Image
Aosta vallei regio
Partnerinfo: De Aosta-vallei heeft veel meer te bieden dan de hoogste bergen van de Alpen.


De Aosta-vallei is de kleinste regio van Italië, wat bergpieken betreft scoort geen enkele andere regio hoger. Letterlijk. Maar ook in de vallei zelf valt er veel te beleven. Van middeleeuwse kastelen en Romeinse nederzettingen tot de fijnste wellness-centra en lekkerste adresjes, elk type vakantieganger wordt hier in de watten gelegd.

Aosta-vallei
Antonioscarpi / iStock / via Getty Images


Wie deze zomer nog naar gezonde berglucht snakt, hoeft niet ver te rijden. Check de Aosta-vallei in het noordwesten van Italië, een adembenemende bestemming die bekend staat om zijn hoge bergen - waaronder de Mont Blanc - maar ook zijn uitgebreide aanbod activiteiten voor de meer sportieve of recreatieve vakantieganger. Als je over stevige kuiten en dito wandelschoenen beschikt, je hand niet omdraait voor een col of het gekke idee hebt opgevat om de Mont Blanc te bedwingen, lees dan dit artikel. Wie eerder uit is op cultuur, ontspanning en - we zijn ten slotte in Italië - lekker eten en dolce far niente in de zon, leest hieronder verder.


Van de oude Romeinen tot de middeleeuwen

Staar je niet blind op de bergen, de cultuur en geschiedenis snuif je op in de kleinere dorpen en steden die verspreid liggen over de vallei. Wie Romeinse architectuur weet te appreciëren, zal zich verbazen over het gevarieerde aanbod aan bezienswaardigheden: oude stadsmuren, triomfbogen, bruggen, villa’s, fora tot zelfs een Romeins Theater in Aosta, de hoofdstad van de regio.

Gabri90 / iStock / via Getty Images


Ook kenmerkend in het landschap van de regio zijn de vele kastelen en burchten. Tot de belangrijkste kastelen behoren deze vier: het pompeuze Savoy, het indrukwekkende Fénis, het ietwat aparte Aymavilles (cilindervormig) en het ronduit sprookjesachtige Saint-Pierre.


Relaxen met zicht op de Mont Blanc

De Aosta-vallei nodigt uit om te wandelen of te sporten en wat is er zaliger om na de inspanning achterover te gaan leunen in een spa of wellness-center? De mogelijkheden in de streek zijn legio: zwembaden, bubbelbaden, zintuiglijke douches, Finse sauna's, Turkse baden, enzovoorts. Maar ook - als je tijdig reserveert - massages en schoonheidsbehandelingen. In dit verband zijn er twee plekken die we jou niet willen onthouden: de Pré-Saint-Didier Thermal Spa met zijn diverse openluchtbaden met zicht op de Mont-Blanc en de Saint-Vincent Thermal Spa die al sinds 1770 lichaam en geest verwent.


Proeven, degusteren en tafelen

Fijnproevers en lekkerbekken weten het al langer: Noord-Italië staat voor lekker eten en dat is in de Aosta-vallei niet anders. Kaasliefhebbers hoeven we wellicht niet te vertellen dat de Fontina van hier komt en wie al eens wijntje degusteert kan in deze regio zijn/haar hartje ophalen. Vergis je niet, het aanbod is groter dan je denkt. Wil je de wijndegustatie toch een sportief kantje geven? Dan is deze mountain bike wijnkelder-tour wellicht iets voor jou. Kortom, als je er nog eens hélemaal uit wil en niet al te ver wil rijden, stel dan de Aosta-vallei in op je gps en geniet dezelfde dag nog van een indrukwekkend vergezicht met een verfrissend wijntje binnen handbereik.


Valle d
’Aosta in een notendop

Aosta-vallei. Mont Blanc.
iStock / via Getty Images
Deel deze inhoud