Image
mac book - online reserveren
Vakantiegangers boeken hun reizen steeds vaker online; de mogelijkheden zijn legio. Maar onderschat de troeven van het klassieke reiskantoor niet!

Een reis boeken is geen sinecure want het aantal middelen dat ons ter beschikking staat, is enorm. Het staat buiten kijf dat het traditionele reiskantoor er het internet als geduchte concurrent heeft bijgekregen. Daarnaast is er nog de niet te stuiten wildgroei aan reisapps. Kortom, toerisme is een lucratieve markt. Doch voor de gemiddelde consument wordt het steeds moeilijker om het ‘juiste’ kanaal te kiezen.

Om het een beetje overzichtelijk te houden, belichten we hieronder enkel de methodes om hotels en vliegtuigtickets te boeken. Tussen de regels door kun je de tips ook toepassen op andere types reizen, zoals bijvoorbeeld all-in-reizen, cruises, autoreizen, enzovoorts.

De 4 troeven van het internet

1. Snel vergelijken. Zowel voor hotels als vliegtuigtickets zijn er talloze gespecialiseerde websites waar je prijzen kunt consulteren en vergelijken. Voor hotels zijn vooral booking.com, hotels.com en vergelijkingssite trivago.be erg in trek en voor vliegtickets kun je onder meer bij connections.be, airstop.be en cheaptickets.be terecht. Minder bekend, maar helaas niet echt gebruiksvriendelijk, is de ‘flight’ functie in Google. Niet onbelangrijk: de Google website vindt razendsnel tickets en tarieven maar stuurt jou voor het boeken door naar de websites van de respectievelijke luchtvaartmaatschappijen.

2. Evalueren. Op het internet vind je ook een hoop beoordelingen van hotels, maar hou er rekening mee dat heel positieve of heel negatieve reacties niet altijd waarheidsgetrouw zijn. Lees tussen de regels en gebruik ze enkel als indicatie. Surf eens naar tripadvisor.be of expedia.be.

3. Rechtstreeks boeken. Het juiste vliegtuigticket en/of hotel gevonden aan de juiste prijs? Met een paar muisclicks is alles betaald én bevestigd. De nodige reisdocumenten kun je doorgaans meteen afdrukken zodat je fysiek iets in handen hebt.

4. Vanuit je luie stoel. De grootste troef wellicht: je hoeft er de deur niet voor uit.

De 4 troeven van een reisbureau

1. Advies. Reisagenten zijn fervente reizigers en kennen de bestemmingen en de meeste hotels vrij goed, doorgaans uit persoonlijke ervaring. Zij weten perfect of er nu al dan niet een drukke weg tussen het hotel en het strand ligt en waar openluchtdiscotheken al dan niet de nachtrust verstoren. Zij kunnen dus al jouw vragen beantwoorden en jou ook geruststellen bij twijfel. Maar dat advies werkt ook in de andere richting: reiskantoren kunnen ook inschatten of de droomreis wel degelijk zal uitdraaien op de verhoopte droomreis. Dat kan gaan van misvattingen over bestemmingen tot het afreizen in de minder gunstige periodes en gedoe met reisdocumenten, enzovoorts.

2. Maatwerk. Vaak volstaat het louter boeken van een hotel en een vliegtuigticket niet. En misschien heb je wel heel speciale behoeftes. Wat met binnenlands transport op je bestemming bijvoorbeeld? Of gidsen? Excursies? Vaak is het handig om daarover van gedachten te wisselen met een ervaringsdeskundige. Op de bestemming kunnen ad hoc uitstapjes soms (te) duur uitvallen.

3. Lagere combiprijzen. Het is een misvatting dat je op het internet zonder uitzondering de laagste prijzen vindt. Sterker nog: bij een reisbureau betaal je vaak een lagere combiprijs voor hotel en vlucht.

4. Dienstverlening. Als het fout gaat bij vertrek, onderweg of op de bestemming, sta je steviger in je schoenen. Je koppelt uiteraard terug naar jouw reisbijstand, maar een hoop praktische zaken mag, kan en moet je vragen aan je reiskantoor. Zij hebben alle mogelijke situaties al eens meegemaakt en weten bijgevolg welke instanties ze moeten inschakelen om snel tot oplossingen te komen. Voor veel reizigers is louter het in het bezit zijn van het telefoonnummer van het reiskantoor op zich al een ganse geruststelling.

Belangrijke kanttekeningen

Zoals in elke sector is het ook in de reissector niet altijd zwart/wit. Zo zijn er ook touroperators waar je ook gewoon terecht kunt voor het boeken van vliegtuigtickets. En de online-aanbieder Connections beschikt dan weer over 30 kantoren verspreid over het land. Anders gezegd: ook daar kun je voor advies maar ook voor autohuur, hotels, enzovoorts terecht.

Niet onbelangrijk: ga voor vliegtuigtickets ook zeker eens kijken naar het aanbod van de luchtvaartmaatschappijen zelf. Je zult zien dat ze vaak zélf ‘de laagste tarieven’ garanderen. Idem dito voor de hotels. Wie rechtstreeks boekt, betaalt niet altijd meer, wel integendeel. Hotels en luchtvaartmaatschappijen kunnen ‘spelen’ met de commissies die zij doorgaans aan boekingssites moeten betalen en dossierkosten blijven veel achterwege.

Samengevat

Het is niet makkelijk kiezen en voor elk profiel van reiziger is er wel een reden om rechtstreeks dan wel onrechtstreeks de partijen te benaderen of al dan niet via een reisbureau te werken. Bovendien hebben we ons in dit artikel beperkt tot hotels en vliegtuigtickets. Voor busreizen, treintickets, autovakanties of cruises spelen alweer andere factoren een rol. Bottom line: als je de tijd hebt, vergelijk en kies verstandig. En besef dat de goedkoopste optie niet altijd de verstandigste is. Prettige vakantie.

Deel deze inhoud