Image
kasteel dichtbij water

Frankrijk is ook dit jaar de meest populaire reisbestemming van de Belgische reiziger. Gevolgd door Spanje, Nederland, Duitsland en Italië.

Volgens onze eigen Touring Vakantiebarometer 2017 trekt 57% van de Belgische reizigers dit jaar naar Frankrijk. De Belg ontdekt Frankrijk voornamelijk met de auto; een minderheid neemt de trein of het vliegtuig. Als we de autoreizen deels buiten beschouwing laten, dan krijgen we een andere top 5. Volgens touroperator TUI zijn Spanje, Griekenland en Turkije dan de topfavorieten. Nog steeds volgens de touroperator nemen steeds meer Belgische vakantiegangers het vliegtuig: 63% vliegt naar de zon, 33% neemt de auto.

Wat vliegreizen betreft, blijft Spanje met 40% de absolute topper. Binnen Spanje zijn de Costa Blanca en Costa del Sol, Tenerife, Gran Canaria en Mallorca de meest aangevlogen bestemmingen. 

Opvallend is dat Griekenland na een aantal moeilijke jaren weer aan populariteit wint. Het meest gegeerd zijn Kreta, Rhodos en Kos, aldus TUI. De top 3 wordt afgesloten met Turkije dat het, ondanks de politieke strubbelingen, bij de klassieke zonnekloppers nét iets beter doet dan vorig jaar.

Touring Vakantiebarometer 2017

In absolute aantallen ziet de top 5 er echter anders uit want volgens de Touring Vakantiebarometer 2017 gaat ruim 77% van de Belgen met de auto op vakantie naar het buitenland. In die cijfers zitten dus ook alle kleine verplaatsingen waaronder citytrips, het bezoek aan pretparken, wijnregio’s, skigebieden in onze buurlanden, enzovoorts. Noteer ook dat veel Belgen meer dan 1 keer en zelfs meer dan 2 of 3 keer per jaar op reis gaan (zomervakantie, citytrip, shortski, etc.). De top 5 ziet er dan als volgt uit:

1. Frankrijk (57%)

Volgens alle studies onbetwistbaar de meest populaire bestemming. Reizigers nemen zowel de eigen auto, de trein of het vliegtuig om de kusten en het binnenland van Frankrijk te ontdekken. Wie deze zomer op alternatieve wijze naar het zuiden wil rijden, lees: ver weg van de drukke snelwegen en de péages, kan het proberen via een van deze twee alternatieve routes naar het zuiden. Inspiratie en praktische informatie vind je op france.fr, de officiële toeristische website van Frankrijk.

2. Spanje (28%)

Wat vliegvakanties betreft, doet geen enkel ander land beter. Doch het noorden van Spanje is ook makkelijk bereikbaar met de auto, idealiter in etappes. Informatie over Spaanse bestemmingen, aan het strand of in het binnenland, vind je bij de Spaanse Toeristische Dienst.

3. Nederland (27%)

Nederland is makkelijk bereikbaar per auto en trein. Populaire bestemmingen zijn Rotterdam en het intens toeristische Amsterdam maar ook vrijetijdsfietsers vinden steeds vaker de weg naar de prachtige en voornamelijk vlakke fietsroutes bij onze noorderburen. Meer weten? Surf naar holland.com.

4. Duitsland (21%)

Net als Nederland, een buurland dat bulkt van de vele mogelijkheden op zowel gastronomisch, sportief of cultureel vlak. Meer weten? Bezoek de officiële website van de dienst van toerisme Duitsland.

5. Italië (18%)

Italië is een zeer complete toeristische bestemming en kan elk type toerist bekoren. Italië is veel meer dan la dolce far niente, piazza’s, pasta’s, Toscane, ronkende Vespa’s en romige ijsjes. Helaas staat tegenover dit intens brede aanbod de behoorlijk ondermaatse website van het Agenzia Nazionale del Turismo. Ons advies: laat je informeren bij je reiskantoor en/of schuim zelf het wereldwijde web af. Neem ook deze praktische informatie over Italië door voor je je koffers pakt.

Deel deze inhoud