Image
Portugal
In Europa zijn er een aantal verkeersregels (voorrang, snelheidsbeperkingen, parkeren etc.) die in belangrijke mate afwijken van de Belgische wetgeving of de internationale regels.


Hieronder vind je de regels (snelheidsbeperkingen, voorrangsregels, etc.) die specifiek zijn voor Portugal.


bord achteraan de auto Portugal
Markeringsbord voor uitstekende lading. © Direccion General de Trafico


 • Wanneer de lading achteraan uitsteekt, hoe weinig ook, moet ze steeds gesignaleerd worden door middel van een rood-wit gestreept bord. Een markeringsbord voor uitstekende lading is gemaakt van reflecterend aluminium of plastic. Het waarschuwingsbord meet 50 x 50 cm en is wit met 3 rode diagonale strepen.


Een alcoholtester.


 • Het is strikt verboden om te rijden onder invloed van drank en/of drugs (0,5 promille alcoholgehalte in het bloed is strafbaar en kan een boete of het intrekken van het rijbewijs opleveren).
 • Het is strikt verboden om je telefoon te gebruiken achter het stuur. Handsfree bellen is wel toegestaan.


Inhalen

 • Als je wordt ingehaald, moet je zo veel mogelijk aan de rechterkant van de weg gaan rijden en mag je niet versnellen.
 • Je mag een stilstaande tram alleen voorbijrijden als er een vluchtheuvel voor in- en uitstappende passagiers aanwezig is.
 • Automobilisten die een fietser inhalen, moeten een zijdelingse afstand tot de fietser aanhouden van minstens 1,5 m.


Parkeren

 • In de centra van de grotere steden, zoals Lissabon, Porto, Setúbal en Albufeira, moet je betalen om te mogen parkeren.
 • Parkeren kan in blauw gemarkeerde gebieden met een parkeerschijf, die onder andere verkrijgbaar is bij politiebureaus.
 • Parkeren is verboden op de volgende plaatsen: binnen 5 m van kruispunten of bochten als je voertuig mogelijk niet op tijd te zien is. Binnen 3 m van een tramhalte en binnen 10 m van een bushalte. Ter hoogte van een gele streep langs de weg of stoep. Binnen 10 m van een spoorwegovergang. Binnen 5 m van een tankstation.


Voorrangsregels

 • Bussen, hulpdiensten en politie hebben altijd voorrang.
 • Aan een kruispunt geldt voorrang van rechts, behalve als dat anders staat aangeduid op de signalisatie. De signalisatie op de weg voldoet meestal aan de Europese normen: de wegcode in Portugal is dus erg vergelijkbaar met die in België. Wanneer je een boete krijgt van de politie moet je die ter plaatse betalen.


Snelheidsbeperkingen in Portugal

Hou je strikt aan de snelheidsbeperkingen waar aangegeven en blijf gespaard van boetes.


In de bebouwde kom is de snelheid beperkt tot 50 km/u (bromfietsen: 40 km/u).

Buiten de bebouwde kom hangt de toegelaten snelheid af van je voertuig en de weg waarop je rijdt. Overzicht hieronder:


snelheidsbeperkingen Portugal
De snelheidsbeperkingen in Portugal.


De maximumsnelheden worden overal goed met borden aangegeven. Op autosnelwegen geldt een minimumsnelheid van 50 km/h.


Fietsers

 • Kinderen tot 7 jaar mogen alleen op de fiets worden vervoerd in een voor hen geschikt kinderzitje. Ze moeten ook verplicht een helm dragen. Dit geldt niet voor baby's.

Zie ook: verkeerswetgeving in Europa


Touring staat voor je klaar in heel Europa

Straks met de auto op vakantie naar Portugal? Weet dat pech krijgen onderweg of op je bestemming je vakantieplannen danig kan verstoren. Denk dus tijdig aan een Touring bijstandsverzekering zoals onze nieuwe Go Europa formule. Waar je je ook bevindt in Europa, bel ons op en je wordt meteen weer op weg geholpen door een van onze bijstandspartners.

Contact

Heb je nog een vraag en ben je Touring-lid? Neem dan contact op met Touringinfo. Je kunt de dienst bereiken op het nummer +32 2 286 33 84 op werkdagen tussen 9 en 12u en tussen 14 en 17u of via mail: touringinfo@touring.be.

Informeer je over onze producten voor pechverhelping, reisbijstand, annulatieverzekering en fietsbijstand.

Italië: de smaken en aroma’s van Lombardije

Partnerinfo - Italië leent zich bij uitstek voor roadtrips. Alleen op die manier kom je in de mooiste en meest verrassende plekjes terecht. In deze reeks gaan we op bezoek in 5 regio’s en maken we ook tijd voor de regionale keuken én een goed glas wijn. © inLombardia

Ontdek Noord-Italië: vijf thematische roadtrips

Partnerinfo - Italië leent zich bij uitstek voor roadtrips. Alleen op die manier kom je in de mooiste en meest verrassende plekjes terecht. In deze reeks gaan we op bezoek in 5 regio’s en maken we ook tijd voor de regionale keuken én een goed glas wijn. © Felix Van Lantschoot