Image
Eerste test van de 2022 Kawasaki Versys 1000. Avontuurlijke kilometervreter keert terug naar de basis, en mikt op een nog breder publiek.


Met een nieuwe Versys 650 bij de middenklassers en een Versys 1000 open klasse motor, wordt Kawasaki’s meest veelzijdige familie in 2022 grondig uitgebreid. Opvallend is dat de Kawasaki Versys 1000 geen doorontwikkeling is van de reeds bestaande S- en SE-versies, maar eerder een terugkeer naar de basis.

Kawasaki Versys


Kawasaki Versys 1000: méér dan je denkt

En dat is precies het idee waarmee de Japanners hun derde telg van deze Kawasaki Versys 1000-familie in de markt zetten: puur touren, zonder franjes, voor een prijs die elke motorliefhebber aan het twijfelen brengt. De Versys 1000 – jawel, zonder addenda – koop je in z’n meest pure vorm al vanaf 12.999 euro. Voor die prijs zeg je vaarwel aan alle snufjes en de hogekwaliteitslak van z’n twee broertjes. Maar je houdt zowel het kuipwerk, het zadel, het rijwielgedeelte als het blok over. En je spaart maar liefst 2.700 euro uit ten opzichte van z’n rijkelijker uitgedoste naamgenoten. Less is – euh – less. Maar daar is niks mis mee, integendeel. Zeker als je weet dat je standaard onder meer hellingshoekgevoelig ABS (KIBS, via IMU), instelbare Power Modes (full/low), tractiecontrole, ledverlichting en een middenbok krijgt.

Kawasaki Versys


Nieuw maar goedkoper

Eén en ander heeft een duidelijke invloed op de prijs. Deze Kawasaki Versys 1000 is liefst 2.700 euro goedkoper dan de S-uitvoering en 4.300 euro lager geprijsd dan zijn SE-broer. Kopers kunnen – op het tft-dashboard na – wel kiezen om de afzonderlijke onderdelen als optie te laten installeren. Op die manier maak je, gebaseerd op een lage basisprijs, een Versys op maat.

De viercilinder levert met 120 pk en 102 Nm exact hetzelfde vermogen als de meer luxueuze uitvoeringen. Dat wil zeggen dat de 2022 Versys 1000 mag rekenen op een heerlijk soepele krachtbron die al bruikbare kracht levert vanaf 2.500 tpm. Het blok is in staat om lang hoge snelheden aan te houden. En om dat ook voor de rijder haalbaar te maken, heeft Kawasaki zelfs deze basisversie uitgerust met een in de hoogte instelbaar scherm.


Toegankelijk

Aangezien niet aan de basis van de Versys geraakt wordt, parkeer je je billen nog altijd op 840 millimeter boven het wegdek. Die zadelhoogte is op zich allerminst overdreven, al heb je wel wat extra binnenbeenlengte nodig als je ook de breedte van de zit in de optelsom betrekt. Ook voor wie niet vooraan stond toen de lengtes werden uitegedeeld, is het goed doenbaar om deze jongen te bestijgen. Aangezien de voetsteunen loodrecht onder het laagste punt van het zadel staan, is het voor de kleinste rijders – die op deze manier de benen nog iets verder dienen te spreiden – wel even zoeken naar een steunpunt. Niet onoverkomelijk, weliswaar. Want waar een wil is …


Comfort en prestaties

Zoals dat ook bij de vorige generaties het geval was, zit je op de MY22 Versys gebeiteld voor een comfortabele rit: lekker rechtop in de goed gepolsterde zit, een lekker breed stuur in de handen, de kniehoek vrij mild en het zwaartepunt lekker laag. Niet alleen optimaal voor het ritje naar de bakker, maar voor ettelijke honderden kilometers achter het windscherm. Het exemplaar op onze testmotor stond nog niet in de hoogste stand, maar tilde de rijwind wel mooi over m’n helm en rond m’n iele schouders. Geen straf als het kwik flirt met het vriespunt … In dat opzicht miste ik wel de handvatverwarming van z’n beter uitgeruste broers. Maar dankzij het makkelijk verwijderbare zadel en de goed toegankelijke accu kon ik in vijf minuutjes m’n verwarmde Gerbing-jas en -handschoenen aansluiten. Aah!


Safety first

Wel fijn is dat ondanks de snoeiwerken de cruisecontrol standaard aan boord blijft. Van alle features die je echt moet hebben op een touringmotor met allure, is dit een favoriet onder de kilometervreters. Mooi zo. Dat het tft’tje van de S en SE is gesneuveld, is een pak minder vervelend: ook het in negatieven uitgevoerde lcd-schermpje naast de toerenteller kwijt zich perfect van zijn taak.


Is minder écht meer?

Tour-rijders en avontuurlijke motorrijders zijn vaak gesteld op wat extra comfort, en dat is precies wat je op de Versys 1000 niet krijgt. Maar voor wie daar belang aan hecht, behouden de Japanners de high end modellen in het gamma. Er komt gewoon een extra optie bij voor wie minder te spenderen heeft of z’n geld meer doelgericht wil gebruiken. Minder is in dit geval dus écht meer.

Kawasaki Versys


Volwaardige Versys

Kawasaki wil de Versys 1000 beschikbaar maken voor een nog breder publiek en dus brengen ze een motorfiets met bekende kwaliteiten en minder franjes. Dit geeft kopers de kans om geld te besparen of om heel doelgericht opties te gaan kiezen. Aan de rijkwaliteiten of aan de veiligheid wordt niet geraakt. De Versys 1000 S en SE staan bekend als avontuurlijke kilometervreters, en het lijdt geen twijfel dat ook de nieuwe basisversie aan die omschrijving zal voldoen. Nog van dat!

Foto’s: MotoMedia

Meer info vind je op de website van Kawasaki en op motorprijzen.be.


Onder het zadel

  • Motor: vloeistofgekoelde vier-in-lijn
  • Vermogen: 120 pk
  • Topsnelheid: +/-250 km/u
  • Drooggewicht: 250 kg
  • Zadelhoogte: 840 mm
  • Verbruik: 5,3 l/100 km
  • Prijs: 12.999 euro