Image
Bagages citytrip

Ben jij ook zo’n ‘overpakker’? Iemand die een véél te grote koffer meezeult voor een trip van pakweg twee dagen? Deze 10 tips brengen gegarandeerd soelaas. Voornamelijk voor wie straks met het vliegtuig op citytrip vertrekt.

Je kent ze ongetwijfeld: de ‘overpakkers’. Ze nemen een veel te grote koffer mee omdat ze zeker willen zijn dat ze álles mee hebben voor alle mogelijke scenario’s, hoe onwaarschijnlijk ook. Voor wie met de auto of de trein reist, is dat niet onmiddellijk problematisch (zij het wél onhandig). Maar wie vliegt, denkt toch beter twee keer na voor hij/zij begint in te pakken. Met deze 10 tips reis je niet alleen compact, maar vermijd je ook problemen op de luchthaven.

1. De juiste koffer

Of je nu met de auto op weekend vertrekt of het vliegtuig neemt, een grote koffer is in beide gevallen zelden een goed idee. Want zelfs als je de auto of de trein neemt, zal je nog steeds met die plompe koffer moeten zeulen. Kortom, zorg voor korte trips voor een kleine, wendbare trolley die niet alleen handig is voor je reizen met de auto of trein, maar ook voor eventuele vliegreizen. Op die manier staat er altijd een kleine koffer paraat die je voor alle soorten trips kan gebruiken.

2. Vermijd ruimbagage

Als je met het vliegtuig op citytrip trekt, beperk je dan tot handbagage. Met ruimbagage (een grote koffer die in het ruim meereist) verlies je kostbare tijd, zowel bij het inchecken als bij het ophalen van je bagage bij aankomst. Bovendien heb je je handbagage altijd bij de hand en hoef je geen rekening te houden met de kans dat je ruimbagage zoekraakt of door omstandigheden pas met een volgend vliegtuig arriveert. Weet ook dat je bovenop je handbagage nog een persoonlijk item mag meenemen: een handtas, een computertas, een rugzak(je), ...

3. Maximale afmetingen handbagage

Wie vliegt, moet op de afmetingen van zijn handbagage letten. Opgelet: luchtvaartmaatschappijen bepalen zelf de regels qua toegelaten gewicht en afmetingen. Check dit dus vooraf, voor je met een te grote en/of te zware koffer afzakt naar de luchthaven.

4. Check een checklist

Klinkt gek, maar het is best wel handig: check een checklist. Je vindt ze makkelijk online en er staan altijd wel items op die je dreigt te vergeten. Kijk eens naar deze van Tui. Maar beperk je wél tot wat je effectief nodig hebt tijdens je korte trip!

5. Niet panikeren

Het is een stressmoment: de twijfel – onderweg, op de luchthaven of in het station – of je alles wel mee hebt. Welnu, het belangrijkste is dat je je reisdocumenten bij hebt, je identiteitsbewijzen, je bank- en kredietkaarten en eventuele medicatie. Mocht je daarbuiten iets vergeten zijn, dan kan je dat altijd nog kopen op je bestemming.

6. Kleding op heen- en terugvlucht

Draag eventueel dezelfde makkelijke kleding op de heen- en terugvlucht en zorg er ook voor dat je aan boord je zwaarste kleding draagt: een dikke/grote jas indien relevant, stevige schoenen of laarzen, ... Dat bespaart ruimte én gewicht in je handbagage.

7. Laat overbodige spullen thuis

Het spreekt voor zich, maar laat boeken thuis en vervang ze door een tablet of e-reader. Koop je magazines en je krant eventueel in de luchthaven, nadat je al bent ingecheckt. Dames: dit is het moment om je handtas nog eens kritisch door te lichten.

8. Planning op zak

Verzamel artikels, het advies van vrienden en andere zaken die je opgezocht hebt en bundel ze op één plaats. Dat kan op je smartphone of tablet zijn, maar ook op een stuk papier of in je zakagenda. Zeker op een weekendtrip kun je beter niet pas ter plaatse beginnen nadenken over wat je wil doen en zien. Maak een lijstje en reserveer tijdig dat unieke restaurant, dat specifieke museum enzovoort.

9. Beperk het aantal sleutels

Neem enkel de sleutels mee die je nodig hebt. Concreet: je huissleutels en je autosleutel voor het geval je met de auto naar het station of de luchthaven rijdt. Mochten jouw sleutels op je bestemming gestolen worden, dan hoef je enkel die te vervangen en niet de sleutels van je fiets, bromfiets, tuinhuis, kantoor enzovoort. Belangrijk: laat je elektronische autosleutel thuis en reis enkel met een ‘ouderwetse’ autosleutel (gesteld dat je die hebt). Als je zo’n elektronische autosleutel verliest, besef dan dat een nieuwe behoorlijk veel centen kost.

10. Op voorhand passen

Pas je outfits op voorhand en pak enkel in waar je je goed in voelt. Dames: denk aan je accessoires. Maar doe het op voorhand als je weet wat het doel van je weekendtrip is. Zoals eerder gezegd: geen stress, want wat je echt nodig hebt, kun je ook ter plaatse kopen. Op die manier wordt de aankoop ook een beetje een souvenir, een mooie herinnering.

Bonustip: zorg ruim voor je vertrek voor een goede reisbijstand, want onderweg en op je bestemming kunnen dingen gebeuren waar je zelf geen vat op hebt. 

Deel deze inhoud