Image
Herfstvakantie? 10 Keer op stap met kinderen, in 10 provincies!
Wat doen we met de kinderen tijdens de herfstvakantie? 10 provincies, 10 inspirerende ideeën.

De zomervakantie is nog maar net verteerd of de herfstvakantie dient zich al aan. Nog geen idee wat je gaat aanvangen met de kroost? Ga eens op stap in eigen land en laat de volgende tips jou daarbij inspireren. Het leukste van onze 10 provincies in 10 tips, telkens aangevuld met regionale ideetjes waar je altijd mee scoort.

1. Herfstbladeren rapen in Antwerpen

Image
Antwerpen

                                   

De provincie Antwerpen bulkt van de musea en andere activiteiten onder een dak. Voor een een volledig overzicht, moet je beslist de Antwerp Museum App eens bekijken. Maar wat doe je op een typische herfstdag in de openlucht? Herfstblaadjes rapen en daar is geen betere plek voor dan het Arboretum in Kalmthout omwille van de enorme variatie. Wie een zogeheten ‘herbarium’ wil samenstellen, kan hier alleen al 37 verschillende soorten bladeren rapen.

Bladeren verzamelen geen optie? Overweeg dan om een dagje te griezelen in Bobbejaanland in Kasterlee, te experimenteren in Technopolis in Mechelen of vliegtuigen uit WOI en WOII te bekijken in het Luchtvaartmuseum Stampe en Vertongen nabij de luchthaven van Deurne.

2. Experimenteren in Henegouwen

Vlaanderen heeft Technopolis in Mechelen, Wallonië heeft het Pass in Frameries nabij Bergen. Ook hier krijgen leergierigen antwoord op al hun prangende vragen. Het Pass beschikt tevens over een gigantische openluchttentoonstelling en nergens anders kun je het wonderbaarlijke ecosysteem van een terril, ook wel mijnpuinberg genoemd, op een spannendere manier ontdekken. Ontdek het filmpje over het avontuurlijke wetenschapspark of ga eens kijken op de website van het Pass.

Toch liever actie en adrenaline? Trek dan naar het Ice Mountain ski- en snowboardcentrum in Komen (meer dan sneeuw alleen!), Het Land van de Meren op de grens van Henegouwen en Namen of ga skydiven in de windtunnel van Airspace nabij de luchthaven van Charleroi.

3. Sneeuwpret – jawel – in Limburg

Image
Limburg

Indoor uiteraard. Snow Valley is geen onbekend adres bij skiërs en snowboarders die niet kunnen wachten tot ze de échte bergen in kunnen. 

Geen wintersportfanaat? Twee leuke alternatieven die meteen op een ‘yes!’ kunnen rekenen: een dagje Plopsa Indoor Hasselt of met kleine quads over een circuit scheuren in Neerpelt.

4. Ondergrondse mysteries in Luik

Image
Luik

Wallonië behoort tot de wereldtop als het om grotten gaat. Minder bekend, althans voor Vlamingen, is de Grot van Comblain. Onterecht overigens en wie ze ooit bezocht, zal het beamen: ronduit prachtig. De herfstvakantie is overigens hét perfecte excuus om in Comblain ondergronds te gaan omdat er dan onder begeleiding wordt gezocht naar trollen, draken en andere fabelachtige wezens. 

Te claustrofobisch? Kijk eens naar deze bovengrondse alternatieven: fietsen op het spoor in de Hoge Venen (reserveer vooraf!) of de confrontatie aangaan met een mammoet in het Préhistomuseum van Flémalle.

5. Als prins of prinses naar Luxemburg

Image
Luxembourg

Op de schoolbanken maken de kinderen kennis met Godfried van Bouillon maar in Bouillon wanen ze zichzelf prins of prinses voor een dag. Nog tot 11 november kun je er elke dag naar de spectaculaire roofvogelshow nabij het valkerijmuseum. Ook interessant is de tentoonstelling ‘Scriptura’ over de geschiedenis van de schrijfkunst van de middeleeuwen tot heden. Maar toegegeven: vooral de versterkte burcht zal indruk maken.

Alternatieven? Een bezoek aan het zelfverklaarde ‘kleinste stadje ter wereld’ is leuk in elk seizoen en de grotten van Hotton zijn ronduit indrukwekkend.

6. Mountainboarden in Namen

Mountainboarden is fun en iedereen kan het leren. Mits enige creativiteit is elk hellend terrein een uitdaging maar de natuurlijke habitat van de mountainboarder blijft toch een hellend grasveld. Wanyi Park in Oignies-en-Thiérache is naar eigen zeggen het enige echte mountainboardpark der Lage Landen dat internationale faam geniet. Tijdens de komende herfstvakantie kun je op deze skipiste dagelijks gebruik maken van de lift. Als ‘foam pit’, ‘quarter-pipe’, ‘boardercross’ en ‘big-air’ Chinees is voor jou, kijk dan eens naar dit verhelderende filmpje. Pret verzekerd!

Alternatieven? Het nieuwe bezoekerscentrum Terra Nova aan de citadel van Namen – en uiteraard de citadel zelf – is een aanrader maar angsthazen blijven tussen 31 oktober en 3  november ’s avonds beter weg. Of wat dacht je van paintball in legerplunje tussen oude legervoertuigen? Het kan in de Paintball Experience nabij Dinant.

7. Op schattenjacht in Oost-Vlaanderen

Image
Oost vlaanderen

Heb je een smartphone of hebben de kinderen er een? Fijn, dan kun je meteen op schattenjacht. Al wat je nodig hebt is een telefoon (of gps) waarin je handmatig gps-coördinaten kunt ingeven. Die leiden dan naar een plaats waar je een schat kunt vinden. Meestal vind je daar aanwijzingen naar een volgende schat. Spannend toch? Lees en leer er alles over op deze website over geocaching.

Tip: zoek naar een zogeheten ‘geocache’ bij jou in de buurt en als je de smaak te pakken gekregen hebt, spring dan op de fiets en ga verder van huis op schattenjacht. Zie je het nadien nog ruimer? Maak er dan meteen een gezinsuitstap van want ‘geocaching’ kun je uiteraard in gans België doen, sterker nog: in de hele wereld.

Schattenjacht niks voor jou? Dan wekken deze drie musea misschien wel jouw aandacht: lachen in het European Cartoon Center in Kruishoutem, op ontdekking in De Gallische Hoeve in Destelbergen of een zoektocht met de kinderen ondernemen in Het Huis Van Alijn in Gent.

8. Spannende verhalen in Vlaams-Brabant

Image
Vlaams-Brabant

Een boswandeling maken en tegelijkertijd naar mysterieuze verhalen luisteren tussen de bomen? Het kan allemaal tijdens ‘Mysterieuze Bossen’, het jaarlijkse evenement dat dergelijke vertellingen combineert met onder meer een hoorspel.  

Geen zin in mystiek? Misschien spreken de volgende kastelen meer tot de verbeelding: stripliefhebbers kunnen in Vlaams-Brabant het Kasteel van Beersel (De Schat Van Beersel, Suske en Wiske) bezoeken alsook de thuishaven van De Rode Ridder: Het Kasteel van Horst.

9. Kuifje achterna in Waals-Brabant

Image
Waals-Brabant

Of je nu gebeten bent door de stripmicrobe of niet, het moderne Hergémuseum in Louvain-la-Neuve is een echte aanrader. De permanente tentoonstelling over drie verdiepingen neemt de bezoekers mee op ontdekking naar 8 tentoonstellingszalen over het leven en werk van de geestelijke vader van Kuifje en Bobbie. De collecties bestaan uit originele tekeningen die om de 4 maanden vervangen worden, voorwerpen, maquettes, films of visuele ervaringen. Ideaal tijdverdrijf als de weersomstandigheden te wensen over laten. Tip: op 4 november 2018 is de toegang gratis voor iedereen.

Als het Hergémuseum niet kan bekoren, dan zijn de volgende drie bestemmingen misschien wel wat: huiveren in de ‘scare zones’ in Walibi, een frisse duik nemen in het vernieuwde Aqualibi of – als het wat educatiever mag zijn – een bezoek brengen aan het slagveld waar Napoleon in 1815 in het zand beet: Waterloo.

10. Sterren kijken in West-Vlaanderen

Image
West-Vlaanderen

Bij West-Vlaanderen denken we spontaan aan een verkwikkende strandwandeling of de herontdekking van Het Zwin. Maar wat dacht je van een stap in de ruimte? Een vlucht naar Mars of nog verder, dwars door de ringen van Saturnus? Het kan allemaal in Cozmix, het bezoekerscentrum van Volkssterrenwacht Beisbroek (nabij Brugge). Uiteraard kun je hier ook door telescopen naar de maan, planeten, nevels en ‘nabijgelegen’ sterrenstelsels turen. Meer info vind je op de website van Cozmix.

Sterren kijken niks voor jou noch je kinderen? Met deze drie West-Vlaamse prettips scoor je altijd: een dagje huiveren in Bellewaerde (Halloween Fiësta Mortal), Halloween vieren in Plopsaland of een avontuurlijke zwemtocht ondernemen in het sneeuwlandschap in Plopsaqua.

Deel deze inhoud