Image
Uitlaatgassen
Britse wetenschappers waarschuwen voor de gevolgen van fijn stof aan de schoolpoort: peuters zijn het grootste slachtoffer.

Kinderen, maar vooral peuters die met de ouder(s) meegaan tot aan de schoolpoort, zijn gevoeliger voor fijn stof dan doorgaans wordt aangenomen. Dat stellen Britse wetenschappers van de Universiteit van Surrey. In hun rapport verwijzen ze onder meer naar cijfers van de WHO: jaarlijks sterven 570.000 kinderen jonger dan 5 rechtstreeks aan een of andere vorm van luchtvervuiling.

De doelgroep is extra gevoelig voor fijn stof omdat hun lichaam nog niet is volgroeid, stelt de universiteit. Volgens de cijfers van het onderzoek zijn peuters minstens twee keer zo gevoelig voor luchtvervuiling dan volwassenen.

Onrustwekkende meetresultaten

De wetenschappers hebben daartoe metingen gedaan in buggy’s op de weg van en naar de school. Behalve aan de schoolpoort werden ook pieken van fijn stof gemeten ter hoogte van bushaltes en kruispunten, kortom plaatsen met veel stationaire voertuigen.

Volgens de onderzoekers moeten kinderen fysiek afgeschermd worden van de uitlaatgassen en dat kan bijvoorbeeld door de buggy af te sluiten met een hoes. De metingen werden verricht in Surrey (Verenigd Koninkrijk) maar men mag voorzichtig veronderstellen dat de toestand bij ons niet beter is.

Bron: de University of Surrey.

Deel deze inhoud