Image
Brugge

Dat Brugge een toeristische trekpleister is, hoeven we je niet te vertellen. Maar ook in de periferie van de stad valt heel wat te beleven. Wij zetten jou alvast op weg met deze 9 uit-tips.

1. Snorren met een solex

Een fiets met een 45cc hulpmotor bovenop het voorwiel? Dat moet een Solex zijn. De Franse tweewieler, geproduceerd tussen 1946 en 1988, is vandaag nog nauwelijks in ons straatbeeld te zien. Met uitzondering van Brugge, want daar kan je er eentje huren om in groep door en rond de stad te snorren. Solex Tours, op het Simon Stevinplein in de binnenstad, biedt arrangementen aan vanaf 6 personen.

2. Hier is dat feestje!

Siphon Brewing in Damme bestaat binnenkort drie jaar en viert dat op 29 juni aanstaande. Enige uitbundigheid behoort tot de verwachtingen, maar wat absoluut vaststaat, is dat er die dag uitsluitend uit eigen vaten wordt getapt. Er zullen zelfs een paar nieuwe bieren voorgesteld worden. Waar? In de tuin van de brouwerij. Wie niet kan wachten om te gaan degusteren, kan aan tafel aanschuiven in het restaurant. Reserveren aanbevolen.

3. Foto's langs de damse vaart

Het kanaal tussen Brugge en het Nederlandse Sluis is zo’n 15 km lang en werd gegraven in opdracht van Napoleon. Om die reden wordt het kanaal – dat dwars door het gezellige maar doorgaans drukke Damme vloeit – ook al eens het Napoleonkanaal (of de Napoleonvaart) genoemd. De mooiste foto’s en selfies maak je vanop de bruggetjes over het kanaal.

4. Smakelijke combo: slagerij en boerderij

Al meer dan 30 jaar combineren Marc en Annick een boerderij met een slagerij. Ze weten dus perfect wat er in hun zelfbereide charcuterie zit. Op de boerderij worden varkens, runderen, konijnen, kippen en herten gekweekt; de beenhouwerij is omwille van hun drukke boerenbestaan enkel op vrijdag en zaterdag open, telkens van 8 tot 18 uur.

5. Over planeten en sterren

De maan, de planeten, nevels en sterrenstelsels, het spreekt allemaal tot de verbeelding. Kijk eens door de krachtige telescoop van Volkssterrenwacht Beisbroek of droom weg bij de adembenemende projecties op het koepelvormige projectiescherm in het planetarium. Er is altijd een gids aanwezig om jouw prangende vragen te beantwoorden. Of er buitenaards leven is? Steek je licht eens op in het bezoekerscentrum Cozmix.

6. Een klein hongertje

Wie voor of na het bezoek aan de sterrenwacht een hongertje heeft, kan vlakbij in het Koetsenhuis de inwendige mens versterken. Hier, op het naar eigen zeggen mooiste terras van Brugge, kan je terecht voor snacks, slaatjes of een eenvoudige boterham. Ideaal voor een daguitstap met de kroost.

7. Het kasteel van Tillegem

Waarschuwing vooraf: het Kasteel van Tillegem is niet vrij toegankelijk. En toch loont het de moeite om eens te gaan kijken, want het omwalde kasteel is behoorlijk fotogeniek en in de onmiddellijke omgeving kan je prachtige wandelingen maken. Bijvoorbeeld naar twee andere kastelen in de buurt: Kasteel Tudor en Kasteel Beisbroek.

8. Wandelen in het Tillegembos

Wie liever in de buurt van het Kasteel van Tillegem blijft, zal zich niet snel vervelen, want Provinciedomein Tillegembos is maar liefst 131 hectare groot. Er zijn tal van wandelpaden, lig- en speelweiden én een gezellige herberg: ‘In de Trutselaar’.

9. De 10 landschappen van het Brugse Ommeland

Wil je aan den lijve ondervinden hoe divers de (wijde) omgeving van Brugge is? Dan vind je ongetwijfeld inspiratie in de gids ‘Fiets- en wandelroutes langs dé 10 landschappen van het Brugse Ommeland’. Het minimagazine met 10 kant-en-klare routes, boordevol tips, is gratis verkrijgbaar via deze link.

Deel deze inhoud