Image
 auto wassen
Rijd jij je auto prinsheerlijk door de wasstraat of steek je liever zelf de handen uit de mouwen? Dankzij onze tips zal het koetswerk van jouw auto schitteren als nieuw!

Van zodra een wagen voor het eerst de garage buitenrijdt, krijgt de autolak het zwaar te verduren:

 • Fysiek: krassen, schokken ...
 • Chemisch: omgevingslucht, regen, zout tijdens de winter, vogeluitwerpselen ...

Kortom, als je zo lang mogelijk wil genieten van een "mooie auto", dan kunnen een beetje tijd en energie wonderen doen.

Zwart: mooi maar kwetsbaar!

Waar te beginnen met de zorg voor je koetswerk? Nog voor de aankoop! Inderdaad, als je tijdens de levensduur van je auto zo min mogelijk krassen wil riskeren, opteer dan voor metallic grijs of een relatief lichte kleur. Zwart, hoe mooi ook, is de slechtste keuze: op lange termijn zal zelfs een "zachte" wasstraat krasjes veroorzaken die vooral zichtbaar zijn onder een brandende zon.

Geduld en doorzettingsvermogen

Van een label "vrij van onderhoud" en zelfreinigende lak kunnen we voorlopig alleen maar dromen! De enige oplossing om zo lang mogelijk met een fonkelend koetswerk te kunnen uitpakken, is het goed onderhouden ... Hoe vaak? Er bestaan geen vaste regels, alles hangt af van de omgeving waarin jij rondrijdt. Ook de seizoenen spelen een rol : winter en strooizout zijn nefast voor het koetswerk. Een ander gevaar is afkomstig van uitwerpselen van vogels, bijzonder corrosief en liefst zo snel mogelijk te elimineren zonder te "schrapen". Dat laatste is vooral belangrijk wanneer de smurrie al droog is en wel om krassen op de lak te voorkomen.

Met de hand wassen of naar de wasstraat?

Beide methoden hebben hun voor- en nadelen. Indien je opteert voor de wasstraat, kies dan een goed onderhouden installatie met borstels in perfecte staat. Het voordeel van de machine is dat je ook het chassis - de onderkant - waar het zout en vuil de neiging hebben zich op te stapelen, kan opnemen in het wasprogramma.

Tijdbesparend en ook goed voor het milieu, want het is bewezen dat een dergelijke wasbeurt minder water verbruikt dan een handmatige wasbeurt, vooral wanneer jijzelf voor het spoelen een tuinslang gebruikt. Daar staat dan weer tegenover dat de beste wasstraat nooit alle sporen van vuil en insecten zal verwijderen. Er zal dus toch nog een nabehandeling moeten gebeuren "met de hand".

Wassen met de hand? Het neemt beslist meer tijd in beslag, maar is ideaal voor wie belang hecht aan details.

Alles bij de hand:

Om je auto met de hand een flinke wasbeurt te geven, heb je het volgende nodig:

 • Twee grote emmers koud of warm water.
 • Een tuinslang om het koetswerk voortdurend nat te houden.
 • Een hogedrukreiniger (type Karcher) kan helpen. Wees voorzichtig: kom niet te dicht met het mondstuk bij de carrosserie of de elektrische onderdelen onder de motorkap!
 • Een of meer zachte sponzen.
 • Een geschikt reinigingsmiddel: huishoudelijke producten - vloeibaar afwasmiddel bijvoorbeeld - zijn te corrosief.
 • Een zeem of zachte vezeldoek voor het drogen.
 • Een "polish" product voor de afwerking.

Het echte werk

 • Vermijd indien mogelijk je auto te wassen in volle zon. Het gebruik van detergenten en poetsmiddelen gaat niet al te best samen met een gloeiendhete carrosserie.
 • Begin met de wielen/ velgen, vooral als ze erg vuil zijn.
 • Reinig uitsparingen en alle gemaskeerde onderdelen door de deuren, de kofferbak, brandstofklep en motorkap te openen. Sluit vervolgens alles opnieuw.
 • Maak de carrosserie door en door nat om zoveel mogelijk stof te elimineren en krassen op de lak te voorkomen.
 • Werk altijd van boven naar beneden.
 • Droog het hele koetswerk om kalksporen te verwijderen.
 • Als je auto betrekkelijk nieuw is volstaat een eenvoudige beschermende was, aangebracht met een zachte doek, om de klus te klaren.
 • Voor verf aangetast na verloop van tijd of om micro-krassen trachten te verwijderen, gebruik je best een "polish". Volg steeds nauwgezet de gebruiksaanwijzing, want deze producten zijn vaak schurend en moeten met de nodige voorzichtigheid gebruikt worden.
 • Let erop dat je dergelijke producten niet gebruikt op kunststoffen zoals bumpers, zijstroken... en spoel onmiddellijk af bij eventueel morsen. Bij het opdrogen kunnen de zwarte kunststoffen elementen namelijk wit uitslaan.

Velgen, een geval apart

Velgen zijn altijd het moeilijkst te reinigen, vooral aan de voorzijde - waar het stof van het remmen samenklontert met alle andere vuil van de weg. Kies een product speciaal voor wieldoppen, laat inwerken, wrijf krachtig, maar met een zachte spons en veel water. Gebruik eventueel een hogedrukstraal. Daarna hoef je de velgen enkel nog te drogen.

Je kind leren autorijden

Het is zover: je kind slaat zijn vleugels uit ... en leert autorijden. Heb je besloten om zijn of haar begeleider te zijn? Informeer je dan grondig over het leerproces vóór je hieraan begint.

Rijbewijs: welke opleidingen volgen?

Sinds de zesde staatshervorming behoort de rijopleiding tot de bevoegdheden van de Gewesten. Met als gevolg dat de manier waarop je je rijbewijs haalt enigszins anders is in de drie Gewesten. We zetten even alles op een rijtje, Gewest per Gewest …