Image
Fotokopieën van boorddocumenten volstaan niet
Rijden met enkel een fotokopie van de boorddocumenten is niet voldoende, je moet de originele papieren hebben.

Alhoewel het handig lijkt kopieën van je boorddocumenten in je voertuig te bewaren en de originele boorddocumenten veilig thuis op te bergen, kunnen we deze handelswijze niet aanraden. Elke automobilist is namelijk verplicht steeds de originele boorddocumenten - dus geen fotokopieën -  aan boord van zijn voertuig hebben. Bij een wegcontrole door de politie moet je immers  de originele boorddocumenten van de wagen kunnen voorleggen. Kopieën zijn uit den boze, zelfs indien deze getekend en eensluidend verklaard zijn door het betrokken gemeentebestuur. 

Tolerantie van de Politie ?

Toch hoor je wel eens dat kopieën voor sommige politiepatrouilles voldoende zijn en dat de politie op dat vlak vrij tolerant is, voor zover men achteraf (binnen de 24 of 48 u.) de originele documenten gaat voorleggen op het politiekantoor. Weet echter dat dit zeker niet de algemene regel is! Wanneer je bij een politiecontrole een of meerdere originele boorddocumenten niet kan voorleggen, loop je steeds het gevaar hiervoor beboet te worden.

Boorddocumenten uit de wagen nemen

Het staat je uiteraard volledig vrij en het is zelfs aan te raden de boorddocumenten niet in de wagen te laten, wanneer je deze ergens parkeert of voor langere tijd achterlaat. Op die manier maak je het stelen van de documenten onmogelijk en vermijd je de rompslomp achteraf. Je moet de documenten dan wel telkens terug bij je hebben, wanneer je de auto gebruikt! Bewaren in je handtas of portefeuille is een handige oplossing. Als je maar onthoudt dat je de originele documenten  steeds moet kunnen voorleggen bij een wegcontrole door de politie, zowel in binnen- als buitenland.

2-delig inschrijvingsbewijs

Sinds eind 2013 bestaat het inschrijvingsbewijs uit 2 delen: deel I bewaar je in de auto, deel II wordt apart bewaard (niet in het voertuig). Bij diefstal van één van deze exemplaren kan de dief er niets mee aanvangen,  want hiervoor moet hij de 2 delen in zijn bezit hebben. Op deze manier tracht men de diefstal van boorddocumenten in te dijken en de handel hierin een halt toe te roepen (vooral het inschrijvingsbewijs is in trek in het milieu).

Tip

Alhoewel het niet toegelaten is je originele boorddocumenten in de auto te vervangen door kopieën, is het wel handig kopieën achter de hand te houden. Mochten je originele boorddocumenten onverhoopt toch gestolen worden, zullen de kopieën het verkrijgen van de nodige duplicaten vergemakkelijken. Je kan natuurlijk ook een foto van elk boorddocument op je smartphone bewaren.

 

Ontdek onze tweedehandswagens op Touring CarSelect