Image
activiteiten-regen
Als de zon niet meewerkt en er regen in het spel is, zijn er beslist alternatieven genoeg om op stap te gaan. 10 gezellige uit-tips in eigen land.

Je wil de deur uit maar de regen speelt jou parten? Geen nood, er zijn voldoende interessante alternatieven. Een uitstap naar een museum bijvoorbeeld, doch er zijn er zoveel. En misschien heb je helemaal geen zin in hoogdravende cultuur en mag het wat luchtiger en/of origineler zijn. De volgende 10 bijzondere musea kunnen jou wellicht inspireren om weer en wind te trotseren.

1. Train World, Schaarbeek

Train World pal naast het NMBS-station in Schaarbeek bestaat 2 jaar en de bezoekersaantallen overtreffen ruimschoots de verwachtingen. Het treinmuseum is kortom op korte tijd een van de meest bezochte attracties in Brussel geworden. Train World is ruim 8.000 vierkante meter groot en omvat zo’n 1.250 voorwerpen en 64 projecties. Blikvangers zijn ongetwijfeld de indrukwekkende collectie (oude) locomotieven en rijtuigen. Maar het museum is veel meer dan alleen maar ‘treintjes’ kijken. Het museum belicht ook alle facetten van de NMBS sinds de beginjaren van de spoorwegen. Ontdek ook jouw voordeel indien je lid bent van Touring. 

2. De Grotten van Han, Han-sur-Lesse

De occasionele druppel van een stalactiet buiten beschouwing gelaten, word je beslist niet nat als je een ondergrondse grot bezoekt. We beseffen het maar amper, maar de Grotten van Han worden tot de meest spectaculaire van Europa gerekend. Tip: neem de historische tram vanuit het centrum van Han naar de ingang van de grotten 4 km verderop. Goed nieuws: de leden van Touring genieten van een korting op hun toegangsticket

3. Volkssterrenwacht MIRA, Grimbergen

Al eens door een échte telescoop naar de sterren gekeken? Het kan elke zondag- en woensdagnamiddag in de Volkssterrenwacht MIRA in Grimbergen. Af en toe zijn er ook speciale activiteiten zoals lezingen en praatjes met bekende weermannen. Kijk eens omhoog, dwars door de regen heen.

4. Plantin Moretus, Antwerpen

Een museum erkend als werelderfgoed? Die eer is exclusief voor de stad Antwerpen weggelegd. Wereldberoemd dus buiten onze landsgrenzen en bijgevolg hoog tijd dat je in de boeken duikt van Christoffel Plantijn en ’s werelds best bewaarde drukkerij.

5. Hergé Museum, Louvain La-Neuve

Maak een reis door de wondere leefwereld van Hergé en leer alles over de geestelijke vader van Kuifje. Te zien: meer dan 80 originele platen, 800 foto’s, documenten en voorwerpen. Ook niet te versmaden is het gebouw zelf dat al eens wordt vergeleken met een graal waar schatten liggen verborgen. Ga het zelf ontdekken.

6. Red Star Line, Antwerpen

Het Red Star Line Museum is zoveel meer dan een museum. Hier staan de verhalen centraal van al die mensen die destijds de grote oversteek maakten. Vonden ze allemaal geluk en een beter leven? Je komt het te weten aan de hand van de permanente collectie. Ook niet te versmaden zijn de tijdelijke tentoonstellingen in de Loods.

7. Villa Empain, Brussel

Wie op zoek is naar een buitengewoon museum op een buitengewone locatie, moet beslist Villa Empain hoog op zijn/haar lijstje zetten. De villa in kwestie is een parel van de Brusselse art-decoarchitectuur. Er worden niet alleen tentoonstellingen gehouden maar er vinden ook concerten en andere artistieke evenementen plaats in dit adembenemende kader. Een absolute must voor liefhebbers van kunst en architectuur.

8. Kasteel van Gaasbeek, Gaasbeek

Het Kasteel van Gaasbeek was een middeleeuwse zogeheten waterburcht, werd vervolgens een heus kasteel maar trekt tegenwoordig jaarlijks zo’n 170.000 museumbezoekers. 

9. Eperon d’Or, Izegem

In 1930 laten de gebroeders Vandommele dit bijzondere art-decogebouw optrekken voor hun schoenenfabriek Eperon d'Or. Vele decennia later biedt het recent gerenoveerde pand onderdak aan het gloednieuwe schoenen- en borstelmuseum. Krijg inzicht in beide industrieën en dompel je onder in de evolutie van de schoenmode sinds het begin van de 19de eeuw. Te zien: ruim 3000 paar schoenen en 6500 objecten die met borstels hebben te maken. Maar opgelet: op 30 en 31 oktober wordt Eperon d’Or een heus griezelhuis …

10. Le Bois du Cazier, Charleroi

Het museum Le Bois du Cazier is veel meer dan een tastbare herinnering aan die dramatische zomerdag in 1956. Vele decennia na de mijnramp is er nu een industrie- en een glasmuseum gevestigd. De uitgelezen plek om het mijnwerkersleven van weleer te herbeleven tegen een achtergrond van cultureel erfgoed. Het museumcomplex werd in 2012 geclassificeerd door de Unesco.

EXTRA: voordelige uit-tips voor Touring-leden

In de bovenstaande opsomming je gading niet gevonden? Check onze agenda met uitstapjes, tentoonstellingen en andere evenementen met korting of ander voordeel voor onze leden. Nog steeds niet gevonden wat je zocht? Check deze activiteiten voor een regenachtige dag.

Deel deze inhoud