Image
Royal Enfield Meteor
Royal Enfield staat bekend om zijn tijdloze motoren en straffe prijzen. De nieuwe Meteor 350 voldoet alweer perfect aan deze voorwaarden.


Royal Enfield staat - onder andere - bekend om zijn tijdloze motoren en straffe prijzen. Met de nieuwe Meteor 350 voegen ze een motor toe aan hun gamma, eentje die alweer perfect voldoet aan deze voorwaarden.


Royal Enfield


Duizend mijl?

Take me a thousand miles away from here, horen we zingen in de sfeervideo die Royal Enfield verspreidde bij de lancering van hun nieuwste. En dat is ook wat Enfield wil dat je doet met de Meteor 350. Een dikke 1.600 kilometer lijkt misschien iets te hoog gegrepen, maar zolang het niet te snel moet, kan de nieuwe Enfield best wat kilometers aan.

De stijl van deze nieuwe motorfiets schreeuwt een en al cruiser: een laag, breed zadel, voetsteunen comfortabel naar voor geplaatst en een groot breed stuur met heel wat pullback. De Meteor 350 is een ultieme relaxbike die je met het volste vertrouwen van A naar B brengt. Of dat met deze kleine 348 cc-motor ook in de praktijk even idyllisch is als in de Enfield-video, hangt af van de ingesteldheid van de rijder.Compleet nieuw

Wie Royal Enfield kent, weet dat ze niet vies zijn van wat nostalgie. De lijnen en het traditionele cruiserdesign doen denken aan het verleden en ook de naam Meteor is ontleend aan een model dat in de jaren 50 van de vorige eeuw al eens op de markt werd gebracht. Royal Enfield stelt echter resoluut dat dit model wel degelijk het volgende hoofdstuk is in hun intussen bijna 120 jaar oude verhaal. Waar de Thunderbird bijna twee decennia lang standhield als Royal Enfields definitie van een cruiser, is deze Meteor de ‘next generation’. Geen herwerking van de legendarische Thunderbird dus, maar een model met een compleet nieuw design, een van de grond opnieuw opgebouwd chassis met dubbel wiegframe en een nieuw motorblok.


Royal Enfield


Mono

Laten we dat blok, dat ze de ‘J-series’ doopten, eens van nabij bekijken. Met 349 cc, 20 pk, vijf versnellingen en 27 Nm koppel ben je niet meteen geneigd om dit als een langeafstandscruiser te beschouwen. Maar weet wel dat het eencilinderblok van deze Meteor 350 gloednieuw is. Het werd speciaal ontwikkeld om de tagline van de Meteor 350, ‘easy cruiser’, alle eer aan te doen. De gasrespons van de elektronische brandstofinjectie werd geoptimaliseerd voor een betrouwbare start en een lineaire acceleratie.

Het blok is lucht- en oliegekoeld. Uiterlijk zie je geen verschil met een puur luchtgekoeld blok, maar intern zorgen daartoe voorziene oliekamers voor een betere koeling via olie. Kenmerkend voor Royal Enfields eencilinders is het koppel bij lage toeren samen met de typische roffel uit de uitlaat, en dat is ook hier niet anders.


Trippen

Een fijne nieuwigheid bij deze Meteor 350 zet het cruiserkarakter nog wat meer in de verf: de Tripper. De Tripper is een geïntegreerd navigatiesysteem dat rechts van het ronde dashboard gepositioneerd staat. Je verbindt je smartphone met de Tripper met behulp van de Royal Enfield smartphone-app. Dankzij de integratie met Google Maps hoef je gewoon een bestemming in te geven. Vervolgens krijg je turn-by-turn navigatie die je naar jouw eindpunt leidt.

Dankzij Google Maps is het ook erg eenvoudig om de snelste, kortste of gewoon de leukste route te kiezen. Dit Tripper-systeem zou in de toekomst ook naar andere Royal Enfieldmodellen uitgebreid worden. De populaire twinreeks met de Continental GT en de Interceptor zou als eerste aan de beurt zijn.


Drie versies

De nieuwe Meteor 350 verschijnt in drie uitvoeringen, met elk hun eigen kleurstelling. De basisversie kreeg de naam ‘Fireball’ en verschijnt met gele of rode benzinetank en bijpassende velgranden. Al de rest (chassis, spatborden, panelen en motorblok) is volledig zwart gekleurd. De Stellar-uitvoering is iets uitgebreider, met een verchroomd stuur en een rugleuning voor de passagier. De kleuren (blauw, rood of zwart) trekken zich verder door in de spatborden en zijpanelen. In de Supernova-uitvoering krijg je hier nog een luxueuzer zadel, machinaal bewerkte wielen en een windscherm bij. Het lakwerk is in deze uitvoering tweekleurig, in lichtblauw of bruin.

Royal Enfield


Alweer sterke prijs

De Meteor 350 zou je gezien zijn geringe vermogen vooral beschouwen als opstapmotor of als overstap vanuit een 125cc-model. Royal Enfield maakt zich echter sterk dat deze motor ook voor ervaren motorrijders weggelegd is. Voor de prijs moet je ’t alvast niet laten. Voor de basisversie, de Thunderbolt, tel je 4.199 euro neer. Een meer dan schappelijke prijs voor een keurige, lichte en toegankelijke cruiser.

Meer weten over Royal Enfield? Klik hier

De Royal Enfield Meteor 350 vergelijken met zijn concurrenten? Klik hier