Image

De Vern Adventure Power 8.1 van O2feel is een kruising tussen een stadsfiets en een mountainbike. Hij voelt zich dan ook even goed thuis op asfaltwegen als op offroad veldweggetjes.

Een kruising tussen een stadsfiets en een mountainbike: dat is de Vern Adventure Power 8.1 van de Noord-Franse fietsenmaker O2feel. Deze veelzijdige fiets voelt zich even goed thuis op asfaltwegen in de stad als op offroad veldweggetjes. Daardoor is het een ideale fiets voor wie tijdens de week braaf van en naar het werk pendelt, maar in het weekend graag wat avontuurlijkere paden opzoekt.


Discrete motor

De Vern Adventure Power 8.1 gebruikt een krachtige middenmotor van Shimano, gecombineerd met 10 versnellingen en Shimano-schijfremmen. De batterij zit netjes weggewerkt in het frame. De standaardaccu levert een flinke autonomie van 155 km in eco-modus; voor 300 euro meer krijg je de 720 Wh-accu die het maar liefst 240 km uitzingt. Met normale ondersteuning haal je de helft daarvan, en als je constant in turbo-modus wil rijden een derde.

Opvallend zijn de bijzonder brede banden met diep profiel: ideaal als je offroad wil gaan. Ook de geveerde voorvork, de brede handgrepen en het gelzadel zorgen voor een hoog rijcomfort op ruw terrein en tijdens lange ritten. Maar net als een stadsfiets is de Vern Adventure Power 8.1 standaard uitgerust met spatborden, bagagedrager en zijdelingse steun.

Vern Adventure Power 8.1
De Vern Adventure Power 8.1 gebruikt een krachtige middenmotor van Shimano.


De Vern Adventure Power 8.1 in gebruik

Mijn eerste rit met de Vern Adventure Power 8.1 (de 720 Wh-versie) voert me door de straten van Leuven. Door de hoge rijhouding heb ik een goed overzicht over de weg, en dankzij het brede stuur is de fiets erg wendbaar. De voorvork weet de schokken van kasseien en boordstenen prima te absorberen.

Om de fiets echt op de proef te stellen, gaat de tweede, lange rit over gemengd terrein in Vlaams-Brabant: modderige bospaden, grindpaden, landwegen, kasseien en asfalt. Het is wat zoeken naar de juiste trapfrequentie en kracht om de Shimano-motor optimaal te laten draaien. Maar eenmaal ik die gevonden heb, vliegt de fiets vooruit.

Vern Adventure Power 8.1
Dankzij de brede banden voelt de Vern Adventure Power 8.1 zich ook offroad in zijn element.


Op vlak terrein zit ik zonder hard te moeten trappen vlot aan 25 km/u – sneller kan ook, maar dan stopt de ondersteuning. In eco-modus moet je (logisch) zelf wat harder trappen, maar heb je wel een enorm bereik. De steile klim over de kasseien van de Moskesstraat is het signaal om de ondersteuning op maximum te zetten, waarna ik vlot een puffende wielertoerist inhaal.

Op lange asfaltstroken voelt de Vern Adventure zich iets minder in zijn element. De brede banden zorgen voor een hogere rolweerstand, en dus rij je minder efficiënt dan met dunnere banden. Als je vooral op geasfalteerde wegen rijdt, is de Vern Urban Power van O2feel dan ook een betere keuze.

Technische fiche Vern Adventure Power 8.1

  • Motor: Shimano EP8 middenmotor
  • Batterij: 432 of 720 Wh, ingebouwd in het frame
  • Opladen: 100% in 5 uur
  • Autonomie: 155 km (432 Wh) of 240 km (720 Wh)
  • Rijwielgedeelte: aluminium frame, geveerde voorvork, Shimano Deore 10 versnellingen, Shimano MT400 schijfremmen, 27,5 x 2.4 tubeless wielen
  • Gewicht: 22 kg
  • Prijs: vanaf € 3.799
  • Verkoopkanaal: dealers, te vinden op www.o2feel.be
  • Testritten: te boeken op www.o2feeltestride.com

Verkeersregels voor fietsers

Net als andere weggebruikers dienen fietsers zich te houden aan de geldende verkeersregels. Het verkeersreglement bevat specifieke voorschriften voor fietsers. Ontdek hier welke handelingen wel of niet zijn toegestaan met je fiets op de openbare weg.