Alhoewel het handig lijkt kopieën van je boorddocumenten in je voertuig te bewaren en de originele boorddocumenten veilig thuis op te bergen, kunnen we deze handelswijze niet aanraden. Elke automobilist is namelijk verplicht steeds de originele boorddocumenten - dus geen fotokopieën - aan boord van zijn voertuig hebben. Bij een wegcontrole door de politie moet je immers de originele boorddocumenten van de wagen kunnen voorleggen. Kopieën zijn uit den boze, zelfs indien deze getekend en eensluidend verklaard zijn door het betrokken gemeentebestuur.
Tolerantie van de Politie ?
Toch hoor je wel eens dat kopieën voor sommige politiepatrouilles voldoende zijn en dat de politie op dat vlak vrij tolerant is, voor zover men achteraf (binnen de 24 of 48 u.) de originele documenten gaat voorleggen op het politiekantoor. Weet echter dat dit zeker niet de algemene regel is! Wanneer je bij een politiecontrole een of meerdere originele boorddocumenten niet kan voorleggen, loop je steeds het gevaar hiervoor beboet te worden.
Boorddocumenten uit de wagen nemen
Het staat je uiteraard volledig vrij en het is zelfs aan te raden de boorddocumenten niet in de wagen te laten, wanneer je deze ergens parkeert of voor langere tijd achterlaat. Op die manier maak je het stelen van de documenten onmogelijk en vermijd je de rompslomp achteraf. Je moet de documenten dan wel telkens terug bij je hebben, wanneer je de auto gebruikt! Bewaren in je handtas of portefeuille is een handige oplossing. Als je maar onthoudt dat je de originele documenten steeds moet kunnen voorleggen bij een wegcontrole door de politie, zowel in binnen- als buitenland.
2-delig inschrijvingsbewijs
Sinds eind 2013 bestaat het inschrijvingsbewijs uit 2 delen: deel I bewaar je in de auto, deel II wordt apart bewaard (niet in het voertuig). Bij diefstal van één van deze exemplaren kan de dief er niets mee aanvangen, want hiervoor moet hij de 2 delen in zijn bezit hebben. Op deze manier tracht men de diefstal van boorddocumenten in te dijken en de handel hierin een halt toe te roepen (vooral het inschrijvingsbewijs is in trek in het milieu).
Tip
Alhoewel het niet toegelaten is je originele boorddocumenten in de auto te vervangen door kopieën, is het wel handig kopieën achter de hand te houden. Mochten je originele boorddocumenten onverhoopt toch gestolen worden, zullen de kopieën het verkrijgen van de nodige duplicaten vergemakkelijken. Je kan natuurlijk ook een foto van elk boorddocument op je smartphone bewaren.
Ontdek onze tweedehandswagens op Touring CarSelect
Meest recente artikelen
Alles over milieuzones in Portugal
In Portugal is er momenteel enkel een lage emissiezone (LEZ) in Lissabon. Om in die lage emissiezone te rijden, moet je voldoen aan bepaalde voorwaarden.
Alles over milieuzones in Noorwegen
In Noorwegen zijn er steden met een lage emissiezone. Waar bevinden die milieuzones zich en hoe dek je jezelf in?
Rijden met winterbanden, sneeuwkettingen en spijkerbanden in Europa
Hieronder kan je doorklikken naar de landelijke en regionale wetgevingen voor het gebruik van sneeuwbanden, sneeuwkettingen en spijkerbanden binnen Europa. Foto: Gabriel Alenius/Unsplash
Vignetten, toltrajecten en bergpassen in Oostenrijk
Oostenrijk heeft vignetten voor het wegverkeer, er zijn tolwegen waar je apart moet betalen en er is zelfs een zogeheten go-Box nodig als je voertuig meer dan 3,5 ton weegt.
Maak je fiets lenteklaar
Maak je fiets klaar voor het lentezonnetje. Controleer de bandendruk voor minder kans op lekke banden. Reinig en smeer de ketting grondig voor soepel fietsen. Geef remmen extra aandacht—veilig op pad!
LEZ Frankrijk: je Crit’Air ecovignet in 9 gemakkelijke stappen!
Op deze pagina vind je een handige gebruiksaanwijzing om het Franse ecovignet te bestellen.
Waar en wanneer is het druk op de weg in Italië?
De schoolvakanties zijn traditioneel de periodes dat we massaal op vakantie gaan. Veel Belgen blijven in Europa en kiezen voor eigen vervoer. Om naar het zonnige Italië te rijden bijvoorbeeld.