Image

Het is een tijdje stil geweest rond Honda's populaire Hornet. Maar met de compleet nieuwe Honda CB750 Hornet is hij helemaal terug van weggeweest.

De originele Honda CB600F Hornet uit 1998 groeide in Europa om tal van redenen uit tot een enorm populaire motor. Na meerdere updates en generaties dook de naam ‘Hornet’ even in een winterslaap. Maar nu is hij helemaal terug, als de compleet nieuwe Honda CB750 Hornet.

Honda CB750 Hornet


Van vier naar twee

Het gloednieuwe motorblok van de Hornet is verrassend genoeg geen vier- maar een compactere tweecilinder: een 755cc unicam paralleltwin met 92 pk aan piekvermogen en 75 Nm koppel. Met een rijklaar gewicht van 190 kg pronkt de nieuwkomer met een erg knappe vermogen-gewichtsverhouding van 0,49 pk per kg.

Een 270°-krukas zorgt voor het nodige gevoel en karakter, terwijl een assist-/slipperkoppeling gecombineerd wordt met een zesbak. Ook aan elektronische rijhulpjes geen gebrek: dankzij Throttle By Wire (TBW) heeft de Hornet drie rijmodi (plus een USER-modus), en verder is er Honda Selectable Torque Control (HSTC, instelbaar in drie niveaus) en Wheelie Control (motorvermogen instelbaar op drie niveaus en afstelling van de motorrem).

Honda CB750 Hornet


High-end

Die rijhulpjes kan je bijregelen middels een nagelnieuw 5-inch tft-kleurenscherm, dat via Honda’s Smartphone Voice Control-systeem zowel aan je Android- als iOS-smartphone gelinkt kan worden. Alle verlichting is led; de richtingaanwijzers zijn zelfdovend en zijn voorzien van een noodstopsysteem (ESS). Allemaal zaken die je eerder op een dure motor zou verwachten, en niet op eentje die nog geen 8.000 euro kost. Toch speelt Honda het klaar. Mooi.


Pretmaker

Het nieuwe blok is méér dan het hart van de nieuwe Hornet, het is er ook de ziel van. Met andere woorden: er is niet alleen vermogen, maar ook karakter. De vrees dat dit blok door zijn hoge vermogen ook een piekerige jongen zou zijn, bleek ongegrond. Op de lege bochtige wegen van de Spaanse sierra’s toonde de paralleltwin zich niks minder dan uitmuntend. Sterk onderin, waarna het in één rechte lijn naar de piek van het vermogen gaat. Kracht te koop over de ganse (rechte) lijn dus, en dat betekent dat je bijzonder schakkellui kan rijden.

Fotograaf: CIRO MEGGIOLARO | Copyright: info@ciromeggiolaro.com


Leuke optie

Na een paar kilometer begon het te dagen dat je op deze Hornet beter een versnelling minder afschakelt dan op de doorsnee middenklasse naked. Omdat de Honda zich net zo vlot op gang trekt in een hogere versnelling. Het gaat even snel vooruit, maar je hoeft niet op te schakelen of te shortshiften. Ook dat schakelen kostte trouwens niet al te veel tijd, want Honda heeft een perfect werkende quickshifter in zijn optiepakket. En die zat zowaar op onze testmotor. Zonder hier al te diep in te gaan op de drie optiepakketten van de Hornet, geven we toch even mee dat we die quickshifter er zonder twijfel bij zouden kopen. Kost 290 euro, maar daarmee zit je nog altijd maar net boven de kaap van de 8.000 euro, en het ding werkt perfect in beide richtingen.

Honda CB750 Hornet


Goede balans

De Hornet biedt een goed compromis tussen comfort en sportiviteit. Kan het beter? Ongetwijfeld. Op de bovenste plank bij Öhlins ligt er nog een en ander dat de Showa’s overtreft qua werking en instelbaarheid. En Brembo kan zonder twijfel beter bieden dan de dubbele schijven met Nissin-klauwen die er nu op zitten. Alleen: die deden het tijdens deze test gewoon goed, met de juiste combinatie van kracht en doseerbaarheid. Weet je, dit is een motor met een bijzonder scherpe prijs. Honda heeft niet geprobeerd om de ultieme naked te bouwen. Ze willen met de Hornet een zo goed mogelijke motor brengen tegen de laagst haalbare prijs. En het lijdt geen twijfel dat ze daarin geslaagd zijn.

Honda CB750 Hornet

Meer info op www.fl.honda.be/motorcycles en op www.motorprijzen.be.

Onder het zadel:

  • Motor: vloeistofgekoelde 755cc paralleltwin
  • Vermogen: 92 pk
  • Topsnelheid: 205 km/u
  • Rijklaar gewicht: 190 kg
  • Zadelhoogte: 795 mm
  • Verbruik: 4,35 l/100 km
  • Prijs: vanaf 7.799 euro