Image
Aosta vallei activiteiten
Partnerinfo: De Aosta vallei mag dan een kleine regio zijn in Noord-Italië, wat natuurpracht betreft scheert die hoge toppen.


Valle d’Aosta, of de Aosta-vallei, ligt in het noordwesten van Italië en kan uitpakken met de hoogste Alpentoppen. Waaronder de grootste van allemaal: de Mont Blanc, het dak van het oude continent. Maar ook de vallei scheert hoge toppen en niet alleen qua natuur.

Val d'Aosta
iStock / via Getty Images


De Aosta-vallei is de kleinste regio van Italië. Hier bevinden zich de hoogste toppen van de Alpen: Cervino, Monte Rosa, Gran Paradiso en de koning van allemaal, de Mont Blanc, ofwel Monte Bianco in het Italiaans. De bergen zijn niet alleen een topattractie tijdens de wintermaanden, tijdens de zomer is de vallei een indrukwekkend wandelparadijs in een al even indrukwekkend decor.


Last minute, waarom niet?

Noord-Italië is minder ver dan je denkt; de Aosta-vallei leent zich dan ook perfect voor een last-minutetrip. Zoals gezegd, is het decor adembenemend en liggen de wandelpaden er tijdens de zomermaanden bijzonder aanlokkelijk bij. Maar de regio heeft ook andere troeven, zoals gastronomie, cultuur, een stevige brok geschiedenis en heel wat wellness-centra waar je helemaal tot rust komt. Meer weten over het gevarieerde aanbod in en om de vallei? Lees dit artikel.


Het paradijs in het hooggebergte

Absolute must-do in de Aosta-vallei is een passage of verblijf in het nationale park Gran Paradiso. Het gebied is ruim 70.000 hectare groot en situeert zich tussen een hoogte van 800 m aan de voet van de vallei tot de 4.061 m, de top van de Gran Paradiso.


In de Aosta-vallei beschikt het park over drie bezoekerscentra, namelijk in Cogne, Valsavarenche en Rhêmes-Notre-Dame. Op die plekken krijg je alvast een goed woordje uitleg over de verschillende aspecten van de natuur binnen dit beschermde gebied.


Tip: wie via Cogne naar het park trekt, moet beslist een bezoek brengen aan de Paradisia Alpine botanische tuin. Tijdens de zomer staan hier meer dan 1000 plantensoorten in volle bloei. Spectaculair.


De steenbok is beschermd

De geschiedenis van het natuurpark is nauw verbonden aan de bescherming van de steenbok. In 1856 riep koning Vittorio Emanuele II deze bergen al uit tot Koninklijk Jachtreservaat en zo werd de steenbok van uitsterven behoed. De koning riep ook een gespecialiseerde bewakingsdienst in het leven en liet een netwerk van wegen aanleggen om de fauna te beschermen. In 1920 schonk de koning het reservaat aan de Italiaanse staat; nauwelijks 2 jaar later was het nationale park Gran Paradiso een feit.


Behalve de steenbok kan je hier nog een hoop andere dieren tegen het lijf lopen. Gemzen komen veelvuldig voor maar zijn meer teruggetrokken en in tegenstelling tot de steenbokken moeilijk te observeren. Met wat geluk tref je er ook marmotten aan en met nog meer geluk een lynx. Als je omhoog kijkt, dan vliegt er wel eens een steenarend over. Indrukwekkend.


Nog meer natuurschoon

Behalve het grote Gran Paradiso is de Aosta-vallei gezegend met nog meer natuurpracht zoals in het aangrenzende natuurpark Mont Avic. Het gebied is eveneens beschermd en heeft zijn schoonheid te danken aan schilderachtige landschapselementen zoals veenmoerassen met abundante begroeiing en uitgestrekte weiden waar al eens steenbok voorbij... springt. Wie maar niet genoeg kan krijgen van dit soort parken, kan ook deze twee overwegen: Lake Villa Nature Reserve en het relatief bescheiden Marais Nature Reserve.


Klimmen en fietsen

De genoemde parken lenen zich uitstekend tot recreatieve maar ook intensieve wandelingen, maar uiteraard kun je in deze regio ook flink gaan fietsen en klimmen. Ervaren mountainbikers kunnen hun hartje ophalen tijdens de Testa di Comagna Excursion maar wie het mountainbiken nog niet helemaal onder de knie heeft, kan zijn/haar skills bijschaven op de San Carlo Pass (ideaal voor families met kinderen).


Met zoveel bergen die de vallei omringen, zou je haast vergeten dat je in deze regio kunt gaan klimmen. Er zijn parcours en trajecten voor elk niveau, ja zelfs de Mont Blanc kan beklommen worden. Noteer alvast dat je voor die laatste best een gids inhuurt. Jawel, hij is te bedwingen. Veel plezier in de Valle d’Aosta, de Aosta-vallei.


Valle d’Aosta in een notendop

Val d'Aosta.
Ueuaphoto / iStock / via Getty Images
Deel deze inhoud