Image
Geef stress geen kans: logeer onderweg naar het zuiden

Geef reisstress geen kans en beschouw het traject naar het zuiden als onderdeel van je vakantie.

Het zuiden van Frankrijk, het noorden van Spanje maar ook verder weg over de Spaanse grens, je gaat toch al gauw 1200 kilometer en meer vreten. Naar Alicante? De teller stijgt tot minstens 1800 km. En wellicht komt ook dit jou bekend voor: nog voor je vertrekt, begin je al te piekeren over de terugreis, met name over het ‘op tijd thuis zijn’.

Het kan ook anders, maar dan moet je bereid zijn om af te stappen van het standaard vakantieconcept, te weten: zo snel mogelijk naar het strand in Spanje/Frankrijk/Italië/Portugal racen om daar zo lang mogelijk te verblijven. Wat als je de trajecten – heen én terug – zou opknippen in etappes? Een paar suggesties.

Wie naar het zuiden rijdt, doorkruist in de meeste gevallen een van de meest veelzijdige vakantielanden ter wereld: Frankrijk. Stippel je route uit en sta eens stil – letterlijk – bij het indrukwekkend erfgoed en de toeristische pareltjes die je al jaren links laat liggen of waar je in een grote boog omheen rijdt. Vink 1, 2 of 3 steden aan, zoek er een hotel, B&B of camping en maak er een mini-uitstap van.

Excuses nodig? Wijnkenners kunnen halt houden in een selectie van de gerenommeerde Franse wijngebieden en zich ter plaatse aan een degustatie wagen om de dag nadien nuchter en uitgerust de volgende etappe aan te vatten. Gezinnen met kinderen kunnen onderweg een attractiepark bezoeken. Op deze website (in het Frans) vind je een kaartje waarop de leukste parken zijn aangeduid.

Wie nog meer tijd vrijmaakt, kan overwegen om via de befaamde N7 naar het zuiden te rijden. Volg de pijlen naar Fontainebleau, Montargis, Briare, Nevers, Moulins, Roanne, Lyon, Valence, Montélimar, Avignon, Aix-en-Provence om uiteindelijk uit te komen aan de Côte d’Azur. Wie de N7 helemaal tot het gaatje uitrijdt, eindigt bij de Italiaanse grens. Meer over de alternatieve routes.

Je kunt er ook bewust voor kiezen om onderweg de snelweg te verlaten en een korte toeristische route te volgen en in die omgeving te overnachten. Zoals de Napoleonroute vanaf Grenoble bijvoorbeeld, de kathedralenroute in Picardië, de historische kastelenroute in de Auvergne en nog veel meer. 

Wie op zoek is naar een overnachtingsplaats, kan virtueel aankloppen bij de Fédération Internationale des Logis (FIL), naar eigen zeggen de grootste keten van onafhankelijke restauranthouderhoteliers in Europa.
Bijna 2400 hotel-restaurants zijn lid van dit oorspronkelijk Franse netwerk dat inmiddels wijd vertakt is in Europa. Alle zogeheten ‘Logis’ garanderen een kwaliteitsvol verblijf in een authentiek kader en serveren een regionale keuken met veel aandacht voor streekproducten (1, 2 of 3 “Stoofpotjes” duiden het gastronomisch niveau aan).

Geen inspiratie om onderweg een halte in te lassen? Onderstaande regionale toeristische diensten brengen jou gegarandeerd op ideeën:

Op deze sites vind je gegarandeerd een betaalbare overnachting op het weg naar het zuiden:

Deel deze inhoud