Image
snelweg auto

Sta je in panne of heb je een ongeval gehad op het Waalse snelwegennetwerk? Dan moet je sinds 2 januari het noodnummer 112 bellen, ook als je lid bent van Touring. Op die manier wordt er zo snel mogelijk een takelwagen gestuurd. Een woordje uitleg ...

Je staat in panne of je hebt een ongeval gehad op een snelweg, een ring of een van de 17 grote gewestwegen in Wallonië? Dan moet je weten dat er sinds 2 januari iets veranderd is. De autoriteiten raden namelijk aan om voortaan systematisch het noodnummer 112 te vormen. Een uniek nummer waarmee je trouwens in heel Europa om hulp kan vragen.

Doelstelling 1: je snel in veiligheid brengen

Het achterliggende idee is om deze ongevalszones zo snel mogelijk vrij te maken, zoals dit ook in Vlaanderen al het geval is met het FAST-netwerk (Files Aanpakken door Snelle Tussenkomst). Zoals we reeds vertelden in een ander artikel zijn met name de pechstroken bijzonder gevaarlijk. Zowel voor de automobilist zelf als voor de pechverhelpers. Daarom heeft de Waalse regering een kader gecreëerd om ervoor te zorgen dat de interventiediensten binnen de 25 minuten na je eerste oproep ter plaatse zijn.

Opgepast: op gewone wegen is het verboden om bij panne het nummer 112 te bellen. Daar mag het alleen bij een ongeval.

Touring klant: wat verandert er voor jou?

Helemaal niks! Want dankzij het SIABIS+ netwerk en jouw kentekennummer – of door aan te geven dat je klant bent van Touring – weet de politie meteen dat je aangesloten bent en zal ze zo snel mogelijk een takelwagen sturen. Wanneer je eerst het nummer van Touring zou bellen, word je trouwens op dezelfde manier geholpen.

Touring klant?

De autoriteiten willen er tegelijk over waken dat de kosten voor alle gebruikers transparant zijn. Daarom heeft de Waalse regering de kostprijs van deze interventies beperkt voor mensen die niet gedekt zouden zijn door een of andere vorm van bijstand of verzekering. Van maandag tot vrijdag van 7 tot 19 uur kost een interventie je 196 euro, ‘s nachts en op feestdagen betaal je 294 euro.

Maak je geen zorgen over de kostprijs van de interventie die doorgegeven wordt via het nummer 112. Als Touring klant ben je namelijk gedekt tot 250 euro.  

112 op Waalse wegen, in het kort

  • Je staat in panne of je hebt een ongeval gehad op een snelweg, een ring of een van de 17 grote gewestwegen in Wallonië?
  • Je neemt de eerste stappen om jezelf in veiligheid te brengen.
  • Je draait het nummer 112.
  • Je wordt in contact gebracht met de hulpdiensten.
  • Dankzij je Touring-contract weten die meteen of je gedekt bent door een bijstandsverzekering.
  • Binnen de 25 minuten arriveert er een takelwagen, die je voertuig naar een veilige plaats sleept om het in alle rust te kunnen repareren.
  • Als klant van Touring ben je verzekerd tot 250 euro voor deze sleping.

Tol in Frankrijk

Image
Frankrijk tolwegen

En France, la plupart des autoroutes sont à péage. Quel est le moyen le plus simple de payer et comment les tarifs sont-ils calculés?