Image
Brugge
Brugge door de ogen van diegenen die er wonen of werken. Handig in tijden van corona of als je sowieso niet van drukke plaatsen houdt.


Deze tips in het kader van onze Ronde van België komen niet van onszelf maar van onze lezers. Brugge door de ogen van diegenen die er wonen of werken. Handig in tijden van corona of als je sowieso niet van drukke plaatsen houdt.


1. Liefde voor de muziek: Rombaux

Brugge - Rombaux


Hun voorraad cd’s en dvd’s lijkt onuitputtelijk: van klassiek tot jazz, chanson, wereldmuziek, ze hebben het allemaal. Een topadres dat tot ver buiten de stadsgrenzen bij de meest veeleisende melomanen bekend staat om zijn vakkennis. Ken je titel en uitvoerder niet? Even neuriën volstaat.


2. Het Rijksarchief

Bruges - Rijksarchief


Wat er binnen gebeurt, boeit de meesten niet maar het is de architectuur die velen aanspreekt. Binnen een historisch kader zorgt dit soort frisse accenten ervoor dat de stad niet enkel als een openluchtmuseum voor toeristen beschouwd wordt. Te bewonderen aan de Predikherenlei.


3. Café Vlissinghe

Bruges - Café Vlissinghe


Dit café net buiten het hart van Brugge bestaat al sinds 1515 en je treft er behalve toeristen ook veel Bruggelingen aan. Hier stroomt het streekbier al 5 eeuwen uit de tap. Buiten kun je het ‘bolspel’ spelen, een variant op een cafésport die daar al werd beoefend aan het begin van de 16de eeuw. Café Vlissinghe ligt een beetje buiten het centrum maar is net om die reden ideaal als je naar wat rust en een lekker biertje snakt.


4. The Chocolate Line

Brugge - The Chocolate line


Hij maakte ooit, speciaal voor The Rolling Stones, snuifchocolade. Geniaal, maar dat geldt ook voor zijn andere chocolaatjes.


5. Het Engels Klooster

Bruges - Engels klooster


Het Engels Klooster vindt zijn oorsprong in de 15de eeuw en kende een turbulente geschiedenis. Tegenwoordig wordt het klooster bevolkt door kanunnikessen maar het is vooral de binnentuin die tot de verbeelding spreekt. Is lang van de buitenwereld afgesloten geweest en is enkel op aanvraag open voor het grote publiek. Lukt het niet de tuin te bezoeken, neem dan zeker een kijkje in de prachtige kapel.


6. Hier geboren: Guido Gezelle

Brugge - Guido Gezelle museum


De bekende Vlaamse dichter Guido Gezelle werd in 1830 in Brugge geboren. In zijn geboortehuis werd een museum ondergebracht met tal van handschriften, foto’s, boeken en persoonlijke voorwerpen. Het huis zelf hoorde toe aan een rijke koopman. De vader van Guido Gezelle werkte er als tuinman en had er samen met zijn gezin een bescheiden onderkomen. Momenteel enkel te bezoeken op aanvraag.


7. De Coupure

Brugge - De coupure


Hier komen Bruggelingen graag wandelen want zelfs tijdens het hoogseizoen is het er altijd rustig. Dit kanaal stond ooit in verbinding met Gent en Oostende. De Coupure maakte letterlijk een ‘scheur’ in de stad Brugge, vandaar de naam.


8. Michelangelo: Madonna met kind

Weinigen zullen dit weten maar in de Onze-Lieve-Vrouwekerk staat het enige beeld van Michelangelo dat Italië verliet toen de kunstenaar nog in leven was. Het verhaal wil dat dit beeld oorspronkelijk voor de Kathedraal van Siena bedoeld was maar dat er onenigheid ontstond over de vergoeding. Het beeld verzeilde in Brugge. Helaas moet je tegenwoordig betalen om het kunstwerk te mogen zien.


9. Boogschieten met de Queen

Dit wist je vermoedelijk niet. De Sint-Sebastiaansgilde is meer dan 600 jaar oud en telt 165 mannelijke leden. Toch zijn er ook 2 opmerkelijke vrouwelijke leden: de Engelse Koningin en onze eigenste Koningin Mathilde. Naar verluidt springt het Engelse koningshuis bij elk officieel staatsbezoek even binnen in ‘hun’ schuttersgilde in Brugge.


Zin in nog meer tips?

Klik door naar De Ronde van België en ga grasduinen in de honderden andere tips die we voor jou per provincie hebben klaargezet.

Als je zelf een route wil gaan plannen, surf dan naar onze workshop RouteYou. In maximaal 4 stappen stel je je eigen wandel-, fiets-, motor- of autoroute samen.

Ga goed voorbereid maar ook gerust op weg en check onze pechverhelpingsformules. Met Touring Move On België helpen we jou overal in België uit de nood, of je nu met de motor, fiets of auto op weg bent!

Deel deze inhoud