Alhoewel het handig lijkt kopieën van je boorddocumenten in je voertuig te bewaren en de originele boorddocumenten veilig thuis op te bergen, kunnen we deze handelswijze niet aanraden. Elke automobilist is namelijk verplicht steeds de originele boorddocumenten - dus geen fotokopieën - aan boord van zijn voertuig hebben. Bij een wegcontrole door de politie moet je immers de originele boorddocumenten van de wagen kunnen voorleggen. Kopieën zijn uit den boze, zelfs indien deze getekend en eensluidend verklaard zijn door het betrokken gemeentebestuur.
Tolerantie van de Politie ?
Toch hoor je wel eens dat kopieën voor sommige politiepatrouilles voldoende zijn en dat de politie op dat vlak vrij tolerant is, voor zover men achteraf (binnen de 24 of 48 u.) de originele documenten gaat voorleggen op het politiekantoor. Weet echter dat dit zeker niet de algemene regel is! Wanneer je bij een politiecontrole een of meerdere originele boorddocumenten niet kan voorleggen, loop je steeds het gevaar hiervoor beboet te worden.
Boorddocumenten uit de wagen nemen
Het staat je uiteraard volledig vrij en het is zelfs aan te raden de boorddocumenten niet in de wagen te laten, wanneer je deze ergens parkeert of voor langere tijd achterlaat. Op die manier maak je het stelen van de documenten onmogelijk en vermijd je de rompslomp achteraf. Je moet de documenten dan wel telkens terug bij je hebben, wanneer je de auto gebruikt! Bewaren in je handtas of portefeuille is een handige oplossing. Als je maar onthoudt dat je de originele documenten steeds moet kunnen voorleggen bij een wegcontrole door de politie, zowel in binnen- als buitenland.
2-delig inschrijvingsbewijs
Sinds eind 2013 bestaat het inschrijvingsbewijs uit 2 delen: deel I bewaar je in de auto, deel II wordt apart bewaard (niet in het voertuig). Bij diefstal van één van deze exemplaren kan de dief er niets mee aanvangen, want hiervoor moet hij de 2 delen in zijn bezit hebben. Op deze manier tracht men de diefstal van boorddocumenten in te dijken en de handel hierin een halt toe te roepen (vooral het inschrijvingsbewijs is in trek in het milieu).
Tip
Alhoewel het niet toegelaten is je originele boorddocumenten in de auto te vervangen door kopieën, is het wel handig kopieën achter de hand te houden. Mochten je originele boorddocumenten onverhoopt toch gestolen worden, zullen de kopieën het verkrijgen van de nodige duplicaten vergemakkelijken. Je kan natuurlijk ook een foto van elk boorddocument op je smartphone bewaren.
Ontdek onze tweedehandswagens op Touring CarSelect
Meest recente artikelen
Alles over milieuzones in Portugal
Tout savoir sur la zone de basses émissions de Lisbonne et la vignette dont vous aurez besoin.
Alles over milieuzones, vignetten en zones met beperkte toegang in Frankrijk
Check welke steden een milieuzone of een zone voor beperkt verkeer (ZTL) in Frankrijk hebben. Vermijd boetes en beperkingen met ons handig overzicht.
Camperbusjes vs smalle halfintegralen: wat zijn de verschillen?
Campers vergeleken: de verschillen tussen een camperbusje en een smalle halfintegraalcamper. Foto © Sunlight
Alles over milieuzones en vignetten in Zwitserland
Il n'existe actuellement qu'une zone à faibles émissions en Suisse. Voici les règles pour pouvoir y circuler.
Alles over milieuzones en vignetten in Spanje
En Espagne, les villes peuvent introduire une zone de basses émissions (LEZ ou zona de bajas emisiones (ZBE)). Pour y circuler, vous devez remplir certaines conditions.
Een kerstmarkt combineren met een citytrip?
Volstaat een namiddag of avond op de kerstmarkt niet? Maak er dan een daguitstap of een (lang) weekend van. Geen inspiratie? © Pexels