Image
Verkeersveiligheid fietsers: Brussel evalueert met ‘ping’
Mobiel 21 wil de verkeersveiligheid van fietsers in Brussel in kaart brengen met de ‘Ping if you care’ actie.

 

Voel je je onveilig in het Brusselse verkeer? Druk dan op een knopje op je fietsstuur en je locatie wordt opgeslagen en doorgegeven aan de bevoegde diensten. Dat is het simpele principe van 'Ping if you care', aldus Mobiel 21 dat hiertoe samenwerkt met BikeCitizens en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

 

Brussels Staatssecretaris voor Verkeersveiligheid Bianca Debaets trekt 123.500 euro uit voor dit project. ‘Ping if you care’ moet een gedetailleerde fietskaart opleveren waarmee de investeringen in fietsinfrastructuur of in sensibiliseringsacties hun doel niet voorbijschieten.

 

Kandidaten gezocht

In een eerste fase worden 500 fietsers aangezocht om deel uit te maken van het testpanel. Zij krijgen een knopje op hun fietsstuur gemonteerd dat in verbinding staat met hun smart phone. Wanneer de fietser zich onveilig voelt of bij een incident is betrokken, drukt hij of zij op het knopje. De exacte locatie wordt vervolgens opgeslagen en doorgestuurd naar de app op telefoon. Na afloop van het traject kan de fietser de meldingen verder nog van een korte commentaar voorzien.

 

Minister voor Mobiliteit en Openbare Werken Pascal Smet: “De fietsers kunnen met dit onderzoek nog meer deel uitmaken van het fietsbeleid. We maakten eerder al gebruik van zogenaamde heat maps bij de opmaak van het plan voor meer afgescheiden fietspaden; waar meer fietsers komen, is de behoefte voor fietspaden namelijk groter. Met dit project willen we tevens de ervaring van fietsers in de stad meenemen.”

 

De eerste 500 gebruikers van 'Ping if you care' zullen geselecteerd worden na een kandidatenoproep die Mobiel 21 samen met fietsverenigingen zal lanceren. Na een eerste testfase die tussen mei en juli plaatsvindt, zullen 500 bijkomende fietsers gezocht worden.

Deel deze inhoud