Image

In Europa zijn er een aantal verkeersregels (voorrang, snelheidsbeperkingen, parkeren etc.) die in belangrijke mate afwijken van de Belgische wetgeving of de internationale regels.


Hieronder vind je de regels (snelheidsbeperking, kinderzitjes etc.) die specifiek zijn voor Kroatië
.


Snelheidsbeperkingen

Kroatië flitspaal
Hou je strikt aan de snelheidsbeperkingen waar aangegeven en blijf gespaard van boetes.
 • De minimumsnelheid op autosnelwegen is 60 km/h. Bij een nat wegdek moet je als bestuurder je snelheid aanpassen.
 • Voor jonge bestuurders (tot 24 jaar) geldt een limiet van 120 km/u op autosnelwegen, 100 km/u op wegen voor snel verkeer en 80 km/u op andere wegen.
 • Bij het slepen van een defect voertuig: maximum 40 km/u
 • De volgende voertuigen hebben altijd voorrang: bussen, hulpdiensten, politie.

Lichten

 • Voertuigen moeten 's nachts en bij slecht zicht hun dimlicht aanhebben. Deze lichten moeten ook overdag branden in de winter, van de laatste zondag van oktober tot de laatste zondag van maart (boete van 300 HKR).
 • Motorfietsen en scooters moeten het hele jaar door dag en nacht hun lichten voeren.
 • Het is ook verplicht om reservelampen voor het voertuig te hebben; dit geldt niet als het voertuig is uitgerust met xenon-, neon-, LED- of soortgelijke lichten.
Het gebruik van de gsm of smart phone achter het stuur is verboden.

Alcohol en drugs

 • Het maximaal toegestane alcoholgehalte in het bloed is 0,5 promille.
 • Voor bestuurders jonger dan 24 jaar en voor bestuurders van voertuigen met een maximum toegelaten gewicht van meer dan 3500 kg geldt echter zero tolerance.
 • Zero tolerance voor drugs.

Telefoon

Het is strikt verboden om je telefoon te gebruiken achter het stuur. Handsfree bellen is wel toegestaan.

Kinderen

Kinderen moeten tot hun 4 jaar in een gehomologeerd beveiligingssysteem zitten in de auto.
 • Kinderen van minder dan 2 jaar moeten in Kroatië vervoerd worden in een gehomologeerd beveiligingssysteem dat aangepast is aan hun grootte en dat zowel vooraan als achteraan mag geplaatst worden.
 • Zijn de kinderen 2 tot 4 jaar, dan moeten ze achteraan geplaatst worden in een gehomologeerd beveiligingssysteem dat aangepast is aan hun grootte.
 • Kinderen van 5 tot minder dan 12 jaar moeten achteraan plaatsnemen en de veiligheidsgordel dragen. Zo nodig (afhankelijk van hun grootte) moet een verhogingskussen gebruikt worden.

Ongeval

Bij een ongeval moet je de politie bellen om een proces-verbaal op te stellen. De politie stelt dus de schade vast en de betrokken personen verschijnen binnen de 24 uur voor een rechtbank. Als er een boete moet worden betaald, gebeurt dat ter plekke.

Kinderen jonger dan 16 jaar moeten verplicht een fietshelm dragen.

Fietsers

Om op de weg te fietsen, moet een fietser minimum 14 jaar zijn (of 9 jaar indien vergezeld van een fietser ouder dan 16 jaar). Het is verplicht om een fietshelm te dragen tot 16 jaar. Een fluorescerend hesje is verplicht ’s nachts, maar ook overdag wanneer de zichtbaarheid beperkt is.

Verplicht aan boord: een fluorescerend hesje

Verplichte uitrusting

 • Aan boord van elke auto moet zich een reflecterend vestje bevinden. De bestuurder is verplicht dit te dragen wanneer hij bij een noodgeval uit zijn voertuig moet stappen. Die verplichting geldt zowel overdag als 's nachts en op alle wegen, ook in de bebouwde kom.
 • Als je een aanhangwagen of caravan trekt met je wagen, moet je verplicht twee gevarendriehoeken aan boord hebben.

Zie ook: verkeerswetgeving in Europa

Touring staat voor je klaar in heel Europa

Reis je met de auto, motor of camper in Europa? Weet dat pech krijgen onderweg of op je bestemming je vakantieplannen danig kan verstoren. Denk dus tijdig aan een Touring bijstandsverzekering zoals onze nieuwe Go Buitenland formule. Waar je je ook bevindt in Europa, bel ons op en je wordt meteen weer op weg geholpen door een van onze bijstandspartners.

Contact

Heb je nog een vraag en ben je Touring-klant? Neem dan contact op met Touringinfo. Je kunt de dienst bereiken op het nummer +32 2 286 33 84 tijdens kantooruren of via mail: touringinfo@touring.be.

Informeer je over onze producten voor pechverhelping, reisbijstand, annulatieverzekering en fietsbijstand.

Je kind leren autorijden

Het is zover: je kind slaat zijn vleugels uit ... en leert autorijden. Heb je besloten om zijn of haar begeleider te zijn? Informeer je dan grondig over het leerproces vóór je hieraan begint.

Rijbewijs: welke opleidingen volgen?

Sinds de zesde staatshervorming behoort de rijopleiding tot de bevoegdheden van de Gewesten. Met als gevolg dat de manier waarop je je rijbewijs haalt enigszins anders is in de drie Gewesten. We zetten even alles op een rijtje, Gewest per Gewest …