Image
Oostenrijk: ski
Een beetje skiër heeft ongetwijfeld al van het Oostenrijkse Ischgl horen spreken.

Een beetje skiër heeft ongetwijfeld al van het Oostenrijkse Ischgl horen spreken. Vaak wordt dat skioord in één adem gekoppeld aan onvervalst après-ski-plezier. Geheel terecht, al heeft Ischgl meer te bieden. Sneeuwzekere pistes bijvoorbeeld, zo’n 238 km om precies te zijn. Die liggen voor een groot stuk boven de 2000 meter en bieden dus – mede dankzij de 1000 sneeuwkanonnen - sneeuwzekerheid van eind november tot begin mei.

Dat zijn doorgaans de periodes waarin Ischgl het skiseizoen opent en sluit met de Top of the Mountain concerten. Deze openluchtconcerten zijn gratis toegankelijk voor al wie een skipas heeft en gekend voor zijn ronkende namen: Robbie Williams, Bob Dylan, Tina Turner,… moeten we nog verder gaan? Het mogelijke duidelijk zijn dat deze concerten alleen al een trip naar Ischgl verantwoorden bij muziekliefhebbers.

Naast deze topevents organiseert Ischgl zowat continue kleinere happenings als een sneeuwsculpturenfestival, wekelijkse skischooldemonstraties, tal van optredens en culinaire events. Dat laatste is overigens een tweede pijler waarop Ischgl een stevige reputatie heeft opgebouwd. Voorbeeld bij uitstek is restaurant Stüva van hotel YSCLA, waar de 27-jarige Benjamin Parth afgelopen jaar 17 op 20 punten scoorde in de Gault & Millau gids. Zo behaalde de jongeling een derde ‘koksmuts’, de Oostenrijkse versie van Michelinsterren. Wat je in Stüva op je bord krijgt, is een echte lust voor oog én smaakpapillen. Ischgl heeft overigens wel meer restaurants die goed scoren in de Gault & Millau en mag je dus gerust als culinaire hotspot van de Oostenrijkse Alpen omschrijven.

Voor niet-skiërs mag je naast topentertainment en culinaire verwennerij nog een derde reden toevoegen om (mee) af te zakken naar Ischgl: zijn tophotels. Om één voorbeeld te noemen maakten we kennis met Schlosshotel Romantica, zijn uitgebreide wellness-landschap, zijn relaxerende spa-behandelingen, zijn exquise wijnkelder en keuken. Na een dagje toeven in zo’n hotel ben je weer in topvorm. Om je weer helemaal onder te dompelen in dat befaamde nachtleven bijvoorbeeld.

4 feestelijke tips

  1. Open of sluit een skiseizoen met een Top of the Mountain concert.
  2. Ga ’s middags uitgebreid lunchen in het Alpenhaus bergrestaurant en daal dan af naar een van de talrijke après-ski bars.
  3. Schuif na een verkwikkende douche aan tafel in restaurant Stüva van hotel YSCLA en geniet van de topkeuken. 
  4. Sluit je avond af in de Champagnerhütte en ontdek hoeveel Belgen hier al geweest zijn. Info op www.romantica.at/apres-ski

Praktische info

Deel deze inhoud