Image
Heb je al een ‘vliegbrevet’ voor je drone?
Het besturen van drones valt onder de luchtvaartwetgeving. Maar wat betekent dat concreet?

Drones zijn de nieuwe selfiesticks. Je maakt er geweldige foto’s en indrukwekkende filmpjes mee, maar slechts weinig bezitters weten wat mag en niet mag.

De Belgische wetgeving focust in grote lijnen op twee basisaspecten: de veiligheid en het behoud van de privacy van de burger.

Als jouw drone minder dan 1 kg weegt en je boven privéterrein vliegt, valt jouw vlucht in de klasse privégebruik.

Je mag dan maximaal 10 meter hoog vliegen en je drone hoeft niet ingeschreven te worden. Bovendien hoef je ook geen opleiding te volgen noch proeven af te leggen. Vliegen kan evenwel enkel boven privéterrein en als dat niet van jou is, moet je toestemming hebben van de eigenaar.

Opleiding en examen

Vlieg je echter boven een modelluchtvaartterrein, dan dien je de regels van de modelluchtvaart te respecteren. Als je elders wil vliegen, dien je aan de vereisten van klasse 2 te voldoen: je mag je niet in gecontroleerd luchtruim begeven noch over steden, gemeenten, personen (en dieren) vliegen. Jouw drone mag desgevallend maximaal 5 kg wegen en je mag niet hoger dan 45 meter stijgen. Bovendien moet de drone steeds binnen het visueel bereik van de piloot blijven. In alle andere gevallen val je onder de klasse 1-vluchten

Voor alle toestellen uit de klasse 1 en 2 moet je een opleiding volgen en een examen afleggen. Bovendien moet je drone geregistreerd zijn en beschikken over een certificaat van overeenstemming. Alle informatie en formulieren vind je op de website van de FOD Mobiliteit.

In welke klasse je ook vliegt, dit zijn de plaatsen waar je onder geen enkel beding mag opstijgen:

  • Industriële complexen
  • Steden en dorpen
  • Boven grote groepen mensen (bij sportmanifestaties bv.)
  • Militaire gebieden/installaties
  • Elektrische, LNG en nucleaire gebouwen
  • Gevangenissen
  • Luchtruimen met luchtverkeersleidingen
  • Luchthavens
Deel deze inhoud