Image
internet_1200x400
Met je smartphone, tablet of computer online gaan in het buitenland houdt risico’s in. Touring wijst op de valkuilen en geeft tips en advies.

We zijn tegenwoordig de klok rond online, ook tijdens onze vakantie. Nu de roamingkosten binnen de EU zijn afgeschaft (sinds 15 juni 2017), bestaat het risico dat we verkeerdelijk veronderstellen dat al onze onlineactiviteiten veilig zijn.

Alvast deze geruststelling: surfen op 3G- en 4G-netwerken binnen de EU is veiliger dan online gaan via obscure gratis wifi-netwerken. Maar opgelet: niet alle landen binnen Europa maken deel uit van de EU. Opletten dus dat je roaming niet aanstaat in onder meer Turkije, Zwitserland en het Turkse gedeelte op Cyprus. Meer weten? Lees dit artikel over de valkuilen van gratis roaming binnen de EU.

Opletten voor gratis hotspots

Gratis roaming of niet, als je datapakket op is, is het ook opgebruikt in het buitenland. Daarom kiezen vele gebruikers ervoor om zoveel mogelijk gebruik te maken van de gratis wifi-netwerken.

Maar opgelet: niet alle wifi-netwerken zijn even koosjer! Ons advies: gebruik enkel de officiële wifi-netwerken in een hotel of op restaurant en vraag naar het paswoord. Wifi-netwerken die wagenwijd open staan, dus waar geen paswoord voor vereist is, zijn bij voorbaat verdacht. Sterker nog: sommige van die gratis hotspots staan doelbewust open en zijn er enkel op gericht om (persoonlijke) gegevens te stelen. Als je smartphone en computer over de laatste updates beschikt, zal jouw toestel deze onveilige netwerken automatisch herkennen. Kortom: als je een waarschuwing op je scherm ziet verschijnen, sla het advies dan niet zomaar in de wind!

8 gouden tips

Voor wie zo weinig mogelijk risico’s wil lopen in het buitenland, geven we nog deze 8 gouden tips mee:

1. Beveilig al je apparaten met een degelijk paswoord dat uit een combinatie van hoofdletters en kleine letters bestaat, alsook cijfers. Maar gebruik geen geboortedata of bestaande woorden.

2. Stel het aantal keren dat opnieuw mag geprobeerd worden om op je telefoon in te loggen laag in: 2 of 3 keer, maximaal. Daarna blokkeert je tablet of smartphone automatisch.

3. Openbare computers in luchthavens, bibliotheken, cafés en hotels zijn niet de plek om je mails te checken, iets op Facebook te posten of je banksaldo te verifiëren. Gebruik deze computers absoluut niet als je moet inloggen met je persoonlijke gegevens want als je nadien vergeet uit te loggen, heeft de volgende gebruiker meteen toegang tot al jouw persoonlijke gegevens.

4. Zorg ervoor dat je (thuis) een back-up hebt van je gegevens. Bij diefstal zal je blij zijn dat je enkel je telefoon, tablet of computer kwijt bent.

5. Zet ‘automatische updates’ af. Als je je toestellen constant update via 3G of 4G-netwerken, dan zullen de MB’s aan data snel wegtikken. Updaten doe je het best op een goed beveiligd netwerk. Bijvoorbeeld bij jou thuis of op een betrouwbaar netwerk in het buitenland, zoals dat van jouw hotel.

6. Zorg ervoor dat voor je vertrek alle updates zijn uitgevoerd. Heel veel updates hebben namelijk met de beveiliging van je apparaten te maken. Stel sowieso de updates van besturingssystemen niet al te lang uit want bekende beveiligingslekken worden namelijk door dergelijke updates gedicht.

7. Zorg voor een goede PIN-code op je telefoon. Niet 0000 noch 1234 maar iets anders en indien mogelijk langer dan 4 cijfers.

8. Een tikkeltje paranoïde? Overweeg een tijdelijk email-account dat niet gekoppeld is aan je gebruikelijke emailadres. Zo vrijwaar je toegang tot al jouw reguliere emails en alle gegevens die daaraan verbonden zijn.

Deel deze inhoud