Image
Schengenlanden / Europa

Zelfs als je binnen de Schengenlanden reist moeten inwoners van de EU hun identiteitskaart niet voorleggen. Toch is het handig om deze op zak te hebben.

Elk land heeft zijn eigen wetten en in de meeste landen moet je altijd een identiteitsbewijs op zak hebben. Je moet het dus kunnen tonen als bepaalde instanties daarom vragen. Dat kan zelfs reeds op de luchthaven voor het vertrek, bij het instappen van het vliegtuig bijvoorbeeld. In tegenstelling tot de VS wordt een rijbewijs of een bankkaart niet aanvaard als officieel bewijsstuk van identiteit. 

De volgende landen behoren tot de Schengenzone: België, Denemarken, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Hongarije, Italië, IJsland, Letland, Liechtenstein, Litouwen, Luxemburg, Malta, Nederland, Noorwegen, Oostenrijk, Polen, Portugal, Slovenië, Slowakije, Spanje, Tsjechië, Zweden en Zwitserland.

Volgende EU-landen maken geen deel uit van de Schengenzone dus daar heb je wel een geldige identiteitskaart of een paspoort voor nodig: Bulgarije, Cyprus, Ierland, Kroatië en Roemenië.

Groot-Brittannië maakt noch deel uit van de EU, noch van de Schengenlanden.

Fout getankt, wat nu gedaan?

Jaarlijks tanken zo’n 18.000 Belgen de verkeerde brandstof, zeg dus niet te snel dat het jou nooit zal overkomen. Ben je even verstrooid en gebeurt het bij jou, houd dan vooral het hoofd koel. Panikeer niet en start zeker je auto niet.