Image
Portugal

In Europa zijn er een aantal verkeersregels (voorrang, snelheidsbeperkingen, parkeren etc.) die in belangrijke mate afwijken van de Belgische wetgeving of de internationale regels.


Hieronder vind je de regels (snelheidsbeperkingen, voorrangsregels, etc.) die specifiek zijn voor Portugal.

Snelheidsbeperkingen

Hou je strikt aan de snelheidsbeperkingen waar aangegeven en blijf gespaard van boetes.
  • In de bebouwde kom is de snelheid beperkt tot 50 km/u (bromfietsen: 40 km/u).
  • Toegelaten snelheid buiten de bebouwde kom. Overzicht hieronder:
  • De maximumsnelheden worden overal goed met borden aangegeven. Op autosnelwegen geldt een minimumsnelheid van 50 km/h.

Inhalen

  • Als je wordt ingehaald, moet je zo veel mogelijk aan de rechterkant van de weg gaan rijden en mag je niet versnellen.
  • Je mag een stilstaande tram alleen voorbijrijden als er een vluchtheuvel voor in- en uitstappende passagiers aanwezig is.
  • Automobilisten die een fietser inhalen, moeten een zijdelingse afstand tot de fietser aanhouden van minstens 1,5 m.
  • In smalle straten waar inhalen moeilijk is, moet het voertuig dat zich het dichtst bij een inhaalplaats bevindt, deze inrijden en zo nodig achteruitrijden. Indien twee voertuigen zich op gelijke afstand van een inhaalplaats bevinden, moet het lichtste voertuig deze inrijden of achteruitrijden.
  • Op een heuvel moet het voertuig dat omhoog gaat voorrang verlenen aan het voertuig dat naar beneden gaat. In alle omstandigheden hebben motorvoertuigen echter voorrang op andere voertuigen.
  • Bovendien moeten voertuigen van meer dan 2 m breed zo nodig stoppen om het inhalen te vergemakkelijken.

Stilstaan en parkeren

  • In de centra van de grotere steden, zoals Lissabon, Porto, Setúbal en Albufeira, moet je betalen om te mogen parkeren.
  • Parkeren kan in blauw gemarkeerde gebieden met een parkeerschijf, die onder andere verkrijgbaar is bij politiebureaus.
  • Parkeren is verboden op de volgende plaatsen: binnen 5 m van kruispunten of bochten als je voertuig mogelijk niet op tijd te zien is, binnen 3 m van een tramhalte en binnen 10 m van een bushalte, ter hoogte van een gele streep langs de weg of stoep, binnen 10 m van een spoorwegovergang en binnen 5 m van een tankstation.
  • Parkeren tegen de rijrichting is verboden.

Voorrang

  • Bussen, hulpdiensten en politie hebben altijd voorrang.
  • Aan een kruispunt geldt voorrang van rechts, behalve als dat anders staat aangeduid op de signalisatie. De signalisatie op de weg voldoet meestal aan de Europese normen: de wegcode in Portugal is dus erg vergelijkbaar met die in België. Wanneer je een boete krijgt van de politie moet je die ter plaatse betalen.
  • Voertuigen mogen een kruispunt niet oprijden, ook al hebben ze voorrang of staan automatische seinen dat toe, als het waarschijnlijk is dat ze door de drukte van het verkeer midden op het kruispunt moeten stoppen en een obstructie veroorzaken.

Lading

bord achteraan de auto Portugal
Markeringsbord voor uitstekende lading. © Direccion General de Trafico


Wanneer de lading achteraan uitsteekt, hoe weinig ook, moet ze steeds gesignaleerd worden door middel van een rood-wit gestreept bord. Een markeringsbord voor uitstekende lading is gemaakt van reflecterend aluminium of plastic. Het waarschuwingsbord meet 50 x 50 cm en is wit met 3 rode diagonale strepen.

Alcohol en drugs

Een alcoholtester.
  • Het is strikt verboden om te rijden onder invloed van drank en/of drugs (0,5 promille alcoholgehalte in het bloed is strafbaar en kan een boete of het intrekken van het rijbewijs opleveren).
  • Voor wie minder dan 3 jaar een rijbewijs heeft, is de limiet 0,2 promille.

Telefoon

Het is strikt verboden om je telefoon te gebruiken achter het stuur. Handsfree bellen is wel toegestaan.

Koptelefoon / oortjes

Je mag geen koptelefoon of oortjes gebruiken. Maar 1 oor bedekken met een koptelefoon of oortjesset met 2 oren is ook verboden. Enkel speciale koptelefoons met 1 oor zijn toegestaan.

Waarschuwingsignaal

  • Op het platteland moet je een geluidssignaal geven wanneer de verkeersveiligheid dit vereist, op plaatsen waar het zicht beperkt is en voordat je een andere weggebruiker inhaalt.
  • Binnen de bebouwde kom is het gebruik van de claxon verboden bij duisternis, behalve wanneer er geen andere manier is om een ongeval te vermijden of wanneer de waarschuwing essentieel is voor andere weggebruikers. Bij voorkeur verwittig je met de koplampen indien mogelijk.
  • Bij plots remmen, bij naderen van een file, bij ongevallen of bij andere gevaren op de snelweg moet je de medeweggebruikers met je waarschuwingslichten waarschuwen.

Fietsers

Kinderen tot 7 jaar mogen alleen op de fiets worden vervoerd in een voor hen geschikt kinderzitje. Ze moeten ook verplicht een helm dragen. Dit geldt niet voor baby's.

Zie ook: verkeerswetgeving in Europa


Touring staat voor je klaar in heel Europa

Reis je met de auto, motor of camper in Europa? Weet dat pech krijgen onderweg of op je bestemming je vakantieplannen danig kan verstoren. Denk dus tijdig aan een Touring bijstandsverzekering zoals onze nieuwe Go Buitenland formule. Waar je je ook bevindt in Europa, bel ons op en je wordt meteen weer op weg geholpen door een van onze bijstandspartners.

Contact

Heb je nog een vraag en ben je Touring-klant? Neem dan contact op met Touringinfo. Je kunt de dienst bereiken op het nummer +32 2 286 33 84 tijdens kantooruren of via mail: touringinfo@touring.be.

Informeer je over onze producten voor pechverhelping, reisbijstand, annulatieverzekering en fietsbijstand.

Je kind leren autorijden

Het is zover: je kind slaat zijn vleugels uit ... en leert autorijden. Heb je besloten om zijn of haar begeleider te zijn? Informeer je dan grondig over het leerproces vóór je hieraan begint.

Rijbewijs: welke opleidingen volgen?

Sinds de zesde staatshervorming behoort de rijopleiding tot de bevoegdheden van de Gewesten. Met als gevolg dat de manier waarop je je rijbewijs haalt enigszins anders is in de drie Gewesten. We zetten even alles op een rijtje, Gewest per Gewest …