Image
tweedehandswagen
Je zoekt een tweedehandswagen, maar je weet niet goed voor welk type auto je zou gaan? Doe eerst een kleine denkoefening: hoeveel personen telt jouw gezin, hoeveel kilometers rijd je per jaar … Met onze tips vind je de auto die precies bij jou past!

Eerst en vooral bepaal je wat je precies nodig hebt in termen van grootte. Rekening houdend met de samenstelling van je gezin of met het soort verplaatsingen dat je meestal doet, zal je soms bij een drie- of vijfdeurs uitkomen, een 4X4, een monovolume of zelfs een roadster.

Het tweede criterium waar je naar moet kijken, is het soort parcours:

  • Korte en onregelmatige of lange dagelijkse trajecten?
  • Stedelijk, landelijk of autosnelweg?

Deze criteria bepalen de gewenste brandstof en het type voertuig dat je best kiest.

Woon je in de stad, dan raden we een compacte stadwagen aan, met een minder krachtige benzinemotor. Rij je vaak op het platteland, dan kijk je wellicht uit naar een SUV, die meer comfort en veiligheid biedt wanneer je de verharde wegen achter je laat. Langeafstandsrijders kiezen dan weer voor het comfort, de soberheid en de veiligheid van een berline of een diesel-SUV. Wil je hulp bij de keuze van de ideale brandstof? Kijk dan eens naar deze beschrijvingen die je wellicht interesseren: benzine, diesel, CNG/LPG, hybride, elektrisch?

Een derde criterium is hoe lang je het voertuig wil gebruiken. De student weet heel goed dat dit geen investering voor het leven is, terwijl de moeder zich niet mag vergissen en jaar in jaar uit zowel moet letten op het budget als op de veiligheid van haar gezin.

Het laatste – en vaak belangrijkste – criterium is het budget. Dikwijls zal je een compromis moeten zoeken tussen je verlangen, een te krappe beurs en wat er op dat moment beschikbaar is.

Je kind leren autorijden

Het is zover: je kind slaat zijn vleugels uit ... en leert autorijden. Heb je besloten om zijn of haar begeleider te zijn? Informeer je dan grondig over het leerproces vóór je hieraan begint.

Rijbewijs: welke opleidingen volgen?

Sinds de zesde staatshervorming behoort de rijopleiding tot de bevoegdheden van de Gewesten. Met als gevolg dat de manier waarop je je rijbewijs haalt enigszins anders is in de drie Gewesten. We zetten even alles op een rijtje, Gewest per Gewest …