Image
Volg onze uitgestippelde route langs kastelen en abdijen. En ontdek de mooiste plekjes van het Brugse Ommeland.

Meer dan 100 kastelen, een aantal prachtige abdijen, ruïnes en een overvloed aan authentieke adresjes. Het historisch erfgoed in het Brugse Ommeland is behoorlijk indrukwekkend. Met de auto, te voet of met de fiets, deze regio ontvangt bezoekers met open armen.


Dit jaar zet het Brugse Ommeland zijn kastelen en abdijen in de kijker. Wat betekent dat er meer monumenten dan gewoonlijk hun deuren zullen openen voor bezoekers. En daarnaast staan er ook tal van activiteiten op het programma. Meer info vind je op de officiële website van de regio.

Touring maakte van de gelegenheid gebruik om een roadtrip uit te stippelen langs de mooiste kastelen en abdijen van het Brugse Ommeland. Opgelet: niet alle kastelen zijn toegankelijk voor het publiek. Maar hun parken en tuinen zijn doorgaans gelukkig wel open.

Brugse Ommeland - Kasteel van Tillegem
Het Kasteel van Tillegem, een van de oudste kastelen van het Brugse Ommeland. | Copyright: Johannes Vande Voorde


Goed om te weten:
In het kader van het kastelen- en abdijenjaar heeft de regio zes nieuwe fietslussen uitgestippeld, waarvan twee specifiek op kindermaat. Alle info en gratis fietskaarten vind je hier.

Voor je vertrekt nog twee tips: neem je wandelschoenen mee als je onderweg de bossen in wil trekken, want de meeste paden zijn onverhard. En voorzie ook een mand of koelbox om lokale lekkernijen in te steken. Want het is niet makkelijk om te weerstaan aan de authentieke hoeveproducten die her en der ‘langs de weg’ worden verkocht.


1. Vertrekpunt: het Minnewaterpark in Brugge

We starten ons traject aan het Minnewaterpark in Brugges. Het is hier dat elk jaar het Cactus Festival gehouden wordt (dit jaar op 12, 13 en 14 juli). Je auto parkeer je best aan het treinstation van Brugge, op nauwelijks 100 meter van het park. Neem rustig de tijd om dit mooie park te verkennen.

Niet te missen: Kasteel de la Faille, aan de oever van het meest romantische meer van de regio. Daarna ben je klaar voor nog meer kastelen en andere historische pareltjes in het Brugse Ommeland.


2. Van Sint-Kruis naar Damme

We rijden de stad uit en begeven ons naar het bescheiden Kasteel van Rooigem in Sint-Kruis, ooit een buitenverblijf van de Brugse bisschoppen. De bisschoppen legden er destijds een tuin aan, waar je tot op vandaag wilde bloemen kan komen plukken.

Brugse Ommeland - Kasteel van Rooigem
Het bescheiden Kasteel van Rooigem in Sint-Kruis. Copyright: Johannes Vande Voorde


Vanuit Sint-Kruis sta je in luttele minuten in Damme, waar een hele rist monumenten op wandelafstand van elkaar liggen. Denk aan de vele kerken, waaronder de imposante Onze-Lieve-Vrouw-Hemelvaartkerk, maar ook aan het Kasteel van Oostkerke, Kasteel Ryckevelde, de windmolens en – als je goed kijkt – het piepkleine snoepwinkeltje langs de Damse Vaart.


Na ons bezoek aan Damme vervolgen we onze weg naar Cleyhem, waar het bescheiden kasteeltje omringd is door een gracht en geflankeerd wordt door een kleine boerderij. Het is een van de mooiste voorbeelden van de combinatie van een opperhof (kasteel) en een neerhof (boerderij) in de streek.


3. De Abdijtuin in Oudenburg

Volgende halte op ons traject is de Abdijtuin in Oudenburg. Van de abdij zelf is jammer genoeg bitter weinig overgebleven. Maar wie de geschiedenis van de abdij en de omgeving wil doorgronden, kan in het aanpalende Romeins Archeologisch Museum terecht. Op de site bevindt zich ook een taverne voor wie op even op adem wil komen.


Na Oudenburg rijden we weer min of meer richting Brugge, waarbij we onderweg nog het fraaie Kasteel van Eernegem tegenkomen. Naarmate we Brugge naderen, volgen de kastelen elkaar snel op. Een absolute must is een bezoek aan Kasteel Beisbroek en zijn volkssterrenwacht. Wie graag de benen strekt, kan hier dwars door het bos (98 hectare) tot aan Kasteel Tudor wandelen. De omliggende tuinen zijn even mooi als het kasteel. Iets verderop vind je de moestuin van de kasteelheer.


4. Het Kasteel van Tillegem

Het Kasteel van Tillegem, omringd door water, is een van de oudste kastelen in het Brugse Ommeland. De fundamenten dateren uit de 14de eeuw. Terwijl de meeste andere kastelen 19de- of zelfs 20ste-eeuws zijn, ook al zien ze er soms een pak ouder uit. Net als Kasteel Tudor is het Kasteel van Tillegem niet toegankelijk voor het grote publiek, maar je kan wel de prachtige tuinen bezoeken en om het slot heen wandelen en zo de mooiste kiekjes maken.


Het Tillegembos - liefst 150 hectare groot - is ook het oudste provinciedomein van West-Vlaanderen. Voor wandelliefhebbers is er een lus van 6 km uitgestippeld vanaf de parking aan de Witte Molenstraat. Afronden kan in herberg ‘In den Trutselaar’, een oude hoeve waar jong en oud kunnen bekomen van hun wandeling op het domein.


Ontdek op onze website nog veel meer ideeën voor uitstapjes in België of net over de grens.


Vertrek met een gerust gemoed

Een probleem onderweg tijdens je uitstap? Onze wegenwachters helpen je dag en nacht, overal in België en zelfs voor je voordeur!

Je kind leren autorijden

Het is zover: je kind slaat zijn vleugels uit ... en leert autorijden. Heb je besloten om zijn of haar begeleider te zijn? Informeer je dan grondig over het leerproces vóór je hieraan begint.

Rijbewijs: welke opleidingen volgen?

Sinds de zesde staatshervorming behoort de rijopleiding tot de bevoegdheden van de Gewesten. Met als gevolg dat de manier waarop je je rijbewijs haalt enigszins anders is in de drie Gewesten. We zetten even alles op een rijtje, Gewest per Gewest …