In Europa zijn er een aantal verkeersregels (voorrang, snelheidsbeperkingen, parkeren etc.) die in belangrijke mate afwijken van de Belgische wetgeving of de internationale regels.
Hieronder vind je de regels, zoals snelheidsbeperkingen, gebruik van de GPS, kinderzitjes etc., die specifiek zijn voor Zwitserland.
- Snelheidsbeperkingen
- Voorrang
- Voorrangsregels in de bergen
- Inhalen en kruisen
- Stilstaan en parkeren
- Reddingsstrook
- Waarschuwingssignaal
- Verplichte aan boord
- Kinderen
- Fietsers
- Lichten
- Alcohol en drugs
- Radardetectoren
- Verkeersborden - en lichten
Snelheidsbeperkingen
- (*) minimum snelheid 80 km/u
- (**) Met een aanhangwagen of caravan met een maximum toegelaten gewicht tot 3,5T mag je op autosnelwegen en expreswegen 100 km/h rijden indien het trekkende voertuig, de aanhangwagen/caravan en de wielen voor deze snelheid gehomologeerd zijn.
Op autosnelwegen met minstens 3 rijstroken in dezelfde richting mag de uiterst linkse strook enkel gebruikt worden door voertuigen waarmee sneller dan 100 km/u mag gereden worden.
Voorrang
- Tenzij door de signalisatie anders is aangeduid, moet aan de rotondes voorrang verleend worden aan elk voertuig dat op de rotonde rijdt. Wie de rotonde wil verlaten, moet dit met de knipperlichten aanduiden.
- Hulpdiensten en de politie hebben altijd voorrang wanneer hun sirene en zwaailichten aanstaan, zelfs bij rood licht.
- Trams hebben voorrang in alle omstandigheden zelfs op voetgangers,, behalve als ze van een secundaire weg een hoofdweg oprijden.
- Binnen de bebouwde kom hebben voertuigen van het openbaar vervoer die een bushalte verlaten voorrang.
- Wanneer schoolbussen stilstaan en hun lichten knipperen, mogen bestuurders ze met lage snelheid en grote voorzichtigheid passeren en moeten zij zo nodig stoppen.
- Op een rijbaan die te smal is om twee voertuigen te laten kruisen, heeft het zwaarste voertuig voorrang (een zwaar motorvoertuig heeft voorrang op een lichter motorvoertuig, een autocar heeft voorrang op een vrachtwagen). Tussen voertuigen van dezelfde categorie moet degene die zich het dichtst bij een uitwijkplaats bevindt, achteruit rijden.
- Een tram die midden op de rijbaan stilstaat, moet langs rechts ingehaald worden wanneer er een vluchtheuvel is voor de in- en uitstappende reizigers. Is er geen vluchtheuvel, dan mag de tram enkel langs links ingehaald worden. Zo dit niet mogelijk is, moet de bestuurder wachten.. Zo dit niet mogelijk is, moet de bestuurder wachten.
Voorrangsregels in de bergen of op hellingen
- Dalende voertuigen moeten hun snelheid beperken en achteruitrijden wanneer twee voertuigen elkaar niet kunnen kruisen. Tenzij het stijgende voertuig dichter bij een uitwijkpunt staat.
- Op sommige bergwegen is, gedurende bepaalde uren, het verkeer slechts in één enkele richting toegelaten. Die uren staan aangegeven aan beide uiteinden van de weg.
- Op sommige bergroutes vind je het onderstaande bord:
Dit bord duidt op een bergpostweg (Bergpoststrasse). Op deze weg hebben postautos en lijnbussen, net als politie- en hulpvoertuigen, voorrang bij het kruisen en op kruispunten. Op het signaal (drieklankhoorn of meertonige claxon) van een zo’n voertuig, moet je dus soms achteruitrijden of je voertuig verplaatsen om hem doorgang te verlenen.
Inhalen en passeren
Een tram die midden op de rijbaan stilstaat, moet van rechts worden ingehaald als er een vluchtheuvel als in- en uitstapplaats is. Anders mag de tram alleen van links worden gepasseerd. Als dit niet mogelijk is, moet de bestuurder wachten.
Een schoolbus, die met gele knipperlichten aan, aan zijn halte gestopt is, mag je maar heel langzaam voorbijsteken en, indien nodig, moet je stoppen.
Op een kruispunt zonder zicht, dat geen verkeerslichten heeft en niet door de politie wordt geregeld, is inhalen alleen toegestaan voor voertuigen die op de hoofdweg rijden.
Voor tweewielers is het verboden om zich tussen de rijen auto’s te begeven om een file of langzaam verkeer te ontwijken. Fietsers moeten een veilige afstand houden, en dat geldt uiteraard ook voor weggebruikers uit het buitenland.
Op autosnelwegen en semi-snelwegen is rechts inhalen alleen toegestaan:
- wanneer het verkeer op parallelle rijstroken rijdt
- wanneer er voorsorteerstroken zijn met voor elke rijstrook een andere richting aangegeven
- op opritten tot het einde van de dubbele streep op de rijbaan
- op uitrijstroken
Parkeren en stilstaan
Parkeren is verboden:
- Tegen de rijrichting in. Dat geldt ook voor parkeervakken tegen de rijrichting. In een straat met eenrichtingsverkeer mag je wel aan de linkerkant parkeren.
- waar een gele markering is aangebracht (b.v. een onderbroken gele streep met kruisen aan de rand van de rijbaan);
- op minder dan 50 meter van een overweg die buiten de bebouwde kom gelegen is, en op minder dan 20 meter van een overweg binnen de bebouwde kom;
- langs een weg die grenst aan een fietsstrook.
- op een brug
Stilstaan en parkeren is verboden:
- Waar de zichtbaarheid niet goed is (zoals na een scherpe bocht of boven aan een heuvel) of het overige verkeer hindert.
- Langs een gele doorlopende lijn;
- Op wegen met een witte volle enkele of dubbele witte streep, behalve wanneer er minstens 3 m is tussen de wagen en de streep.
- In doorgangen, tunnels en smalle doorgangen;
- Voor een brandweerkazerne;
- Op minder dan 10 meter van een bord dat een halte voor het openbaar vervoer aangeeft;
- Voor de inrit van de hulpdiensten.
In smalle straten is het stilstaan daarentegen toegelaten op het trottoir, op voorwaarde een ruimte van minstens 1,50 meter breed vrij te laten voor de voetgangers.
Het is toegestaan om de nacht door te brengen in je voertuig, maar let op: in sommige regio’s, vooral in toeristische steden, is dat verboden. Behalve op plaatsen waar een signalisatie het parkeren en/of het verblijf uitdrukkelijk toelaat of verbiedt, is het aan te raden ter plaatse informatie in te winnen.
Bij het parkeren op een helling moet je de auto dubbel beveiligen:
- Met de handrem en door een wiel tegen het voetpad te draaien of je wagen in de laagste versnelling te zetten.
- Parkeer je op een erg steile helling dan moet je achter de wielen wielblokken of stenen of houtblokken e.d. leggen.
Reddingstrook
Bij file (stapvoets verkeer) zijn chauffeurs verplicht om op autosnelwegen en wegen met twee rijbanen, een nooddoorgang vrij te maken voor de hulpdiensten. Daarvoor moeten de bestuurders in de linkerrijstrook zo veel mogelijk naar links uitwijken en de bestuurders in de andere rijstroken moeten naar rechts uitwijken. Je mag niet op de pechstrook rijden behalve om een voertuig van de hulpdiensten of de politie te laten passeren. Moto’s mogen niet rijden of inhalen op de reddingsstrook.
Waarschuwingssignalen
- Een geluidssignaal moet gebruikt worden gebruikt als de verkeersveiligheid dit vereist. Buiten de bebouwde kom moeten bestuurders claxonneren vóór scherpe bochten met beperkt zicht.
- Na zonsondergang mag alleen met lichten worden gewaarschuwd, behalve in geval van gevaar.
- Onnodig en overdreven gebruik van waarschuwingssignalen is verboden, vooral wanneer er tegenliggers zijn.
Verplicht aan boord
- Een geel fluorescerend hesje
- De gevarendriehoek. Hij moet binnen handbereik van de chauffeur liggen en dus niet in de koffer. Hij moet op minstens 100 meter achter het voertuig geplaatst worden op wegen met snel verkeer, en op minstens 50 meter op andere wegen. Indien het voertuig op de pechstrook staat, moet de driehoek op de rechter rand ervan geplaatst worden.
Kinderen
Kinderen tot 12 jaar moeten vervoerd worden in een goedgekeurd bevestigingssysteem (kinderzitje, verhogingskussen, …) dat aan hun grootte en gewicht is aangepast. Voor kinderen die meer dan 1,50 m groot zijn, volstaat evenwel de veiligheidsgordel.
Fietsers
Fietsen die op een fietsenrek achteraan het voertuig worden vervoerd mogen zijdelings tot maximum 20 cm buiten de omtrek van het voertuig uitsteken, op voorwaarde dat de totale breedte niet meer dan 2 meter bedraagt.
Lichten
- Je moet je dimlichten verplicht aansteken, ook overdag.
- Mistlichten mogen enkel gebruikt worden bij bepaalde weersomstandigheden (zichtbaarheid minder dan 50 meter).
- De noodlichten (gelijktijdig gebruik van alle richtingaanwijzers) mogen gebruikt worden bij het slepen op een autosnelweg of semi-autosnelweg, of bij een plotse vertraging van het verkeer ingevolge opstopping of ongeval.
Alcohol en drugs
Het is strikt verboden om te rijden onder invloed van drank en/of drugs. Is strafbaar en kan een boete of het intrekken van het rijbewijs opleveren:
- 0,5 promille alcoholgehalte in het bloed ).
- 0,1 pro mille onder andere voor leerling bestuurders, bestuurders die sinds kort hun rijbewijs hebben en professionele chauffeurs.
- Onder invloed van drugs zijn.
Radardetectoren
Het is strikt verboden een GPS-systeem te gebruiken of zelfs maar bij zich te hebben dat informatie bevat over de locaties van snelheidscontroles of rood-lichtcamera's.
Verkeerslichten en -borden
- Een knipperende groene pijl betekent dat je in de richting van de pijl mag afdraaien en dat je voorrang hebt.
- Een groene pijl met een knipperend geel licht betekent dat je mag draaien, maar dat je voorrang moet geven aan overstekende voetgangers. Als de pijl naar links gericht is en het gele licht knippert, mag je naar links afslaan, maar je moet ook voorrang geven aan het verkeer dat uit de andere richting komt.
- Verkeersborden die de richting en de steden aanwijzen, zijn op secundaire wegen wit met zwarte letters. Op hoofdwegen zijn het blauwe borden met witte letters.
Zie ook: verkeerswetgeving in Europa
Touring staat voor je klaar in heel Europa
Reis je met de auto, motor of camper in Europa? Weet dat pech krijgen onderweg of op je bestemming je vakantieplannen danig kan verstoren. Denk dus tijdig aan een Touring bijstandsverzekering zoals onze nieuwe Go Buitenland formule. Waar je je ook bevindt in Europa, bel ons op en je wordt meteen weer op weg geholpen door een van onze bijstandspartners.
Contact
Heb je nog een vraag en ben je Touring-klant? Neem dan contact op met Touringinfo. Je kunt de dienst bereiken op het nummer +32 2 286 33 84 tijdens kantooruren of via mail: touringinfo@touring.be.
Informeer je over onze producten voor pechverhelping, reisbijstand, annulatieverzekering en fietsbijstand.
Meest recente artikelen
Een geslaagde herfstvakantie voor snelle beslissers
Les vacances d'automne arrivent et vous n'avez encore rien prévu? Les possibilités ne manquent pas. Trouvez de l’inspiration grâce ces conseils pour des sorties près de chez vous ou un peu plus loin.
Halloween 2024 in eigen land: van gezellig tot angstaanjagend
Halloween is in België uitgegroeid tot een groots evenement met activiteiten voor alle leeftijden. Van pretparken in halloweenstijl tot huiveringwekkende wandelingen en spookachtige kastelen, er is voor elk wat wils. Ontdek de leukste bestemmingen en beleef een onvergetelijke Halloween!
Touring autozoektochten
Ken je streek is een nieuwe rubriek in Touring Magazine. Leer België beter kennen via onze quizvragen hieronder.
De Brabantse Kouters: stille, eeuwenoude landschappen
De Brabantse Kouters vormen een rustige regio in het noordwesten van Vlaams-Brabant. Onze route voert je door een gevarieerd landschap, met stops bij een aantal beroemde brouwerijen.
Een tweedehands auto kopen: waarop moet je letten?
Acheter une voiture, qu'elle soit neuve ou d'occasion, n'est pas une mince affaire. Voici quelques pistes et conseils pour bien choisir.
Een tweedehands elektrische auto kopen: hoe maak je de juiste keuze?
Autonomie, état de la batterie, recharge... Tout ce à quoi vous devez penser avant d'acheter une voiture électrique d'occasion.