Image
De nieuwe Honda Forza 350 is sterker en beter uitgerust dan zijn voorgangers


Pendelaars en scooterfans, zeg maar dag tegen de Honda Forza 300 en begroet met de nodige vreugde de 2021 Honda Forza 350. Honda gaf zijn populaire middenklassescooter een make-over die kan tellen.


Honda Forza 350


Forza 350: sterker en sneller

Honda heeft zijn middenklassescooter grondig onder handen genomen. Zo willen ze een nog breder publiek bereiken, want de Forza 350 combineert nu de kracht van een veel zwaardere scooter met de voordelen van een lichte middenklasser. Een toename van 50 cc in de cilinderinhoud resulteert in een piekvermogen van 21,5 kW, 16% meer dan voordien. Maar het motorblok van de Forza 350 won over de hele lijn aan kracht, met een snellere acceleratie en een topsnelheid die 6% hoger ligt, op 137 km/u. Het blok is ook EURO5-compatibel.

Honda Forza 350


Nieuw uiterlijk

Uiterlijke en aerodynamische updates aan de voorkuip, spiegels, achterste zijpanelen en motorblokcover zorgen voor een strakkere look met nog meer premium-gevoel. Het chassis is ongewijzigd, maar heeft een lichtere swingarm. En het elektronisch bedienbare scherm kreeg 40 mm meer speling voor nog meer windbescherming.

Ook het instrumentenpaneel werd opgefrist. En dankzij het nieuwe optionele Honda Smartphone Voice Control system kan je je smartphone via Bluetooth verbinden met de Forza 350. In plaats van een ACC-oplader vind je nu een usb-oplaadpoort terug.

Honda Forza 350


Extra kracht

De nieuwe ‘enhanced Smart Power+’-motor is minder belastend voor het milieu en is een krachtige aandrijfbron dankzij verregaande technologieën om wrijving te reduceren.

Dankzij de extra 50 cc (van 279 cc naar 330 cc, zonder toenemend rijklaar gewicht) produceert de vloeistofgekoelde SOHC-motor met vier kleppen een piekvermogen van 21,5 kW aan 7.500 tpm, ten opzichte van 18,5 kW bij het vorige model. Het maximaal koppel is 31,5 Nm bij 5.250 tpm. De grafiek van de rollenbank schetst het volledige plaatje en toont dat zowel vermogen als koppel aanzienlijk stijgen vanaf 3.500 tpm.

In het dagelijkse leven vertaalt zich dat in een hogere topsnelheid van 137 km/u (8 km/u meer) en in een snellere acceleratie. Vanuit stilstand legt de Forza 350 de eerste 200 m af in 10,4 seconden, of zo’n 0,7 seconden sneller.


Ook met twee

De handvatten voor de passagier zijn van plastic in plaats van aluminium, wat 1.407 gram gewicht bespaart en de massacentralisatie en beweegbaarheid ten goede komt. Een groter luchtkanaal vooraan beïnvloedt de negatieve druk voor de rijder en vermindert de natuurlijke winddruk, voor meer comfort met hoge snelheid.

Onder het zadel kan je twee integraalhelmen kwijt, maar je kan de opbergruimte ook opdelen in een ruimte voor je helm en/of regenkledij, schoolrugzakken of aktetassen. De binnenkuip links vooraan huisvest een kleine vergrendelbare opbergruimte om bijvoorbeeld je smartphone en een flesje water in op te bergen. Een usb-oplaadpoort vervangt het 12V ACC-oplaadpunt. Alle verlichting is led.

Honda Forza 350


Geconnecteerd en intuïtief

Om volledig verbonden te blijven, beschikt de Forza 350 over het nieuwe Honda Smartphone Voice Control system. Daarmee connecteert de bestuurder zijn of haar smartphone met de interface om via stembediening toegang te krijgen tot telefoonoproepen, e-mail, muziek en navigatie. Een interne headset in de valhelm is daarvoor een vereiste. De smartphone verbindt met het dashboard via Bluetooth en de bediening verloopt via knoppen op de linkerstuurhelft en het dashboard. Dit alles gaat gemakkelijk en intuïtief.


Slimme sleutel

De Smart Key van de Forza 350 bedient zowel de ontstekingsschakelaar als de opbergruimtes aan de scooter, maar kan ook de optionele Smart topkoffer van 45 liter openen en vergrendelen. De Smart Key blijft eenvoudigweg in je zak zitten als je de topkoffer opent en wanneer je wegwandelt vergrendelt de topkoffer automatisch. Je kan uiteraard ook de reguliere sleutel gebruiken om de topkoffer te vergrendelen. Het interne volume van de topkoffer blijft behouden, want het werkingsmechanisme zit weggestopt in de achterkant van de machine.

Wil je meer weten over de 2021 Honda Forza 350? Surf dan naar de website van de importeur of vergelijk de Forza 350 met zijn concurrenten op motorprijzen.be

Nieuwigheden op de camping

Image

Voor elk type kampeerder bestaat er wel een tent. Meer nog: ook voor kampeerders in wording duiken er modellen op die twijfelaars over de streep kunnen trekken. Duik je mee in de wondere wereld van de kampeertent?

Fout getankt, wat nu gedaan?

Jaarlijks tanken zo’n 18.000 Belgen de verkeerde brandstof, zeg dus niet te snel dat het jou nooit zal overkomen. Ben je even verstrooid en gebeurt het bij jou, houd dan vooral het hoofd koel. Panikeer niet en start zeker je auto niet.