Image
Muziek in de auto - radio
Wat is de beste manier om in de auto naar muziek te luisteren? Een goede, oude autoradio, streaming? In ieder geval is de smartphone vandaag de sleutelfiguur!

We gaan even terug naar de tijd die je zelfs niet gekend hebt, als je nog geen 20 bent ... De tijd van radio "AM-FM" met zijn druktoetsen en enkele voorgeprogrammeerde radiostations. Ook de radiocassette maakte het mooie weer, soms "autoreverse" aangevuld met "Dolby"sound. Vervolgens veroverde de CD de markt.

Alhoewel vandaag nog steeds te vinden in een aantal auto’s, is ook deze gedoemd te verdwijnen. Momenteel is het immers al interactieve technologie wat de klok slaat als het op onze autoradio aankomt.

De radio, nog steeds onmisbaar

De radio is niet verdwenen, integendeel! Hij bekleedt nog altijd een centrale plaats in het hart van het dashboard, meestal volledig geïntegreerd. Het is moeilijk om een recente auto te vinden die standaard geen radio - al is het de meest elementaire - biedt. Uiteraard blijft het altijd mogelijk om een autoradio te kopen die je zelf inbouwt. Ook al is het aanbod minder uitgebreid dan voorheen, het blijft een interessante oplossing. Op die manier kan je het apparaat immers recupereren voor je volgende auto of aanpassen aan de nieuwe ontwikkelingen die elkaar in snel tempo opvolgen. Afhankelijk van het model en de opties, met dvd-speler, GPS of niet ... variëren de prijzen van 50 tot 700 euro. Niet uit het oog te verliezen: de connectiviteit, hetzij via kabel of Bluetooth. We komen er nog op terug ...

DAB+ radio

In tegenstelling tot wat velen van ons dachten bij het horen over het concept van DAB+ radio: het gaat hier helemaal niet over radio per internet. De DAB+, voor Digital Audio Broadcasting (digitaal radio luisteren via de ether) is klaar om het over te nemen van onze befaamde korte golf, FM. DAB + wordt nog steeds uitgezonden via Hertz-golven, maar het signaal is digitaal en gecomprimeerd.

Resultaat:

  • Een beter geluid.
  • De illustratie van de programma's door tekst, beeld en video.
  • Een breder spectrum van stations.
  • Het verdwijnen van frequenties wat het zoeken naar zenders eenvoudiger maakt .

Het nadeel?

De ontvangst van DAB+ signalen vereist een specifieke tuner die complexer en duurder is dan conventionele tuners en veel merken zijn nog niet klaar om de sprong te maken. Ook al rusten premium merken – Duitse in het bijzonder – hun auto’s er standaard of optioneel mee uit, het zal nog enkele jaren duren alvorens onze radio's en infotainment systemen de DAB+ allemaal zullen ondersteunen.

Kortom, geen paniek, FM en DAB+ zullen gedurende een tiental jaren nog steeds naast elkaar blijven bestaan. De revolutie, ja, maar niet meteen!

MP3-spelers en streaming

Hoewel de "traditionele" radio de voorkeur geniet voor het beluisteren van muziek, hebben Apple en iPod in het begin van de jaren 2000 de kaarten herschikt. Iedereen kent vandaag de service "iTunes" en zijn enorme media-collectie. Op veel autoradio's kan je een USB-stick of iPod aansluiten. Of gewoon je smartphone ...

Er kwamen immers heel wat muziekstreaming bedrijven hun graantje meepikken en zij hebben onze auto’s zo goed als ‘gekoloniseerd’. Zoals bijvoorbeeld Spotify en Deezer, twee bijzonder populaire sites die onbeperkt muziek aanbieden. Bepaalde autofabrikanten integreren zelfs één van de twee of de twee diensten in hun infotainment aanbod. Zo onthulde Fiat tijdens de laatste Beurs van Brussel een 500 Deezer.

Onder de merken die de kaart van muziekstreaming trekken: BMW, Fiat, Ford, Jaguar, Jeep, Land Rover, Mini, Tesla, Volvo ... Een lijst die van maand tot maand langer wordt en die nu al het toekomstbeeld bepaalt!

Een verhaal van interfaces

De verbindingsfuncties tussen de auto en de smartphone zijn anders bij verschillende automerken, maar het doel is hetzelfde: jou de gelegenheid bieden om te genieten van je muziekselecties en van een bibliotheek van enkele miljoenen tracks via de audioapparatuur van je voertuig. Meestal zijn drie interfaces beschikbaar:

  • CarPlay Apple
  • Auto Google Android
  • Car Connectivity Consortium MirrorLink ®

Andere spelers op de markt

Eerder dit jaar, kondigden Ford en Toyota de oprichting van een consortium aan dat eveneens de merken van de PSA Peugeot Citroën, Mazda en Suzuki omvat. Samen willen ze de SmartDeviceLink gecreëerd door een dochteronderneming van Ford, ontwikkelen. Hun doel is duidelijk om te concurreren met Google en Apple door een unieke standaard te ontwikkelen die meer kwaliteit en betere beveiliging biedt.

Tenslotte werkt de 5G Automotive Association, die partners zoals AUDI AG, BMW Group, Daimler, Ericsson, Huawei, Intel, Nokia en Qualcomm Incorporated groepeert, aan de integratie van de toekomstige standaard voor mobiele netwerken 5G (de zogenaamde vervanging voor 4G). Het belangrijkste voordeel? De communicatie tussen onze voertuigen vergemakkelijken. Maar we wijken af van “eenvoudig’ muziek aan boord. We komen hierop terug in ons volgend artikel!

Deel deze inhoud