In Europa zijn er een aantal verkeersregels (voorrang, snelheidsbeperkingen, parkeren etc.) die in belangrijke mate afwijken van de Belgische wetgeving of de internationale regels.
Hieronder vind je de regels (snelheidsbeperking, kinderzitjes etc.) die specifiek zijn voor Kroatië.
Snelheidsbeperkingen

- Binnen de bebouwde kom: 50 km/u.
- Buiten de bebouwde kom: op sommige wegen voor snel verkeer die aan bepaalde voorwaarden voldoen kan 80 km/u toegelaten worden. In dat geval zal dit met borden worden aangegeven.

- Voor jonge bestuurders (tot 24 jaar) geldt een limiet van 120 km/u op autosnelwegen, 100 km/u op wegen voor snel verkeer en 80 km/u op andere wegen.
- Bij het slepen van een defect voertuig: maximum 40 km/u
- De volgende voertuigen hebben altijd voorrang: bussen, hulpdiensten, politie.
Lichten
- Voertuigen moeten 's nachts en bij slecht zicht hun dimlicht aanhebben. Deze lichten moeten ook overdag branden in de winter, van de laatste zondag van oktober tot de laatste zondag van maart (boete van 300 HKR).
- Motorfietsen en scooters moeten het hele jaar door dag en nacht hun lichten voeren.
- Het is ook verplicht om reservelampen voor het voertuig te hebben; dit geldt niet als het voertuig is uitgerust met xenon-, neon-, LED- of soortgelijke lichten.

Alcohol en drugs
- Het maximaal toegestane alcoholgehalte in het bloed is 0,5 promille.
- Voor bestuurders jonger dan 24 jaar en voor bestuurders van voertuigen met een maximum toegelaten gewicht van meer dan 3500 kg geldt echter zero tolerance.
- Zero tolerance voor drugs.
Telefoon
Het is strikt verboden om je telefoon te gebruiken achter het stuur. Handsfree bellen is wel toegestaan.
Kinderen

- Kinderen van minder dan 2 jaar moeten in Kroatië vervoerd worden in een gehomologeerd beveiligingssysteem dat aangepast is aan hun grootte en dat zowel vooraan als achteraan mag geplaatst worden.
- Zijn de kinderen 2 tot 4 jaar, dan moeten ze achteraan geplaatst worden in een gehomologeerd beveiligingssysteem dat aangepast is aan hun grootte.
- Kinderen van 5 tot minder dan 12 jaar moeten achteraan plaatsnemen en de veiligheidsgordel dragen. Zo nodig (afhankelijk van hun grootte) moet een verhogingskussen gebruikt worden.
Ongeval
Bij een ongeval moet je de politie bellen om een proces-verbaal op te stellen. De politie stelt dus de schade vast en de betrokken personen verschijnen binnen de 24 uur voor een rechtbank. Als er een boete moet worden betaald, gebeurt dat ter plekke.

Fietsers
Om op de weg te fietsen, moet een fietser minimum 14 jaar zijn (of 9 jaar indien vergezeld van een fietser ouder dan 16 jaar). Het is verplicht om een fietshelm te dragen tot 16 jaar. Een fluorescerend hesje is verplicht ’s nachts, maar ook overdag wanneer de zichtbaarheid beperkt is.

Verplichte uitrusting
- Aan boord van elke auto moet zich een reflecterend vestje bevinden. De bestuurder is verplicht dit te dragen wanneer hij bij een noodgeval uit zijn voertuig moet stappen. Die verplichting geldt zowel overdag als 's nachts en op alle wegen, ook in de bebouwde kom.
- Als je een aanhangwagen of caravan trekt met je wagen, moet je verplicht twee gevarendriehoeken aan boord hebben.
Zie ook: verkeerswetgeving in Europa
Touring staat voor je klaar in heel Europa
Reis je met de auto, motor of camper in Europa? Weet dat pech krijgen onderweg of op je bestemming je vakantieplannen danig kan verstoren. Denk dus tijdig aan een Touring bijstandsverzekering zoals onze nieuwe Go Buitenland formule. Waar je je ook bevindt in Europa, bel ons op en je wordt meteen weer op weg geholpen door een van onze bijstandspartners.
Contact
Heb je nog een vraag en ben je Touring-klant? Neem dan contact op met Touringinfo. Je kunt de dienst bereiken op het nummer +32 2 286 33 84 tijdens kantooruren of via mail: touringinfo@touring.be.
Informeer je over onze producten voor pechverhelping, reisbijstand, annulatieverzekering en fietsbijstand.
Meest recente artikelen
Koopgids: is de gravelbike een gulden middenweg tussen racefiets en mountainbike?
Gravelbikes voelen zich thuis op en naast de weg.
Getest: Origine Help, de sportieve elektrische fiets die je meer doet fietsen
Het Noord-Franse merk Origine lanceert de Help als gravelbike met trapondersteuning.
Batterijen van elektrische auto's, duur en fragiel?
Private lease, de budgetvriendelijke oplossing in 10 punten
De compacte modellen van Hyundai
Partnerinfo - Je bent nog niet klaar voor een Plug-in Hybride of volledig elektrische wagen? Geen probleem. Benzinewagens blijven immers ook de komende jaren nog een vaste waarde.
Koga Colmaro Extreme gravelbike getest: veelzijdig en avontuurlijk
Koga heeft een familie van gravelbikes, die luisteren naar de naam Colmaro.