Image
Tokio

Tokio valt niet in een paar volzinnen te resumeren. De Japanse hoofdstad is in veel opzichten anders dan de klassieke metropool. Ontraadsel deze bestemming aan de hand van de volgende tips.

Voor een eerste kennismaking met deze verbazende stad moet je minstens 5 dagen ter plaatse uittrekken. Doe op voorhand wat research en kies er de wijken en bezienswaardigheden uit die je niet wil missen. Online is www.gotokyo.org een goed vertrekpunt maar koop ook ruimschoots op voorhand een degelijke stadsgids om je te informeren. Als je een hotel boekt, boek dan een hotel in het centrum van de stad maar hou in het achterhoofd dat Tokio meer dan 13 miljoen inwoners telt (ruim 32 miljoen als je de agglomeratie meerekent) en uit 23 wijken (city wards) bestaat met elk hun centrum en districten, alles samen goed voor ruim 1000 buurten. Eerste keer Tokio? Zoek een hotel in een van volgende vijf boeiende ‘wards’: Akihabara, Ginza, Shinjuku, Ikebukuro en Shibuya.

De neons van Akihabara

Deze wijk staat bekend om zijn vele schreeuwerige elektronicawinkels en fel verlichte shops die in het teken staan van manga (Japanse strip) en anime (geanimeerde manga). Fan van elektronica? Spring eens binnen bij Yodobashi Camera, Yamada Denki of Laox. Heb je iets met nostalgische videogames? Ga eens kijken in Super Potato voor een cartridge voor jouw oude Atari. Wie figuurtjes wil kopen uit de anime en mangawereld, maar ook uit Amerikaanse block busters, zal hier ogen te kort komen. Met voorbedachten rade vrije valiesruimte voorzien, is de boodschap.

Ginza: overtreffende trap van 5th Avenue

Ginza is de duurste wijk van Tokio, vergelijkbaar met Manhattan in New York. Maar laat je niet afschrikken want hier is het al lang niet meer onbetaalbaar voor de gemiddelde toerist. Windowshopping kost trouwens niks. Als je de overtreffende trap van de Franse Champs Ellysées gecombineerd met de Amerikaanse 5th Avenue wil zien, dan moet je beslist de Chuo Dori straat maar eens doorkruisen (inclusief de zijstraatjes). Tijdens de weekends wordt de Chuo Dori ’s namiddags verkeersvrij gemaakt.

Weetje: onder de bruggen van het Yurakucho Station vind je tientallen kleine restaurantjes en bars waar het gezellig vertoeven is onder de lokale bevolking. Wie het bekende kabukitheater vanop de eerste rij wil meemaken, vindt in Ginza het befaamde Kabukiza Theater. Als je maar een stukje wil zien uit interesse, want dat kan en mag, dan kun je ter plaatse een kaartje kopen voor ca. 2000 yen, omgerekend zo’n 15 euro.

Mekka van de wolkenkrabbers: Shinjuku

De hoogste wolkenkrabbers van Tokio staan mooi bij elkaar in Shinjuku. Los van de uit Japanse lettertekens optrokken lichtmuren doet dit stukje Tokio heel hard aan New York denken, doch het is er netjes en van bedelaars in de straten is geen sprake. Wie deze buurt wil verkennen, begint bij het Shinjuku station, het drukste metrostation ter wereld nota bene: 2 miljoen passagiers, elke dag. Je hoeft maar de straat over te steken en je komt in Kabukicho terecht, de grootste ‘red light district’ van Japan. De meeste bars gaan hier open rond 20.00 uur ’s avonds en sluiten pas hun deuren de volgende ochtend. Idem dito voor de meeste restaurants waarvan er sommige zelfs de klok rond open zijn. Niet onbelangrijk: niet alle etablissementen in Kabukicho worden door Japanners uitgebaat; de niet-Japanse uitbaters zijn doorgaans iets minder ‘gemanierd’ dan de lokale bevolking dus wees op je hoede.

Wat je absoluut moet gezien hebben in Shinjuku zijn de piepkleine bars in Golden Gai. Er is amper plaats voor 4 à 6 personen en zitten meestal vol met vaste gasten. Maar buitenlanders zijn wel degelijk welkom en dat wordt hier en daar middels (gebrekkig geformuleerde) Engelstalige bordjes aangegeven. Net naast het station vind je iets gelijkaardigs in Omoide Yokocho, maar hier zijn het allemaal kleine dampende eettentjes met voornamelijk ramen, soba, sushi en yakitori in de aanbieding.

Ikebukuro: gadgets en pretparkjes

Ikebukuro lijkt in veel opzichten op Akihabara maar is compacter en overzichtelijker. Als je niet verloren wil lopen en maar matig in elektronica en gadgets bent geïnteresseerd, is deze wijk wellicht de betere optie. Alle grote winkels en ketens liggen er schouder aan schouder en er zijn ook twee leuke indoor attractieparken: Namja Town en J-World Tokyo. Beide zijn eigendom van Namco, een grote naam in de gamesindustrie (voor de oudere generatie: Pac-Man werd door Namco ontwikkeld), en zijn gebaseerd op de figuren en verhalen uit populaire mangareeksen. In deze buurt loop je om de haverklap meisjes maar ook jongens tegen het lijf die zich kleden als mangafiguren.

Shibuya: walhalla voor fashionista’s en fijnproevers

Van zodra je het drukke en iconische Shibuya kruispunt oversteekt, kom je in het meest luidruchtige en levendige deel van Tokio terecht. Hier komt de jeugd winkelen, drinken, lunchen en dineren. Straatjes waar je minstens moet doorgewandeld hebben, zijn Center Gai, Koen Dori, Supeinzaka en Love Hotel Hill. In Love Hotel Hill vind je de zogeheten ‘love hotels’, plaatsen waar je voor een paar duizend yen een paar uurtjes kan ‘rusten’. Doch toeristen zullen zich eerder aangetrokken voelen tot de vele department stores, de uitnodigende bars en de enorme variëteit aan restaurants. Hier kom je er vanzelf achter dat de Japanse keuken meer te bieden heeft dan ramen, sushi, rauwe vis en tepan yaki. En ook hier zal je merken dat Tokio helemaal niet zo duur is als vaak wordt beweerd.

Ook deze districten zijn meer dan de moeite

Tokio telt ruim 1000 buurten dus je zult je niet gauw vervelen in deze stad. Als de vijf city wards hierboven niet voldoende inspireren, informeer je dan eens over de volgende vijf districten en buurten:

  • Omotesando: de Champs-Elysées van Parijs, maar dan veel imposanter.
  • Odaiba: een artificieel eiland met een fantastisch zicht op de skyline van Tokio.
  • Harajuku: Japanse straatmode met zijn soms absurde maar grappige kantjes.
  • Shimokitazawa: Japanse hipsters bestaan en hier kunnen ze hun ei kwijt.
  • Sugamo: hier is de tijd blijven stilstaan in de jaren zestig.

VAN EN NAAR TOKIO

Sinds kort zijn er na lange afwezigheid weer rechtstreekse vluchten tussen Brussel en Tokio met luchtvaartmaatschappij ANA. Let wel, rechtstreekse vluchten zijn doorgaans ietsjes duurder dan vliegen via een kleine omweg; goede alternatieven qua totale reistijd zijn KLM via Amsterdam of SAS via Kopenhagen. Meer info op:

www.ana.co.jp
www.klm.com
www.flysas.com

NUTTIGE WEBSITES

Voor een trip naar Tokio zal je vermoedelijk meer informatie willen inwinnen dan voor een reis op het Europese vasteland. Online vind je voornamelijk Japanse websites dus het is verstandig om vooraf een Nederlandstalige reisgids te kopen. Volgende Engelstalige websites geven een goed beeld van wat je van Tokio mag verwachten:

www.gotokyo.org
www.tcvb.or.jp/en
www.tokyometro.jp/en

Verkeersregels voor fietsers

Net als andere weggebruikers dienen fietsers zich te houden aan de geldende verkeersregels. Het verkeersreglement bevat specifieke voorschriften voor fietsers. Ontdek hier welke handelingen wel of niet zijn toegestaan met je fiets op de openbare weg.