Image
Ruitenwissers: eerste hulp bij regen
Verleng met deze handige tips de levensduur van je ruitenwissers.

Het ritmisch heen en weer zwaaien van de ruitenwissers en het gepiep van het rubber op de voorruit zijn we liever kwijt dan rijk. Maar goed werkende ruitenwissers zijn onmisbaar en zelfs levensbelangrijk bij regenweer.

Ideaal gezien moeten de ruitenwissers van je auto minstens één keer per jaar vervangen worden. Overdreven, vind je? Onderschat het belang van je ruitenwissers niet. Ze moeten het hele jaar door paraat zijn en ze vormen een essentieel veiligheidsonderdeel voor jou, je passagiers en ook voor alle andere verkeersdeelnemers.

Een vuile, ondoorzichtige voorruit vermindert de zichtbaarheid voor de bestuurder aanzienlijk. Je ruitenwissers tijdig vervangen is dan ook de boodschap. Wanneer? De herfst is de ideale periode met het oog op de gure weersomstandigheden die voor de deur staan. Maar het tijdstip waarop je de ruitenwissers van je auto vervangt, is minder belangrijk dan de termijn van één jaar.

De prijs kan geen argument zijn om het vervangen van je ruitenwissers uit te stellen. In gespecialiseerde zaken vind je wisserbladen met prijzen tussen 20 en 50 euro (per paar), afhankelijk van het type en het merk.

Makkelijke montage

Laat je niet afschrikken door de montage van nieuwe ruitenwisserbladen. De operatie duurt minder dan een minuut voor een handige Harry maar zelfs als je twee linkerhanden hebt, zal je moeite moeten doen om dit werkje niet tot een goed einde te brengen. 

Lees de gebruiksaanwijzing goed door voor je aan de slag gaat. De drager of ruitenwisserarm mag niet geplooid worden. De druk op de wisser werd immers berekend (gemiddeld 15 g/cm2). Deze druk zal grotendeels de wiskwaliteit bepalen.

Eens je ruitenwissers gemonteerd zijn, heb je er bijna geen omkijken meer naar. Alleen vriesweer vorm een risico op beschadiging. Gebruik de ruitenwissers daarom nooit zonder eerst het rubber van de voorruit los te maken. Anders zullen de fijne, met precisie ontworpen onderdelen scheuren. 

Krab ook eerst het ijs af, zodat de ruitenwisser over een gladde voorruit kan glijden. Koude blijft immers de ergste vijand van rubber, het basiselement van elke ruitenwisser. Van vorst tot zomerhitte, van ultraviolette straling tot corrosieve gassen in de lucht – er zijn veel natuurlijke elementen die je ruitenwissers het hele jaar door aantasten.
 

Tips om de levensduur van je ruitenwissers te verlengen

Als je een aantal principes in acht neemt, kan je de levensduur van je ruitenwissers wel een beetje verlengen.

  • Laat de wissers niet op een droog oppervlakte werken, wacht steeds tot de voorruit goed vochtig is
  • Ontvet de voorruit regelmatig, zodat het rubber niet wordt afgeschuurd door vuilophopingen.
  • Maak ook de wisser zelf af en toe schoon, met een zachte spons en een beetje afwasmiddel.

Ook hier zal het verwijderen van onzuiverheden veegsporen vermijden, en behoudt je materiaal zijn goede staat, waardoor je kan genieten van een goed zicht – en een goede reis!