Image
Vakantie auto

Wie goed voorbereid is, vertrekt straks zonder zorgen op vakantie. Waar je precies op moet letten en wat je moet weten voor je vele kilometers gaat afleggen met je auto, verneem je in dit overzicht van praktische tips.

Voor je een lange rit onderneemt, is het noodzakelijk dat je auto een onderhoudsbeurt krijgt. Vakantie betekent een grotere lading en hoge temperaturen, twee vijanden van je auto. Laat je auto voor vertrek dus tijdig nakijken door je garagist en kijk de avond voor vertrek het olie- en waterniveau alsook de bandenspanning na. Check deze 10 geboden.

Alles aan boord?

Zorg er ook voor dat je alle noodzakelijke papieren aan boord hebt en laat ook de fluorescerende hesjes niet achter. Hetzelfde geldt voor de gevarendriehoek. Opgelet: in Zwitserland moet je de gevarendriehoek steeds binnen handbereik hebben en mag hij dus niet in de koffer liggen. En zo zijn er nog wel meer afwijkingen.

Rust uit, ontspan en pauzeer

Het is belangrijk goed uit te rusten en om de twee uur een pauze te nemen als je de vakantieweg opgaat. Daarnaast vermijd je indien mogelijk het rijden tijdens de moeilijke uren, namelijk tussen 14 en 16 uur en 2 en 6 uur ‘s morgens. Het risico om in slaap te dommelen is drie keer hoger om 16 uur in vergelijking met 10 uur ‘s morgens. Neem ook deze tips ter harte.

Opletten met GPS en flitsdetector

Je GPS is niet altijd betrouwbaar. Wegenwerken, omleidingen, late updates kunnen misleidend zijn. Op de vakantieweg is het een extra argument om niet altijd op je GPS af te gaan zonder eerst over het traject na te denken. Zo vermijd je moeilijke situaties of een mogelijke inbreuk op de lokale verkeersregels. Overigens is het gebruik van jouw GPS of flitsdetector (zoals de Coyote) niet altijd en overal zinnig en in Zwitserland, Ierland, Slovenië of Turkije is het gebruik ervan zelfs verboden. Lees er hier alles over.

Files mijden

Wie naar het zuiden rijdt, wil niet in files terecht komen. Vermijd dan ook – indien mogelijk – de drukke momenten op de weg. Als je geen keuze hebt, vermijd dan in elk geval de zwarte weekends in Frankrijk (4 en 11 augustus).

Uiteraard rijdt niet iedereen de komende weken naar het zuiden van Frankrijk; ook in Duitsland, Italië en Spanje durven de snelwegen wel eens dichtslibben. Bereid je voor en raadpleeg tijdig onze verkeerskalender.

5 tot 6 keer tanken

Als je met de auto op vakantie gaat, dan is brandstof een zware dobber in je budget. Let dan ook op waar je gaat tanken want de tarieven verschillen danig van land tot land. Alle actuele prijzen vind je in ons dagelijks geüpdate brandstofprijzenoverzicht.

Denk tijdig aan deze vignetten

Voor je vertrekt, check je best waar je een vignet of badge nodig hebt want ter plaatse is dat vaak niet mogelijk of te tijdrovend. Het ‘certificat qualité de l’air’, kortweg: Crit’Air, dat in Frankrijk in voege is, is sinds 1 juli 2017 verplicht in verschillende Franse steden. Aankopen ter plaatse kan helaas niet, maar bestellen via het internet gelukkig wel. Wacht echter niet te lang want de levering kan al snel tien tot dertig dagen of langer duren!

Ook in Duitsland heb je in de zogeheten Umweltzones een milieuvignet of Umweltplakette nodig. Via Touring betaal je 12 euro ipv 14 euro (+ verzendingskost).

Regels niet overal identiek

Wie door Europa rijdt, zal helaas vaststellen dat niet overal dezelfde verkeersregels en wetten van toepassing zijn. Bij ons mag je bijvoorbeeld maximaal 120 km/uur op de snelweg rijden, terwijl men in Polen maar liefst tegen 140 km/uur mag racen. Op zich geen probleem, want die maximale snelheden krijg je te zien telkens je een grens overschrijdt. Maar wat met de verdoken afwijkingen? Check deze bloemlezing.

Vaak in Frankrijk (en verder)?

Wie vaak op de Franse, Spaanse, Portugese en Italiaanse snelwegen rijdt, kan een topEurope badge overwegen. Met zo’n badge hoef je niet meer aan te schuiven aan de péage en je hoeft zelfs geen ticket te nemen. Touring-leden kunnen de badge gratis aanvragen en moeten de 11 euro administratiekosten niet betalen.

Niet doen: rijden en drinken

In alle landen is het verboden om alcohol te drinken en daarna te rijden, maar sommige wetgevingen zijn strenger dan andere en passen vrijwel een nultolerantie toe (0,2 in Zweden en 0,2 in Portugal voor beginnende chauffeurs). Algemeen gesproken zijn de Scandinavische, de Baltische en de Oost-Europese landen het strengst en worden overtredingen zwaar bestraft. Kortom, zorg dat BOB mee op vakantie gaat!

Deel deze inhoud