Image
Welke reisdocumenten voor minderjarige kinderen?
Wat zijn de vereiste reisdocumenten voor een kind om te reizen binnen of buiten de EU?

Als het te bezoeken land een paspoort vereist, dan zal je een paspoort moeten voorzien, zelfs voor een pasgeborene. Landen die de gewone identiteitskaart aanvaarden, nemen genoegen met een Kids-ID of een papieren identiteitsbewijs. Beide kunnen op het gemeentehuis aangevraagd worden maar wacht niet tot de laatste minuut want de productie van een Kids-ID kan tot 3 weken duren.

Volgens de website van de overheid kan een kind met een Kids-ID naar alle lidstaten van EU reizen voor zover het vergezeld wordt van een ouder of voogd die zelf in het bezit is van een geldig identiteitsdocument. Met een papieren identiteitsbewijs reis je nog steeds probleemloos binnen de EU maar voor Litouwen, Roemenië en Slovakije heb je een Kids-ID nodig.

Bij twijfel kun je terecht in jouw reisbureau of je kunt de vraag stellen aan de vertegenwoordiging van het land van bestemming (ambassade of consulaat) in België of aan de dienst Reis- en identiteitsdocumenten van de federale overheidsdienst Buitenlandse Zaken in Brussel. Meer info en een lijst van landen vind je hier.

In het geval van verlies, diefstal of beschadiging van de Kids-ID, kan een kind jonger dan 12 jaar onder bepaalde omstandigheden een voorlopig identiteitsbewijs verkrijgen. Opgelet evenwel: dit document wordt niet in alle landen die de Kids-ID erkennen, aanvaard.

Voor reizen buiten Europa is steeds een paspoort nodig, een reisdocument in de vorm van een boekje en als dusdanig niet te verwarren met een identiteitskaart. Het paspoort heeft een geldigheid van 7 jaar (5 jaar voor minderjarigen) en kan in theorie aangevraagd worden vanaf de geboorte. Waar je met een identiteitskaart naar een 50-tal kunt reizen, kun je met een paspoort naar de rest van de wereld. Opgelet evenwel: voor sommige landen heb je een visa nodig. Gelukkig bestaat er een website die jou meteen vertelt of je al dan niet een visum nodig hebt voor het land dat je wenst te bezoeken. Klik hier voor de landenlijst en nog meer nuttige reisinformatie.