Image
Veiliger verkeer dankzij ‘automodus’ op je smartphone
De Britse regering ijvert ervoor dat fabrikanten van smartphones standaard ‘automodus’ toevoegen aan hun toestellen.

De vliegtuigmodus op smartphones en tablets is genoegzaam bekend maar iets vergelijkbaars bestaat ook voor weggebruikers op de grond: fietsers, motorrijders, automobilisten, vrachtwagenchauffeurs enzovoorts.

De gevaren van het gebruik van de smartphone achter het stuur kunnen niet ontkend worden maar toch laten we ons te makkelijk verleiden om toch nog snel een sms’je te beantwoorden of de krant te lezen als het licht op rood staat. Het hoeft bijgevolg geen betoog dat het een pak veiliger is als we de smartphone niet zouden gebruiken tijdens het rijden. Dat is niet alleen veiliger voor de chauffeur en de inzittenden maar ook voor de omringende weggebruikers.

Automodus als standaard optie bij smartphones

Volgens de Britse krant The Guardian plant de Britse regering een aftastend gesprek met de fabrikanten van smartphones en tablets. Streefdoel is de standaardvoorziening van de ‘automodus’ (nu reeds het geval op de Windows Phone). Daarnaast kijkt men in het V.K. ook naar een aanpassing van de wetgeving op dit vlak. Zo zouden de boetes voor het verkeerdelijk gebruik van de smartphone in de auto tegen volgende zomer minstens verdubbelen.

‘Automodus’ zorgt ervoor dat je enkel nog handenvrij kan bellen; alle gebruikelijke meldingen van apps, sms’jes en andere berichten worden niet doorgelaten tot het voertuig is geparkeerd. Wie een Windows Phone heeft, beschikt reeds standaard over deze functie. Deze modus kan je ook zodanig instellen dat je geen telefoons binnenkrijgt en dat er automatisch wordt geantwoord. Ook wie sms’t krijgt automatisch een berichtje dat de gebruiker zelf kan instellen. Zoals bijvoorbeeld: ‘Ik ben momenteel aan het rijden, ik contacteer je zo snel mogelijk.

Handsfree Carkit

In België is het gebruik van de telefoon in de auto enkel via handsfree toegelaten. Telefoneren mag dus, maar je mag de telefoon in kwestie niet in je handen houden. Artikel 8.4 van de Belgische wegcode, stipuleert letterlijk: “Behalve wanneer zijn voertuig stilstaat of geparkeerd is, mag de bestuurder geen gebruik maken van een draagbare telefoon die hij in de hand houdt.” Doch net als in het V.K. wordt ook bij ons het gebruik van oortjes of een handsfree kit niet langer als ‘volkomen veilig’ beschouwd.

Een niet onbelangrijke kanttekening: het gebruik van een handsfree set pleit de gebruiker niet altijd vrij. Volgens de wegcode moet je je voertuig ook ‘voortdurend goed in de hand hebben’. Anders gezegd: als je toch wordt afgeleid – ook al heb je de telefoon niet in je hand – dan kan je daar alsnog voor beboet worden. In het verlengde van deze logica: de smartwatch mag je dan niet in je hand houden, dergelijke gadgets kunnen uiteraard ook de aandacht afleiden.

Het invoeren van de standaard voorziene automodus zou voor alle genoemde toestellen soelaas kunnen bieden. Althans, als de gebruiker ook bereid is deze functie te gebruiken want een wettelijk kader is er vooralsnog niet. Wordt vervolgd.

Deel deze inhoud