Image
Dender
De Dender stroomt door de provincies Henegouwen, Vlaams-Brabant en Oost-Vlaanderen en toch is de rivier nauwelijks 65 kilometer lang. Maar wat weet je van de Dender en bij uitbreiding de Denderstreek? Copyright: Johannes Vande Voorde

Onze autoroute start in het bevallige Henegouwse stadje Aat, de plaats waar de Oostelijke en de Westelijke Dender samenvloeien en vervolgens als één rivier de taalgrens oversteken. De rivier meandert via een ommetje in Vlaams-Brabant verder naar het Oost-Vlaamse Dendermonde, waar hij op de Schelde stuit. Totaal afgelegde afstand: 65 km.

Dat is een vrij kort traject, maar onderweg tref je voornamelijk plaatsen aan waar het authenticiteit troef is. Is folklore je ding? Weet dan dat Het Reuzenhuis in Aat, de reuzen Goliath en Gerarda in Geraardsbergen, reus Kamiel in Aalst en de reuzen Indiaan, Mars en Goliath én het fameuze Ros Beiaard in Dendermonde op jouw pad liggen.

Maar uiteraard staat de Dender ook voor jaagpaden waar je heerlijk kan fietsen en wandelen. Sta even stil bij de vele nog mechanische bruggetjes en sluizen, maar respecteer de aanwijzingen: je mag niet zomaar overal de Dender oversteken.

Zin gekregen om dit traject te rijden? Check onze uitgestippelde route en het roadbook.

Op onze website vind je nog meer ideeën voor uitstapjes in België.


Doorkruis je de regio met de auto of met de fiets?

Bij een probleem op de weg helpen onze wegenwachters je dag en nacht verder, overal in België en zelfs voor je voordeur! Bekijk onze verschillende pechverhelpingsformules voor de auto en/of voor de fiets.