Image
Met BOB veilig richting 2017
De BOB-campagne draait weer op volle toeren. Maar wat doe jij? 6 tips om te ‘bobben’.

 

Nul op! Bedankt BOB. Veel duidelijker kan de BOB-campagne dit jaar niet zijn. Maar dat wil niet zeggen dat bubbels, biertjes en glühwein niet kunnen, wel integendeel. Hieronder 6 variaties op het thema ‘bobben’.

 

1. De klassieke oplossing: stel een BOB aan (of stel jezelf voor). Doe en beslis dat ruim op voorhand en niet de dag zelf. Misschien ken je wel iemand die sowieso niet drinkt, geen drank lust of gewoon zonder alcohol een feestje kan bouwen. Stel hem of haar voor om die bewuste dag of avond van dienst te zijn, zodat iedereen veilig en wel thuis komt.

 

2. Bel een taxi of beter nog, reserveer er een ruim op voorhand want een paar dagen voor kerst of nieuwjaar is het beslist te laat. Geen nummer bij de hand? Op de website van de Gouden Gids vind je op basis van je postcode snel de contactgegevens van de taxibedrijven in jouw buurt. Of probeer het via taxi.ikbob.be op je smartphone of tablet.

 

3. Boek een hotel in de buurt maar wacht daar ook niet te lang mee. Denk er ook aan dat je van de feestlocatie ook nog naar het hotel moet geraken. Het goede nieuws: kerstmarkten bevinden zich doorgaans in het centrum van de gemeente of stad en daar vind je wellicht ook een hotel op wandelafstand.

 

4. Check vooraf of je met het openbaar vervoer kunt reizen maar hou er rekening mee dat er tijdens de feestdagen een andere dienstregeling geldt. Sommige steden voorzien echter nachtbussen; op de website van De Lijn  verneem je alle details voor wat Vlaanderen betreft. Voor Brussel en Wallonië kan je respectievelijk terecht op de websites van de MIVB en de TEC.

 

5. Overnacht bij vrienden of familie. Of draai het om: laat je genodigden weten dat er plaats is voorzien om te overnachten. Met een zetel, een opblaasbare matras en kussens kom je al een heel eind. Vraag de genodigden eventueel om een slaapzak mee te brengen. Wedden dat het feestje nooit eerder zo plezant was?

 

6. Probeer het eens zonder alcohol. Sommige toprestaurants serveren tegenwoordig aangepaste waters bij hun gerechten dus waarom zou je dat thuis niet eens proberen? Je hoeft dat trouwens niet letterlijk te nemen want er zijn tegenwoordig heel wat smakelijke alcoholvrije dranken verkrijgbaar: bieren, wijnen, zelfs bubbels. Informeer je en proef vooraf.

Verkeersregels voor fietsers

Net als andere weggebruikers dienen fietsers zich te houden aan de geldende verkeersregels. Het verkeersreglement bevat specifieke voorschriften voor fietsers. Ontdek hier welke handelingen wel of niet zijn toegestaan met je fiets op de openbare weg.