Image
Indoor ski
Als een wintersportvakantie in de bergen er niet meteen in zit, dan brengt een indoor piste wellicht soelaas.


Fervente wintersporters zijn er nog niet helemaal uit: to ski or not to ski, that’s the question. Wie voor het eerst gaat skiën, heeft wel een alternatief: een indoor piste dicht bij huis. Maar wat moet je je daarbij voorstellen? Geen nood, we gingen voor jou de ‘eeuwige sneeuw’ op, in eigen land en net over de grens.

indoor ski Landgraaf
SnowWorld Landgraaf (NL) beschikt over een echte stoeltjeslift. Foto: Meijs/SnowWorld


Voor beginners én ervaren wintersporters

Voor alle duidelijkheid: indoor pistes zijn beslist niet alleen bedoeld voor beginners. Indoor sneeuwhellingen zijn ook erg populair bij fervente wintersporters die aan hun skills willen werken. Of hun vertrouwen willen herstellen na in de bergen een schrik te hebben opgedaan.

indoor ski Snow Valley Peer
De langste indoor piste in België: Snow Valley in Peer.


Dat gezegd zijnde, zijn indoor pistes wel degelijk de ideale plaats om je eerste meters op de sneeuw te maken. Je hoeft er niet ver voor te rijden en het kost jou ook geen handenvol geld. Want laat ons eerlijk zijn: een skivakantie in de bergen is niet goedkoop. Bovendien is het beslist geen pretje om er dan pas achter te komen dat wintersport eigenlijk niet aan jou besteed is. Let wel: je mag beide niet met elkaar vergelijken. De bergen bieden uiteraard een hoop andere troeven die indoor niet gerealiseerd kunnen worden.


Meteen de helling af?

Maak je geen zorgen: als je nog nooit geskied of gesnowboard hebt, hoef je niet meteen die vervaarlijk uitziende skilift te nemen. Sterker nog, je zal op de meeste pistes sowieso moeten oefenen op een kleinere, minder steile helling. Dat is niet alleen bevorderlijk voor je eigen veiligheid, maar ook voor die van de meer ervaren sporters om je heen.


Op sommige locaties zal men er sterk op aandringen om skilessen te nemen. Sla dat advies niet zomaar in de wind, want met de juiste instructies ben je veel beter af dan met klungelen of goede raad van vrienden. Het goede nieuws: het prijsverschil tussen vrij sporten en sporten met deskundige begeleiding (ski- of snowboardles) is vaak erg klein.

indoor ski Aspen Wilrijk
Aspen, Wilrijk (B).


En ook nog dit: over een eigen skipak beschikken is handig, maar ga niet meteen tot aankoop over als je nog twijfelt. Wellicht kunnen vrienden je eenmalig uit de nood helpen, of kies voor een piste waar ze naast ski’s en snowboards ook kledij verhuren. Wel opletten, want handschoenen worden om hygiënische redenen niet in de verhuur aangeboden. Loop dus even binnen bij een sportwinkel of koop een degelijk paar in de skishop ter plaatse.


8 keer eeuwige sneeuw in de lage landen

Hieronder vind je een overzicht van de 8 indoor pistes die we de afgelopen weken bezocht hebben. Dat zijn er drie in eigen land, drie net over de grens in Nederland en twee iets verder weg in Duitsland.


Aspen, Wilrijk (B)


De recentste skipiste in ons land staat in Wilrijk. Ze ziet er dan ook nagelnieuw uit en bedient zich van de modernste technologieën. Registreer via internet, en je krijgt bij aankomst een RFID-kaartje waarmee je handsfree je ski’s en schoenen kan ophalen, kan afrekenen aan de bar enzovoort. Een keer je je kaartje hebt, moet je bij een volgende gelegenheid zelfs niet meer langs de balie passeren, want met je RFID-pas wordt alles geregeld en verrekend.


Aspen beschikt over twee liften (rolmatten) en onderaan de piste is er nog een kleine helling waar beginners hun eerste ervaringen kunnen opdoen. Mocht het meteen vlotten, dan kan je ook de grote helling af (circa 240 meter), want met een pistebreedte van zo’n 50 meter – en heerlijke sneeuw nota bene – kunnen ervaren en minder ervaren skiërs perfect uit elkaars buurt blijven.


Erg leuk is de bar op de piste waar zowel bezoekers als wintersporters kunnen verpozen. Jouw RFID-kaart houdt ondertussen keurig de tijd bij die je op de piste doorbrengt. Anders gezegd: van zodra je de piste verlaat, stopt de klok. Ideaal voor een koffietje, een babbel of een korte rustpauze tussendoor.

Tarieven - Praktische info


Ice Mountain Adventure Park, Komen (B)


Gezelligheid troef als je de brasserie in Ice Mountain Adventure Park binnenwandelt. De chaletstijl katapulteert je meteen naar de bergen en in het restaurant ernaast – Le Montagnard – doen ze er nog een schepje bovenop: alle typische bergspecialiteiten staan er op het menu. Kortom, de sfeer zit meteen goed nog voor je een meter geskied hebt.


Achter het concept schuilt het idee dat elk bezoek een totaalbeleving moet worden. Je komt hier niet louter om te wintersporten, maar om een gezellige (namid)dag door te brengen met de familie of met vrienden. Voor de niet-wintersporters: er is onder meer een hoogteparcours, er zijn terreinen voor lasergames en paintball én je kan er zelfs indoor skydiven.


Ice Mountain Adventure Park beschikt over twee pistes: eentje van ruim 210 meter voor de meer ervaren skiërs en een oefenhelling van pakweg 85 meter voor beginnende wintersporters. Op de beginnerspiste ligt zowel een rolmat als een sleeplift en op de grote piste helpen twee sleepliften de wintersporters omhoog. Absolute beginners worden wel verplicht om een les te volgen. Maar, nog even herhalen: met lessen leer je meteen de juiste technieken aan.

Tarieven - Praktische info


Snow Valley, Peer (B)

Voor de langste Belgische piste moet je naar Peer, in hartje Limburg. De hoofdpiste is naar eigen zeggen 350 meter lang en is bijzonder geschikt om je techniek verder te verfijnen. Naast de hoofdpiste ligt nog een kortere piste (100 meter) waar beginners ongestoord hun ding kunnen doen. En er is zelfs een mooi uitgewerkt ‘fun park’ van 85 meter waar je freestylers aan het werk kan zien vanuit het fraai ingerichte Snowboard Cafe.


Snow Valley beschikt over liefst 7 liften (rolmatten), waardoor de wachttijden minimaal zijn. Niet onbelangrijk: de oefenpiste is van de lange piste gescheiden, zodat beginners in alle rust hun eerste bochtjes kunnen oefenen. De nieuwkomers beschikken over een eigen skilift zodat ze – als het al eens misgaat – niet meteen de toorn van ervaren skiërs over zich heen krijgen. Ook het ‘fun park’ is keurig gescheiden van de andere pistes, wat ervoor zorgt dat chaos hier geen kans krijgt.


Ook in Snow Valley loopt de teller enkel als je op de piste staat. Je kan dus naar het restaurant of naar de bar op de piste om op te warmen en aan te sterken en daarna met hernieuwde goesting de resterende tijd op de sneeuw door te brengen.


Over de sneeuwkwaliteit kunnen we overigens erg bondig zijn: uitstekend. Getuige de vele internationale skiteams – ze komen zelfs uit de VS – die hier tijdens de zomer intensief komen trainen.

Tarieven - Praktische info


SnowWorld, Terneuzen (NL)

Fervente skiërs zullen de krakende sneeuw onder hun voeten beslist weten te waarderen. En ook de natuurlijke lichtinval zorgt op deze piste voor een behaaglijk open gevoel. De piste bestaat uit twee delen: eentje van 220 meter inclusief funpark voor mensen die al kunnen skiën of snowboarden, en eentje van 110 meter voor wie het nog moet leren. Met drie sleepliften en een bandlift geraken de wintersporters boven.


Absolute blikvanger is de kinderpiste, compleet met tunnels en ander leuks, voor de allerkleinste wintersportertjes.


En nog een troef: Terneuzen ligt nét over de grens, en dat is voor landgenoten die in het noorden van West- en Oost-Vlaanderen wonen heel dichtbij. Sterker nog: voor de meeste Nederlanders is Terneuzen het spreekwoordelijke ‘einde van de wereld’, met als resultaat dat 90% van de skiërs uit België komt. SnowWorld heeft op deze plek geen bar op de sneeuw, maar er is wel een restaurant en een ‘sneeuwcafé’, beide met zicht op de pistes.

Tarieven - Praktische info


SnowWorld, Rucphen (NL)

Ook deze piste bevindt zich in het zuiden van Nederland, zo’n 10 km over de grens vanaf het noorden van de provincie Antwerpen. De piste stond tot ongeveer twee jaar geleden bekend als de Skidôme en schreef in 1995 geschiedenis met de allereerste échte sneeuw in Nederland. Sinds 1995 wordt er gestaag gesleuteld aan het complex en er zijn plannen om de huidige twee pistes verder uit te breiden.


De lay-out van het complex is eenvoudig: je komt binnen op een soort marktplaats die meteen doet denken aan een gezellig skidorp. Alles bevindt zich op het gelijkvloers, waardoor je na aankomst in luttele minuten op de piste staat (twee pistes die in V-vorm samenkomen).


En er valt hier nog veel meer te beleven. Er is onder meer een minigolf met 18 holes, er zijn escape rooms, maar ook – en dat is uniek in Europa – een indoor kartingpiste. Op ijs welteverstaan. En of dat leuk is! Horeca vind je hier eveneens in overvloed, met zicht op de sneeuw en op het ijs.

Tarieven - Praktische info


SnowWorld, Landgraaf (NL)

Landgraaf is populair bij fervente skiërs, want dit indoorcomplex heeft het allemaal. Het goede nieuws: het bevindt zich in het uiterste zuiden van Nederland, en dat is voor veel Nederlanders véél verder weg dan voor veel Belgen.


Het moet gezegd: onze landgenoten zijn graag geziene gasten in Landgraaf en de liefde is wederzijds. Dat heeft uiteraard alles te maken met de aantrekkingskracht van het complex. Daarmee bedoelen we niet zozeer de meer dan behoorlijke lengte van de afdalingen (een kleine 400 meter), maar ook de manier waarop het geheel ingericht is. Als je hier door de hoofdingang binnenwandelt, word je meteen overvallen door een heus wintersportgevoel. Alle details kloppen, tot in de après-skibar toe. En de hut op de skipiste? Een échte berghut, naar verluidt.


Wat ook bijdraagt tot die typische bergsfeer is de prominent aanwezige zetellift. En er is nog meer: een heus hotel (100 kamers) dat verbonden is met de piste. Ideaal voor wintersporters die ver moeten rijden of voor liefhebbers die er meteen een betaalbare shortski van willen maken.


Toegegeven, het hotel kwam er in eerste instantie op vraag van skiclubs en (buitenlandse) skiteams die tijdens de warmere maanden naar de gekoelde ijshal in Landgraaf afzakken voor hun trainingen en stages. Dat heeft helaas ook een nadeel: als die clubs van de partij zijn, wordt een deel van de piste voor hen gereserveerd. Ons advies: informeer jezelf voor je reserveert.

Tarieven - Praktische info


Alpincenter, Bottrop (D)

Voor de langste piste in onze contreien moeten we naar het Duitse Bottrop. De piste is naar eigen zeggen 640 meter lang. Opmerkelijk: de ingang van de sneeuwhelling bevindt zich helemaal bovenaan, want het indoorcomplex werd net als in Landgraaf gebouwd op de flank van een kunstmatige heuvel.


De piste loopt niet kaarsrecht naar beneden maar volgt een bocht, waardoor je het eindpunt niet meteen kan zien. Dat heeft als prettig neveneffect dat je het gevoel krijgt écht van een berg te glijden. De oefenpiste voor beginners bevindt zich bovenaan en is zo’n 100 meter lang. Op die plek is een sleeplift voorzien, maar wie helemaal naar beneden skiet of snowboardt, moet met een (trage) lopende band weer naar boven.


Wie van all-informules houdt, is in Bottrop aan het juiste adres. Voor een scherpe prijs kan je hier naar believen eten, drinken en wintersporten. Er is zelfs een ‘kleine’ all-inclusive voor wintersporters die over eigen materiaal beschikken.


Belangrijke opmerking: alpincenter Bottrop bevindt zich nét binnen een zogeheten ‘umweltzone’. Denk dus tijdig aan je milieuvignet of koop er een bij Dekra, zo’n 2 km voor je alpincenter bereikt.

Tarieven - Praktische info


Alpenpark Neuss, Neuss (D)

We eindigen met een pareltje: Alpenpark Neuss. De langste afdeling bedraagt zo’n 280 meter en de oefenhelling is liefst 80 meter lang. Die oefenpiste is overigens gescheiden van de langere piste, zodat beginners hier ongestoord hun ding kunnen doen.


Het indoorcomplex is mooi aangekleed, goed verlicht en de accommodatie eromheen – er is een hotel en er zijn maar liefst vijf sfeervolle restaurants – geeft je meteen een wintersportgevoel.


Dat gevoel wordt uiteraard versterkt door de zetellift die door ervaren skiërs zeer wordt geapprecieerd. Al zullen ook beginners met aanleg al snel het plezier van die skilift ervaren. Maar tot het zover is, eerst wat oefenen op de kleine piste en spannend afwachten of de wintersportmicrobe ook jou te pakken krijgt.

Tarieven - Praktische info

Deel deze inhoud