vakmanschap..


Vind de camping die bij jou past

Van noord naar zuid en van oost naar west hebben de gebieden van de Dordogne elk hun eigen karakter en charme. De streek biedt verschillende kant-en-klare rondreizen van 1 tot 4 dagen. Ontdek ze via de links in onderstaand overzicht.

Geïnspireerd door een van deze tochten? Wij hebben enkele kwaliteitscampings in de buurt van jouw route geselecteerd.


1. De Groene Périgord

Water en natuur vormen de rode draad van je bezoeken. Dit reisdagboek neemt je mee van de poorten van de Périgord Vert naar het Regionaal Natuurpark Périgord-Limousin.

Je bezoekt onder andere Nontron en Thiviers, tot aan de Gorges de l’Auvézère. Vind hier je ideale camping in de buurt.

Je passeert eveneens het dorpje Brantôme en zijn abdij, genesteld in de vallei van de Dronne. Dit is onze camping suggestie voor die buurt.


2. De vallei van de Isle, Périgueux en omgeving


Langs het water staat deze route in het teken van geschiedenis en smaken. Ontdek Périgueux, de hoofdstad van de Périgord, en zijn rijke erfgoed. Op gastronomisch gebied is er voor elk wat wils: van truffels tot ambachtelijk ijs!

Vind jouw ideale camping in de buurt.3. De streek van Bergerac, van wijngaarden tot bastides

https://www.dordogne-perigord-tourisme.fr/app/uploads/dordogne-perigord/2023/04/RoadBook-Pays-des-Bastides-SDHPA_web.pdf


Treed in de voetsporen van Montaigne en Cyrano! Dompel je onder in de geschiedenis van de Honderdjarige Oorlog en de Godsdienstoorlogen. Bastides en religieuze gebouwen omzomen deze route.

Vind uw ideale camping in de buurt van de bastides.

Een bezoek aan een wijnboer in deze wijnstreek is een must. En waarom geen goede wijn combineren met de uitstekende lokale keuken?

Je vindt zeker ook een leuke camping in de buurt van de wijngaarden.4. Sarlat en de vallei van de Dordogne


Volg de Dordogne rivier langs een legendarische route met kastelen uit de Middeleeuwen. Bewonder de panoramische tuinen van Limeuil of duik in de Gouffre de Proumeyssac, de grootste grot van de Périgord. Bekijk de gedetailleerde routebeschrijving, en vind een camping op jouw maat in de buurt.


5. La magie de Lacaux et la Vallée de la Vézère

De vallei van de Vézère herbergt uitzonderlijke prehistorische vindplaatsen. Reis door 400.000 jaar geschiedenis, ervaar de magie van de ondergrondse wereld en de fascinerende overblijfselen uit de prehistorie... Ontdek hier de must-sees van de Vézère-vallei en reserveer een camping in de buurt.

Vind hier nog meer gedetailleerde info over de Vallei van de Vézère.

Praktische informatie

Meer informatie over de bestemming Dordogne-Perigord: www.dordogne-perigord-tourisme.fr

Consulteer de mogelijkheden en vind je camping in de Périgord op volgende website: www.campingsdordogneperigord.com

Je kind leren autorijden

Het is zover: je kind slaat zijn vleugels uit ... en leert autorijden. Heb je besloten om zijn of haar begeleider te zijn? Informeer je dan grondig over het leerproces vóór je hieraan begint.

Rijbewijs: welke opleidingen volgen?

Sinds de zesde staatshervorming behoort de rijopleiding tot de bevoegdheden van de Gewesten. Met als gevolg dat de manier waarop je je rijbewijs haalt enigszins anders is in de drie Gewesten. We zetten even alles op een rijtje, Gewest per Gewest …