Image
nettoyage maison coronavirus

We zitten deze dagen meer binnen dan buiten en dat heeft zo zijn gevolgen voor je binnenklimaat. Wil je gezond blijven, zorg dan dat je huis gezond is. 5 gouden tips en een bonus-tip om je gemoedstoestand op te krikken.

Klimaatspecialisten zullen het bevestigen: de lucht binnenshuis is vaak vuiler dan buiten. Kortom, gezond is anders. Dat is overigens niet abnormaal als je weet dat de meeste mensen 80 tot 90% van hun tijd binnenshuis doorbrengen. Nu we door Covid-19 meer dan ooit aan ons huis gekluisterd zitten, verdient jouw binnenklimaat best wel wat extra aandacht.

 

1. Laat je huis ademen

Eerst en vooral: gooi deuren en ramen regelmatig open zodat er verse lucht in je huis kan circuleren. Trouwens, nu er geen of nauwelijks verkeer is, kunnen de ramen aan de straatkant echt wel vaker open.

 

2. Opletten met vocht

Vermits we meer dan ooit thuis zijn, wordt er al eens vaker een douche of bad genomen. En wellicht draait ook de droogkast op volle toeren en staan we vaker dan gewoonlijk aan het fornuis. De gouden regel is: verlucht op de plaatsen waar je vocht creëert. Op die manier krijgen schimmels geen kans en blijven je huis en zijn inwoners gezond.

 

3. Gebruik milde schoonmaakmiddelen

Het is verleidelijk nu iedereen thuis is: je woonst eens flink onder handen nemen. Als je met schoonmaakmiddelen aan de slag gaat, wees mild met de producten die je gebruikt. Ga je toilet niet te lijf met wc-reiniger én javel want de dampen die dan vrijkomen, zijn niet onschuldig. Ook spuitbussen die vernevelen of insecticiden kun je beter vermijden. Als het weer het toelaat, reinig je huis met de ramen wijd open.

 

4. Roken is niet gezond

Wellicht doe je dat al maar misschien is nu het moment aangebroken om er definitief mee te stoppen? Bijkomende tips vind je hier.

 

5. Geniet van het buitenleven

We mogen de deur uit, dus geniet van die wandeling want de buitenlucht is niet alleen gezond maar ook goed voor je gemoedstoestand. Als je een terras of tuin hebt, dan is het nu de moment om er volop van te genieten. Ruim je tuinhuis op, was je tuinmeubelen af, het kan allemaal zonder contact met derden.

 

Bonus tip: Krik je gemoedstoestand op met ‘sisu’

Beetje down of futloos? Doe zoals de Finnen (die vaak noodgedwongen thuis zitten) en neem eens een ijskoude douche. Het fenomeen heet sisu en staat voor de gevolgen van zo’n ijskoude douchebeurt. Concreet: de aanmaak van de gelukshormonen endorfine, serotonine en dopamine. Ideaal dus voor wie de muren op zich af ziet komen en snakt naar dat gelukzalige gevoel als je de douchekraan weer dichtdraait. Sisu is gezond maar betekent wél dat je het minstens een paar minuten volhoudt als je het gewenste effect wil bereiken. Succes!

Deel deze inhoud