Image
Kids ID

Vermijd vervelende situaties als je met je kind(eren) naar het buitenland reist: check vooraf of hun Kids-ID want je krijgt geen herinnering als de vervaldatum in zicht komt. We zetten alle feiten nog eens op een rij.

Daar sta je dan op de luchthaven met een kind dat niet meemag omdat de vervaldatum van zijn/haar Kids-ID is overschreden. Het gebeurt helaas vaker dan je denkt. Hoofdreden: de Kids-ID is maar 3 jaar geldig en de gemeente stuurt geen uitnodiging voor een eventuele verlenging. Kortom, je moet zelf de vervaldatum in de gaten houden en tijdig een nieuwe aanvragen.

Waar geldig en waar verplicht?

De Kids-ID is niet verplicht in eigen land maar wel voor reizen naar het buitenland. De pas is geldig in de meeste Europese landen maar ook in andere landen op voorwaarde dat een ouder het kind vergezelt en zelf met een geldige identiteitskaart reist.

De Kids-ID is verplicht in alle alle landen waar geen reispas verplicht is, concreet: alle landen waar je als volwassene heen kunt met een identiteitskaart. Meer weten? Lees er dit artikel nog eens op na.

Wat staat erop?

De Kids-ID bevat alle identiteitsgegevens van het kind en zijn/haar foto. Ook de namen van de ouders staan mee op de ID.

Voorwaarden

Je kunt een Kids-ID aanvragen voor elk kind (onder de 12 jaar) waarover je ouderlijk gezag hebt. Let wel: je moet samen met het kind de ID aanvragen. Vergeet bij jouw aanvraag geen pasfoto (kleur) mee te brengen die niet ouder is dan 6 maanden. Voor de pasfoto gelden overigens dezelfde regels als voor de identiteitskaart: recht in de lens kijken, neutrale gelaatsuitdrukking (geen glimlach), etc. Lees er alle normen hier nog eens op na en vergeet ook je eigen eID niet mee te brengen!

Slechts 3 jaar geldig

Zoals gezegd, is de Kids-ID slechts 3 jaar geldig en krijg je geen uitnodiging of verwittiging als de vervaldatum nadert. Het kind krijgt enkel een uitnodiging voor een eID en dat gebeurt automatisch in de aanloop naar zijn/haar 12de verjaardag. Let wel: als je op dat ogenblik nog een geldige Kids-ID hebt, dan zal je pas later een uitnodiging krijgen (ten laatste als het kind 14 jaar en 9 maanden oud wordt).

En ook nog dit…

Wie met de kroost op stap gaat, in binnen- of buitenland, kan maar beter voorbereid zijn op het onverwachte. Er is niets zo vervelend om aan de kant van de weg stil te staan met pech en al zeker niet met kinderen op de achterbank. Of stel dat je in het buitenland met overmacht krijgt te maken, zoals een kleine natuurramp of bijzonder slecht weer? En wat als je wordt gehospitaliseerd en ter plaatse voor kinderopvang moet zorgen? Welnu, met de Touring reisbijstandsformules ben je voor alles gedekt, zelfs de kinderopvang wordt terugbetaald. Maar ook als de auto niet tijdig kan gerepareerd worden, doet Touring het nodige. Ofwel krijg je een vervangingswagen ter beschikking en als zelf rijden geen optie meer is, dan schakelen we een chauffeur in. Kortom, ga zonder zorgen op vakantie en onderschrijf tijdig de reisbijstand die bij jou past.

Deel deze inhoud