Image
voyages-reizen

We mogen dan wel massaal tijdens ‘de grote vakantie’ op reis gaan, voor heel wat vakantiebestemmingen zijn juli en augustus beslist niet de beste vakantiemaanden. Vermijd frustraties en ontgoochelingen met onze reistips.

Neen, juli en augustus zijn niet overal topmaanden, wel integendeel. Op veel plaatsen wordt het tijdens de zomer ondraaglijk heet terwijl op een aantal populaire tropische plekken rond deze periode ronkende orkanen op de loer liggen. En ook: tijdens de zomermaanden zijn citytrips dan misschien net iets goedkoper, maar je moet er dan wel de grote drommen toeristen bijnemen (Barcelona, Venetië, Rome, Parijs, Londen, etc.).

Hieronder vind je een paar richtinggevende suggesties voor (verre) bestemmingen tijdens elke maand van het jaar. Let wel, dit is niet meer dan een brede selectie van bestemmingen en ‘staalblauwe hemel’ en ‘heel erg warm’ waren bij het opstellen van de lijst niet de belangrijkste factoren. Sommige gebieden kun je nu eenmaal beter in de lente aandoen, andere in de herfst. Denken we maar aan de natuurpracht die je voornamelijk voor en niet tijdens de zomer zult aantreffen. En vergeet ook niet dat groene eilanden groen zijn omdat het er regelmatig regent. Wie neerslag wil uitsluiten, kan tijdens de zomer naar de woestijn – twee populaire voorbeelden: Las Vegas of Dubai – maar besef dat het kwik er de komende weken en maanden zonder enige moeite met de 50 graden Celcius flirt. En die cruise op de Nijl? Denk goed na voor je aan boord gaat want Luxor en Aboe Simbel, om maar twee populaire haltes te noemen, liggen wel degelijk in de woestijn en tijdens de zomer wordt het daar bijgevolg ondraaglijk heet.

Hou ook rekening met de tegenstellingen van de seizoenen boven en onder de evenaar. De komende weken en maanden stijgt het kwik in Kaapstad nauwelijks boven de 17 graden; wie meer zon en warmte wil, moet tijdens de maanden januari en februari naar het zuiden van Zuid-Afrika vliegen.

Waar kun je dan wél heen?

Het lijstje hieronder wekt wellicht de indruk dat bepaalde bestemmingen in sommige maanden geen goed idee zouden zijn. Dat is uiteraard niet zo. New York City is bijvoorbeeld zowel tijdens de zomer als tijdens de winter een aanrader en de keuze is puur persoonlijk: (water)sporten, fietsen en terrasjes doen of ijsschaatsen in Central Park en in een dikke jas gaan winkelen op 5th Avenue.

Kortom, er zijn plausibele redenen om van het lijstje hieronder af te wijken maar voor de beste weersomstandigheden (aangename temperaturen, veel zon, weinig of geen neerslag) is het een goede maatstaf.

TIP: wie twijfelt, doet er goed aan advies in te winnen bij een reiskantoor. Wie louter op het web vertrouwt en verder niet nadenkt, heeft nu eenmaal de neiging om op zoek te gaan naar de goedkoopste tarieven. Het is evenwel evident dat de prijzen van hotels en vliegtuigtickets schommelen in functie van de seizoenen en vele andere factoren. Een voorbeeld: wie de kersenbloesems in Japan wil zien, zal eind maart en begin april iets meer betalen voor zijn/haar hotel/vliegtuigtickets. Kortom: win advies in om ontgoochelingen te minimaliseren of vermijden.

1. JANUARI

Caraïben, India, Kenia, Mexico, Myanmar, Thailand en Zuid-Afrika

2. FEBRUARI

Australië, Brazilië, Cuba, India, Maleisië, Sri Lanka en Tanzania

3. MAART

Argentinië, Bali, Namibië, Panama, Sri Lanka en Vietnam

4. APRIL

China (niet overal), Dubai, Ecuador, Indonesië en de zuidelijke kusten van de VS

5. MEI

Abu Dhabi, Cambodja, Japan, Marokko, Portugal, Spanje en Tibet

6. JUNI

Griekenland, Italië, Laos, Iberisch Schiereiland en Peru

7. JULI

Eigen land, Canada, Middellandse Zee (eilanden), voormalig Oostblok

8. AUGUSTUS

Eigen land, onze buurlanden en Scandinavië inclusief IJsland

9. SEPTEMBER

Argentinië, Jordanië, Namibië en Zuid-Europa

10. OKTOBER

Middellandse Zee (landen, kust en eilanden) en de Verenigde Staten

11. NOVEMBER

Canarische Eilanden, Caraïben, Kaapverdië, Oman en Gambia

12. DECEMBER

ABC-eilanden, Dominicaanse Republiek, Madagaskar en Mauritius

Deel deze inhoud